Eurázsia maraton – futottunk (is)

– Vándor, ki ere jársz, vidd hírül Facebook-nak, hogy lefutottuk, amit megköveteltet a h…izé…szóval lefutottunk ide a sarki McDonald’s-ba.
– Oda minek futni? Van házhoz-szállítás!
– Ooooó!

Eurázsia maraton
Eurázsia maraton

Idén ismét beszálltam a maratoni futók közé. Pontosabban a (néha) futottak még kategóriába.

Reggel futottam, hogy elérjem a hajót.. majd meg is egyeztetünk (én meg én), hogy ennyi elég is lesz mára.

De ezzel nagyon nem lógtam ki a sorból, hiszen aki komolyan vette a futást, az már reggel elsurrant. Meg azok leginkább úgyis külföldiek voltak. Én a török csapatban edzettem, sétáltam, piknikeztem, stb…

Isztambul Maraton
Isztambul Maraton

Tehát hajóra fel, át Ázsiába. Onnan pedig dolmuş-al a starthelyre. Lehetett volna gyalogolni a kikötőtől is, de az milyen már… Mint utólag kiderül, az olyan, amit úgy hívunk rövidebb út. Na mindegy, így legalább kétszer annyit sétáltam.

Isztambul Maraton
Isztambul Maraton

Tehát v 2.0 megérkeztem a starthelyre. Ahol mindjárt szereztem egy lufit is. A későbbiekben nagy segítség volt, hogy mindig beállt a kamera elé. Meg a roppant hosszú zsinórja is akadályozta a futni szándékozókat (az egész autópályát sikerült vele lezárni). Mindenki örült neki.

Szöknek a lufik
Szöknek a lufik

Tehát v 3.0: A starthelyen vagyok. Mindenki itt vár az indulásra. Én inkább úgy gondoltam, hogy minek várni, inkább megyek. Mint később (3 perc múlva) kiderült, jól döntöttem, mert így megúsztam a sorban állást az 5 m-el távolabb levő simit árusnál. Ez az első ember, aki gondol a hosszú távon megfáradt sportolókra. És arra is gondol, hogy mi pedig rá gondolunk, meg a családjára, a villanyszámlára, stb… és veszünk nála valamit. Ilyen lelkes gondolkodóból még sok lesz útközben…

Simit árus
Simit árus

Tehát v 4.0 Elindultam (végre már!!). És irány a híd, Európa vár engem!! Csak el kell jutni odáig. Még a híd is messze van (bezzeg, ha a kikötőből inkább gyalogoltam volna!)

Zászlóárus
Zászlóárus

Szerencsére szuper idő van. Süt a nap! És hideg sincs nagyon. Ez jó jel, mert tegnap még úgy nézett ki, hogy a jegesmedvevédő kabátot is fel kell venni. Míg októberben volt a futás, jobb volt.

Üdv Ázsiában!
Üdv Ázsiában!

Közben lassan-lassan elérem a hidat. Jó 2 km gyaloglás után (már csak 40 van vissza!). Közben jelennek meg a helyi specialitások: simát árus, tea árus, zászló és síp árus. De még katonai zenekar is van. A hídhoz közelebb található kér másik rajt is, ahol pedig éppen mindenki táncol. Akárhogy is, jó buli ez az egész! 🙂

Start
Start

Most már elhagytuk az Üdv Ázsiában táblát, és már itt is vagyunk, a hídnál. A Hídnál, mely összeköti Európát Ázsiával. Melyről szuper kilátás nyílik a Boszporuszra és a történelmi Isztambulra. És melyen fúj a jeges szél.

Időjárás a Hídon
Időjárás a Hídon

Pármillió bátor bajtárssal együtt azért kimerészkedünk a Hídra. Innen már nem lehet visszafordulni… Mégis mit szólnának az otthoniak, miután kiposztoltuk a Faceboookra, Foursquere-re és Twitterre? Most már muszáj menni. Nem mellékesen csodás a kilátás. Balra víz! Jobbra is víz. Pontosabban a Boszporusz. Előttünk-mögöttünk pedig csomó ember, aki mind fut. Vagyis majdnem mind. Vagyis vannak futók is.

Boszporusz panoráma a Hídról
Boszporusz panoráma a Hídról

Egyébként sem egyszerű futni, amikor fél Isztambul felszabadul a hídra.

Figyelj lyányom! Fotózzál má’ le, és tedd fel a Fikbúkra, hogy Manci is lássa. Mögöttem a Boszporusszal, körbe a futókkal

Mondja az öreg néni, amikor lefoglalja a fél autópályát. De nincs egyedül, hiszen itt mindenki fotózni akar, és csak a legritkább esetben a kilátást. Hiszen olyan képet minek feltölteni a közösségi hálózatra, amin csak a Boszporusz látszik?

Eurázsia maraton
Eurázsia maraton

És megvan még a lufi is, a hosszú zsinórjával…

A hajó, amiért nagyon lelkesednek a sirályok
A hajó, amiért nagyon lelkesednek a sirályok

A híd egyébként nagyon izgalmas ilyenkor. Remek a kilátás, friss, jeges levegő. Beszállok én is a Híd közepén piknikezők közé. Mégiscsak ritka pillanat, hogy a két kontinens között reggelizik az ember. Kár, hogy nincs teaárus a közelben. Ő sokat már nem növelne a forgalmi dugón…

Piknik a Boszporusz felett
Piknik a Boszporusz felett – Forrás: Hürriyet

Immár jóllakva folytatom az utat pár millió tettestárssal együtt. Sokáig egyébként nem kell éhezni, mert a hídról leérve mindjárt újabb árusokat találunk.

A Lóember
A Lóember

Hoppá, tényleg, leértem a Hídról. Ööööö, ez akkor azt jelenti, hogy már véget is ért a móka. Igaz, még több, mint 35 km van hátra, de inkább a társakhoz hasonlóan lemegyek Beşiktaş-ba, és beülök az első helyre, ahol lehet teát kapni.

Tea árus
Tea árus

Fotó

GPS útvonal

Update:

A Hürriyet újság egyik fényképén én is ott vagyok: balról a 285-ös, felülről a 309-es képpont. Híres lettem!!!

Ott vagyok én is!
Ott vagyok én is! – Forrás: Hürriyet

9 Replies to “Eurázsia maraton – futottunk (is)

 1. Nagyon jó ez a beszámoló, maraton török módra, avagy hogyan együk át magunkat az egyik kontinensről a másikra. Azért remélem nem fagytatok meg teljesen!!

   1. remélem a kompkikötőben és más megállókban lehet kaját venni, én pl. szívesen kipróbálnám a bureket Ázsia és Európa között, kis teával.
    Az utcai teaárusoktól lehet úgy teát venni, hogy saját termoszba töltik? Vagy ilyennel nem is érdemes vacakolni, hiszen minden sarkon van egy teaárus, nem?

    1. Ó, ez itt nagyon másképpen van!
     A hajón van büfé. Ez alap. Persze mindent nem lehet kapni, de perec (simit) pár sütemény, és toast no meg tea az mindig van. Böreket viszont kívülről kell magaddal vinned.
     Teát tényleg mindenhol kapsz, de annak van egy hangulata, hogy leülsz teázni egyet. Így a termoszos cipelgetés nem divat.
     No persze, ha kitartó vagy, biztos találsz olyat, aki megtölti neked. És még arra sem kell hivatkoznod, hogy turista vagy, azért csinálsz furcsaságokat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük