Hé, te ott, abban a sárga dobozban!

Isztambul hatalmas. Ezt már sokszor kitárgyaltuk, de még sokszor újra és újra elő fog jönni, mint fő témánk. Ennek a legfőbb oka, hogy Isztambul még mindig hatalmas. És holnap is az lesz, legfeljebb addig még nő egy picit. Olyan 20 perc sétányit…

De azért az új olvasóknak: Isztambul akkora, hogy akár 20 kebabot is elfogyaszthatunk, mire elgyalogolunk egyik végéről a másikra. Persze ennyit gyalogolni senki sem akar. Ezért is találták fel a buszt. És nem pedig azért, mert jól néz ki. Bármennyire is ezt terjesztik az összesküvés elméletisek (viszont Isztambulban a közlekedési lámpák tényleg csak azért vannak az út szélén, mert az úgy jól néz ki).

A busszal mindössze két nehézség van: szinte soha nem a házunk előtt tesz le (és csak a legritkább esetben visz be a nappaliba, bár olyankor nem örülünk neki). Ezen felül hosszabb távolságok, kacifántos útvonalak, és geo-piruettek (ez az, amikor a GPS csiganyállal szeretnénk leírni a nevünket) megtétele esetén legalább egyszer, de akár többször is át kell szállni.

Bezzeg ha taxival megyünk!

Szerencsére Isztambulban azért könnyen találunk taxit. Még könnyebben, ha van a vállunkon egy 300×400-as kézi csomózású szőnyeg, mi pedig úgy teszünk, mintha mindez roppant nehéz lenne.

De vannak olyan esetek, amikor mégse találunk sárga autót taxi felirattal. Ilyenkor lehet sikoltozni. Meg futni. De elő is vehetjük az új taxikereső programot.

Ennek a neve pedig Bitaksi (Android verzió, iPhone verzió).

A program lényege, hogy taxit találjunk. Ott is, ahol egyébként nem lenne (ez alól kivétel a metróalagút, de az isztambuli taxisok ide is bevisznek minket, ha kérjük. Felárért, természetesen, vagy ha bemegyünk a rokona boltjába, és ott vásárolunk).

A fő ablakban láthatjuk, mi éppen hol vagyunk (integető kék emberke), és a merre vannak taxik a közelben (dudáló sárga autók). Ezt az állapotot könnyű megváltoztatni, ha odébb megyünk. De praktikusabb, ha megnyomjuk a nagy sárga gombot, amivel úgymond taxit lehet lőni. Ekkor ugyanis befut egy üzenet a közeli taxisoknak, hogy ügyfél van a láthatáron.

Aki pedig először lecsap (nem elcsap) az ügyfélre, az viheti el. Ehhez természetesen a program egy másik verziójával a taxisok rendelkeznek, akiknek regisztrálniuk kell a rendszerbe rendszámtáblával, stb… Így pl. nem fordulhat elő, hogy Kerem bácsi fog megállni előttünk egy betonkeverővel, hogy azzal vigyen át minket Ázsiába. Bár sose lehet tudni…

Tehát ezzel a programmal a regisztrált taxisokat csábíthatjuk magunkhoz.

Amikor taxit hívunk, a program jelzi azt is, hogy ki közeledik felénk. Rendszámot, fényképet, és értékelést is láthatunk. Az mondjuk nem derül ki, hogy ha nem szimpatikus, akkor vissza lehet-e utasítani az illetőt, de úgy tűnik, hogy nem. Viszont fel lehet hívni telefonon: Itt vagyok a fa mellett. Igen, az erdőben. Egy ZÖLD fa mellett.

Amikor pedig szerencsésen megérkeztünk, akkor akár a telefonon keresztül is tudunk fizetni (mintha lenne egy opció, hogy már a taxi hívás előtt kiválasztjuk a kártyás fizetést). Ehhez előtte a kártya adatait meg kell adni a telefonnak. Sajnos viszont a regisztrációhoz török telefonszám szükséges. Ha mi ilyennel nem rendelkezünk, akkor a hotelben szépen mosolygunk a portásra, és elkérjük az ő számát…

Tehát megérkeztünk a célállomásra. Túléltük! Jipijájé!!

Fizettünk. És kiszálltunk. Érdemes megjegyezni, hogy a fizetésnél választhatunk előre beállított borravalót.

Majd pedig értékelhetjük az utunkat. Sajnos csak egyszerűsített értékelés van: 0-5 csillagot adhatunk. Nincs olyan kategória, hogy beszélgető partner, sebesség, szívrohamok és dudálások száma, stb… Viszont megoszthatjuk a Facebookon a nagyvilággal, hogy hazataláltunk a diszkóból.

És ha már a hiányosságoknál tartunk, a taxis sem igazán tudunk választani. Mondjuk lehet szűrés kedvenc focicsapat szerint (ez igen fontos opció lenne, hiszen ez lesz a fő beszédtéma a következő 40 percben!), vagy mondjuk bajusz szerint.

Viszont van más, ami nagyon előnyös! A programmal előre kiszámoltathatjuk , mennyibe is kerül majd az út. Így pedig láthatjuk, hogy érdemes lesz-e átutazni a város másik végébe, ahol akciós a kebab (vagy használhatjuk az Ali baba befér-e még? matematikai formulát, hogy kiszámoljuk, hány embert kell begyömöszölni a taxiba, hogy már megérje elmenni a világ végéig). Vagy pedig, mennyibe is kerül majd a reptérre kijutni, mennyit költhetünk még csoki vásárlására.

Tehát egy előzetes kalkulálásra is alkalmas. Más kérdés persze, hogy a sofőr egészen biztosan nem ezen az útvonalon fog menni, de azért tájékozódásra is nagyon is hasznos.

(update: azóta jött egy frissítés, és az útvonal kalkuláló eltűnt belőle. Reméljük, ez csak ideiglenes. Biztos átállítják török módra!)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
Hé, te ott, abban a sárga dobozban!, 8.8 out of 10 based on 6 ratings
 

6 Replies to “Hé, te ott, abban a sárga dobozban!

 1. Nagyon jó ez a program, de jól értem, hogy a taxisnak is fel kell iratkozni (és neki is kell egy okosteló), hogy működjön? akkor feltehetően egy csomóan kimaradnak a rendszerből, nem?
  és mit tegyen a földi halandó, akinek nincs ilyen cucca a telefonon? Az integetős módszer működik még, vagy valami hatásosabb megoldás kell?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az integetős módszer, és a taxiközpontok továbbra is működnek. Azoknál is, akik már bejelentkeztek a rendszerbe.
   Ennek pont az a lényege, hogy a taxisnál is ott van a program, de egy másik változata. Valószínűleg ahhoz regisztrálni kell a rendszerbe. Ha tényleg így van, az azért jó, mert akkor Pistike nem fogja poénból felrakni a telefonjára.

   Most még nagyon sokan nincsenek benne, de idővel ez megváltozhat. Egy hasonló már komoly botrányt okozott Németországban (vagy Hollandiában, Belgiumban?), mert elviszi az ügyfelet a taxi központokból, akik így hoppon maradnak.
   Itt kevésbé valószínű egy ilyen végkifejlet, mert kell egy hely, ahol a taxis várakozni tud, és bőven van tea. Viszont komoly kiesés az, amíg a taxi üresen megy vissza a repülőtérről. Ott ugyanis az autópálya miatt nem tud ügyfelet felvenni útközben. Ha pedig a reptéren nem tud utast szerezni, akkor 50 TL (kb. 6000 ft) elment.
   Ez a program viszont segít ügyfelet találni, aki pár utcára van az autópályától.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. :)))))) .. hát megint jót mulattam a posztodon… a férjem meg azt kerdezte tölem hogy ki csiklandít? Mondom senki, csak Istvánnak a blogját olvasom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .