Tea zsetonok

Isztambulban (meg amúgy Törökországban) mindent házhoz lehet rendelni. Nem kell vasárnap reggel felöltözni, és kimenni a hidegbe, esőbe, hóba, hogy legyen friss kenyerünk. Vagy friss újságunk. Vagy friss dinnyénk. Vagy friss chipsünk. Vagy friss darált húsunk. Vagy friss rózsánk. Vagy friss újraírható DVD-nk. Vagy friss macskatápunk. Vagy friss traktorunk.

Vagy friss török teánk!

Tea zsetonok
Tea zsetonok

Bizony, házhoz jön a friss, forró tea.

Ez mondjuk leginkább a belvárosban működik, de érdemes azért megpróbálni egy hótól elzárt hegytetői kis kunyhóban is. Hátha oda is felhozzák (vagy ledobják helikopterről). A törökök nem ismerik a lehetetlent. Ilyen szót nem is használnak (helyette a holnap kifejezés az elterjedt).

Tehát a török tea házhoz szállítást leginkább a belvárosban leljük fel. Itt ugyanis sok sok sok rengeteg kis bolt van, ahol nincs hely, idő és személyzet tea főzésére. Viszont annál nagyobb az igény a tea megivására.

Éppen ezért amolyan teafőző kisboltok nyílnak meg a legkülönbözőbb helyeken. Pl. lépcső alatt, sarokban, szekrény mögött, stb… Itt pedig semmi más nem történik, mint a tea főzése. Hasonlóan, mint az iskolai menzánál, a teás bácsi egy hatalmas kondérban főzi a teát egész nap.

Ha pedig hirtelen egy pohár teára lenne szükségünk (mert jött egy ügyfél, jött egy ihlet, jött egy ijesztő e-mail, stb…), akkor elég csak szólni a teás bácsinak, aki máris megjelenik. Kevésbé látványosan, mint egy B kategóriás sci-fiben, ha hatásosabban, mint egy B kategóriás horror filmben.

Viszont a török teák nagyon olcsóak. Legtöbbször az 1 líra alatt van. A nagy teafogyasztók pedig nem akarnak az aprókkal vacakolni. Így sokkal jobb megoldás, a zseton. Amikor is a teafogyasztó vesz egy marék, doboz, zsák, stb… zsetont, ami mindegyik egy bögre teát szimbolizál. Így, amikor megérkezik a teás ember, egy-egy ilyen zsetonnal tudnak fizetni. Ezzel együtt előre meg is finanszírozza pár napra, hétre, hónapra előre a tea elkészítését.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Tea zsetonok, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

4 Replies to “Tea zsetonok

 1. Nagyon szimpatikus ez a rendszer. Egyébként hogyan „szólnak” a teás bácsinak? Valaki leugrik hozzá, hogy ennyimegennyi bögre kell? Vagy rácsörögnek mobilon? És hogy viszi házhoz, hogy ne hűljön el, gondolom nem a kondérban cepeli fel az emeletre?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ez úgy zajlik, hogy minden töröknek ott van a telefon listájában a legfontosabb számok között: anyu, közért, zöldséges, vizes (aki a palackos vizet hozza), McDonnald’s házhoz szállítás, és teás ember. Így még csukott szemmel is tud teát rendelni (ami roppant praktikus, ha reggel nem tudjuk a szemünket kinyitni; vagy tárgyalás közben nem szakad meg a beszélgetés).
   Ott szólunk neki, hány személyre is kérünk teát.

   A tea pedig jön. Kis török poharakba kitöltve, kanállal, cukorral. Helyes (néha igencsak csicsás) kis tálcán, aminek van egy fogója. Ezzel nagyon profin tudnak közlekedni még a forgalmas bazárban is. Nem lötyög ki, nem borul fel, és nem repül el a pohár!

   Maga a teás ember sosincs messze. Nagyobb cégeknek saját teás emberkéjük van. Maximum 2 percben belül meg szoktak érkezni. És nemcsak ezért nem hűl ki a tea, hanem mert mielőtt beleönti a pohárba, forró vízzel átöblíti. Így a pohár is meleg lesz (egyébként roppant sokat kell várni, míg a tea addig lehűl, hogy ne égesse meg a szánkat).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. aha, szóval így kerülnek mindenhova azok a teáscsészék az utcára. csak simán lerakva a járdára! kék és piros aljjal. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .