Élőben a hajóról

Naponta 2 x 25  percet hajózom. Így gondoltam, kipróbálom, hogy ezt az időt nem Rejtő könyvek olvasására, hanem a blog írására fordítom.

Úgyis van egy USB-internetes-kapcsolat bigyóm, amit a gépbe lehet döfni.

Hajózás száraz lábbal
Hajózás száraz lábbal

Persze a blog írásához egyáltalán nem szükséges internet. Egy halom másik programban meg lehet írni, amelyikben a helyesírás-ellenőrző ugyan úgy átjavítja a szavakat (pl. az az-ból rendszeresen aszú lesz…). De így legalább állandóan csipog az Facebook, ami jól eltereli a figyelmemet, és így girbegurba lesz a szöveg.

Ma mindezt téteztük azzal, hogy a hajó is ringatózik, így garantáltan nem lesz két egymással párhuzamos sor..

No de , hajóra fel!

Isztambul hajóval
Isztambul hajóval

Persze előtte át kell jutni a kapukon, ami így, 3 kg laptoppal a kezembe, és még gépelek is, jó mókának tűnik!

No, gyerünk, közelítsük meg a kaput!

Hohó! Mindenki engem néz! Híres lettem!

Remélem, azért nem kérnek autogramot, sem autokilogramot, mert két kéz kell ahhoz, hogy a laptopot tartsam, és gépeljek is közben…

Szerencsére, mióta bevezették az Istanbulkart-ot, azóta nem kell előbányászni a táskából. Elég csak a gép közelébe elhalad. Jelen esetben a zsebemnek kellene az érzékelő közelébe jutnia, de van némi probléma a szintkülönbséggel…

Rövid tornamutatvány után kiderül, hogy a probléma nem megoldható. Viszont egyre többen kíváncsiak rám.

Szóval le kell tennem a laptopot, hogy kinyissam a kaput, és belépjek.

Hajó zsetonok
Hajó zsetonok

Vissza kellett másznom a laptopomért, mert kint maradt.

Most már tudom folytatni az írást. Kb. 10 perc van a hajó érkezéséig. Addig körbe nézek, hogy miről is lehetne írni.

Beşiktaş kikötő" alt="Beşiktaş kikötő" src="http://farm4.staticflickr.com/3783/8783928386_6d8bc65752.jpg" width="375" height="500" />
Beşiktaş kikötő

Hangulatos, bár hűvös stílusú a kikötő Cölöpökön áll a tengerben. Körbe fotók, Boszporusz túra hirdetések, felül török minta, előttem pedig egy macska. Szintén a hajóra vár. Így megy ez nálunk: ha a macska meg akarja látogatni az ázsiai rokonait, bizony hajóra száll.

Kisebb csattanással megérkezik a hajó. Több, mint ezer ember letódul róla. Újabb ezer fel. Én is köztük vagyok. Meg a macska is.

Persze a hajó ringatózik. Leginkább a saját maga keltette hullámaitól. De van egy kis szél is. Dülöngél is mindenki jobbra, majd balra.

Ez amolyan isztambuli néptánc. Tengeri néptánc: Mindenki kettőt balra! Mindenki kettőt jobbra. És most egyszerre: előre!

Hoppá!

A laptop mégsem esett bele a tengerbe. Na olyankor lehet jó az internet, mert távolról be lehet kapcsolni a webkamerát, aztán lehet nézni a halakat…élőben. Persze csak ha vízálló a laptop. Sajnos nem. De már vízálló billentyűzetem! 🙂 Kifejezetten ajánlják, hogy három havonta mossam ki a mosogatóban. Még kupakot is adnak az USB csatlakozó lezárásához. Próbaképpen Árpit meg is kértem, borítsa végig a kakaót rajta. És nem lett baja! 🙂 (Mielőtt megkérdezitek: Logitech K-310, és nem, nem kapok érte reklámpénzt).

Szóval fent vagyunk a hajón. De menjünk feljebb. Igen, feljebb. Itt veszünk egy pohár teát. Ehhez megint két kéz kell…

Fent vagyunk a tető-fedélzeten. A második emeleten. Tea is van mellettem, és egy simit is. Nyum!

Szuper a kilátás! És jó idő! 22 fok van! Novemberben!! A rekord egyébként 26. Az egyik rekord. A másik -1.

De most nem esik, sem a hó, sem az eső, sem pedig semmi más (pl. a laptop a vízbe).

Amikor a tengeren tényleg beüt a rossz idő...
Amikor a tengeren tényleg beüt a rossz idő…

Most delfinek sincsenek. Sem tengeralattjáró, sem más, ami szokatlan lenne. Így most teljesen átadhatjuk magunkat Isztambul látképének az élvezésére. Mindezt úgy, hogy közben a monitort is nézni kell…

Meg persze itt van egy kamionnyi sirály, ami mind a simitemet akarja felfalni. Vagy engemet? minek néznek ezek? Macskának??? Hess innen, rusnya dögök!

Szóval, itt vagyunk két földrész között. Jobbra a Dolmabahçe  Palota, szemben a történelmi városrész (AyaSofya, Kék Mecset, és a STB), balra a Kislány-torony, és hátul a Boszporusz-híd. Körbe-körbe pedig a mélykék tenger. Apróbb hullámokkal, amelyek ringatják a hajót.

Közben leesett a laptop. Szerencsére csak a padlóra, nem a tengerbe.

Túúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúút! Túúúúúúúúúúúúúúúúúúúút!

Ja, igen, a tenger azért nem üres. Tele van kisebb-nagyobb hajókkal. Itt is akkora a forgalom, mint a körgyűrűn. Van itt minden: halászhajó, turista hajó, komphajó, tanker hajó, néha még csatahajó is. A szabály: aki a nagyobb, az tud kevésbé megállni. És őt is érdekli kevésbé, hogy kit ütnek el. Vagyis aki a kisebb, neki ajánlott kerülnie. Ez esetben nem mi vagyunk a kisebbek, így marad a dudálás.

Közben elhajózunk a Kislány-torony mellett, így átértünk az ázsiai oldalra. Innen akár már úszva is partot lehetne érni. De akkor hogy gépelek közben?

Ezzel együtt a Boszporusz végére is elértünk. A Márvány-tenger partján vagyunk. A hajó egy darabig az ázsiai part mellett halad tovább. Itt egy ipari park-kikötő található. A tervek szerint itt lett volna az olimpia. Lehetséges, hogy majd turista park kerül ide. Ki tudja.

Balra a Hayradpaşa pályaudvar mellett haladunk el. Jobbra pedig egy hullámtörő van. Ezen egymás mellett, sorban üldögélnek a madarak. A simit elfogyott, így biztonságban vagyok.

És már meg is érkeztünk! Egy kisebb csattanással. A nép pedig felkel, hogy megkezdje a néptáncot. Egyet jobbra, kettőt balra, és most egyszerre előre, leesünk a lépcsőn.

De sebaj, már itt is a szárazföld. Így befejeződik az élménybeszámoló, én is becsukom a lapto….

a

Istanbul Bosphorus view

a

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Élőben a hajóról, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
 

9 Replies to “Élőben a hajóról

 1. Van egy kajakos ismerősöm, aki nekiindult körbeevezni Európát. (Budapest, Duna, Fekete tenger, Isztambul, most jár Szaloniki környékén.) Úgy belegondoltam, milyen lehetett neki kajakkal átevezni az isztambuli részen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   1. Nem valószínű. 🙂 Ha kajakról akarsz zűrös szituációban fényképezgetni, ahhoz négy kéz kell, az meg már kétszemélyes kajak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Még nem az igazi. Én is használok ilyet és pont a zűrös részeket nem tudom rögzíteni.
      Egy ilyen kamerának az akksija olyan 40 percet tud venni, a 32 GB–s SD kártyára pedig kábé egy óra felvétel fér. Emiatt nem lehet ész nélkül kamerázni, mindig csak akkor érdemes bekapcsolni, ha akció várható. (Sajnos készenlétben is sokat eszik.) Ehhez viszont megint el kell engedni a lapátot egy kis időre, még akkor is, ha nekem spec van hozzá nyakbaakasztható távkapcsolóm. Éles helyzetben a lapát – és a koncentráció – elengedése garantált borulás.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. És gondolom nem vízálló.
       No igen, pont a legjobb jelenetek azok, amikre nem lehet felkészülni. Még várni kell 10 évet, mire egész napot lehet rögzíteni. Kell majd mellé pár petabyte-os merevlemez is, meg 200 rabszolga, aki feldolgozza azt az irdatlan információmennyiséget, ami így keletkezik…

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Szóval jól ertem? régebben az ázsiai oldalon laktal (Moda Mh.) és az európai oldalra jártál dolgozni, most pedig az európai oldalon laktok (Levent Mh., ha jól emlekszem) és az azsiai oldalra jársz dolgozni? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .