Kés és olló

A világon az emberek számos babonának is hiedelemnek hódolnak (egyik legismertebb, hogy csukott ajtón nem megyünk keresztül, hanem előtte egy úgynevezett ajtónyitó mozdulatot végzünk, amivel így elűzhetjük a Fejfájás, Orrbavágás, és Lefejelés démonokat). Így nem meglepő, hogy Törökországban is számtalannal találkozhatunk.

Legismertebbek a Kék szemek, amiket a turisták szeretnek Allah szemének is hívni. Holott ez nemhogy nem az, de nem is lehet. Több okból sem: egyik, hogy Allahot tilos ábrázolni, így a szemét is. A másik, hogy ez teljesen más korból, és már hiedelmeken alapul.

Nazar boncuğu
Nazar boncuğu

A valódi neve nazar boncuğu, ami gonosz szemet jelent. Ő a szemmel verés ellen véd (visszakacsint arra, aki ránk néz), de összegyűjti az ártó szándékú átkokat is. Ha egy ilyen eltörik, azt jelenti, hogy valaki igencsak rosszat akart, szitkozódott miattunk, de az amulett eltérítette a rossz szándékot. Tehát érdemes ilyenből több százat bepakolni a cégbe…

De nem is erről akartam írni, de erről volt fényképem. Meg olyan jól néz ki. És persze kék… 🙂

Egy másik, érdekes tradíció a szúró és vágó eszközökkel kapcsolatban. Főleg a mindennapokban használt kések is ollók esetében (a villánál viszont nincs ilyen érdekes módon).

A szokás úgy szól, hogy kést, ollót, stb…-t nem adunk a másik kezébe. Ha valaki ilyet kér tőlünk, akkor elé lerakjuk az asztalra, és majd ő felveszi. Kézből kézbe nem adjuk. Így Törökországban nincs helyi változata az alábbi székely viccnek.

Édösapám! Dobjon má’ ide egy baltát nekem! Aúúúúúú!

A szokás okát Anatólia hosszú-hosszú történelmében kereshetjük. Ez a földrész darab ugyanis egy komoly átjáró volt az évezredek alatt. Egy igazi kapu Európa, Ázsia és Afrika, no meg a Közel-Kelet között. Aki pedig ezt a kaput átlépte, az felfegyverkezve tette. Ami igencsak jó oka volt. Így a helyiek hamar megtanulták, hogy aki karddal közeledik, az elől érdemes elugrani. Majd pedig eladni neki egy szőnyeget.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (4 votes cast)
Kés és olló, 8.3 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .