Sezen Aksu – Elveszett város

Hétvégére egy kis zenés bemutató Isztambul ritkán nézett oldaláról.

Ezt a helyet úgy hívják, hogy Tarlabaşı, ami valaha szép volt, jó volt, stb… Igazándiból most is szép, csak kicsit eljárt felette az idő. De másképpen.

A XX. század közepén, amikor Ankara kezdett igazi fővároshoz hasonlítani, nagyon sokan átköltöztek oda Isztambulból. Ennek oka, hogy mesterségesen próbálták Törökország központját átmozgatni (több kevesebb sikerrel, ezt ma is láthatjuk). Próbálták a lakosokat, ipart, kereskedelmet, stb… átcsábítani oda mindenféle kedvezményekkel. Ennek köszönhetően Isztambul majdnem a Római Birodalom sorsága jutott, mégpedig mint egy kiégett hát összeomlik.

Mivel lehetőleg a város fontos és mozgató rugói költöztek át, Isztambul tényleg kezdett kiégett lenni. Amivel együtt járnak bizonyos dolgok, mint pl. a nemzetiségi megmozdulások, kisebbségek rágalmazása, stb… Úgyhogy ebben az időszakban sok nem török is elhagyta a várost. Főleg külföldre (meg a törökök is mentek külföldre, pl. Németországba). Azok pedig leginkább a mai Beyoğlu területéről.

A megüresedett házakra persze már nem vigyázott senki. Szépen lassan romlásnak indultak…

De a 2000-es években, amikor Isztambul kezdett újra a Városok királynője lenni, akkor kezdtek hazajönni a lakások eredeti tulajdonosainak a leszármazottai. Csakhogy a házak nem voltak üresek, hiszen több évtizedig nem lakott benne senki, így más beköltözött. Törökországban pedig még él az a törvény, hogy ahol 20 évig laksz, az automatikusan a tiéd lesz (ezért csak max. 19 évig lehet az albérletben maradni). Tehát az eredeti tulajdonosoknak újra meg kellett venniük a lakásukat.

Ez kezdetben könnyen ment, hiszen a Galata, Kasimpaşa, Tarlabaşı, stb… városrészben pont a szegények laktak. De nagyon hamar az egekbe szöktek az árak. Olyannyira, hogy Galata ma már az egyik legdrágább ingatlankörnyék Isztambulban. Míg mellette Tarlabaşı pedig az egyik legolcsóbb. Holott a két rész között csak pár száz méter van.

Tehát ott van Isztambul egyik ékköve, és mindjárt mögötte, lent a völgyben egy teljesen más, elfedett város. Erről szól a klip, és a sorozat is (Kayıp şehir – Elveszett (elfedett) város).

A sorozat egyébként már véget ért. Nem tartott túl sokáig, és ennek nem az az oka, hogy a taxisofőrünk majdnem elütötte a főszereplőt, amikor az utat lerövidítve átvágott a forgatási helyszínen. Mert végül is nem ütötte el. Hanem mert, egyszerűen fogalmazva, béna volt. Viszont jól bemutatta Tarlabaşı városrészt.

És milyen is Tarlabaşı valójában? Egyik részről tele van emelkedőkkel. Másik részről nem túl jó a hírneve. JoeP is nemrég benézett oda, de hamar visszavonulót fújt inkább. Ezen próbálnak meg úgy változtatni, hogy a sarkán elkezdték az egészet felújítani…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Sezen Aksu - Elveszett város, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Sezen Aksu – Elveszett város

 1. Nem is tudom… nem féltem, sokkal inkább nyomasztó volt. Amikor érzed, hogy hozzájuk képest kőgazdag vagy és tulajdonképpen csak katasztrófatúrázol.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem egyszerű, azt biztos…
   Egy nagy „halom” az egész, amiben igazi kincsek vannak elrejtve. Csak legyen erőd megtalálni… Olyan, mint az internet. 🙂

   Érdekesség, hogy az Erazmusokat előszeretettel rakják be oda. Gondolom azt mondják, ott már úgyis van mindenféle náció, egy-két újabb nem számít… 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .