Zsákos Mikulás

Tegnap már volt szó zsákos emberekről meg hobbitokról. Csak gyűrűről nem. Arról most sem lesz. Aki olyat szeretne, menjen a bazárba! 🙂

Ma a Mikulásról lesz szó! – nagyjából…

Arany árus az isztambuli Fedett bazárban
Arany árus az isztambuli Fedett bazárban

Ahogy ezt már mindenki tudja, a Mikulás Törökországból, Anatóliából származik. Aki erről mégsem hallotta (vagy csak egy jót akar szórakozni), érdemes elolvasnia az erről szóló bejegyzést.

Török Mikulás (made in China)
Török Mikulás (made in China)

Tehát a mikulás anatóliai. Ennek ellenére a törökök nem ünneplik a mikulást. Nem raknak cipőt az ablakba, és nem kergetik virgáccsal az ismerőseiket. Bár az utóbbit talán mégis…

És hivatalosan nincs Karácsony sem.

De csak hivatalosan. Hiszen számos keresztény él Törökországban, akik kedvük szerint karácsonyozhatnak. Ez a kedvük szerint azt jelenti, hogy mindenki akkor tartja, amikor jól esik: a nyugati keresztények december 25-án, az ortodoxok január 7-án, az örmények január 6-án, én meg december 24-én. De ezt majd bővebben Karácsonykor.., akármelyik napra is esik az idén… 🙂

Viszont mindez nem jelenti azt, hogy a törökök Karácsonyfa, pláne Mikulás nélkül maradnának! Hiszen az egyik szép piros, a másik pedig szép zöld. Tele szép lámpákkal. Az ilyeneket pedig minden török imádja.

Mikulás kakaós készlet
Mikulás kakaós készlet

Úgyhogy annak ellenére, hogy nincs Karácsony, és Mikulás, nálunk már javában tombol az ünnep. Sőt! Sok helyen már november közepén-elején is már kint volt a Karácsonyfa a boltban. Más sok helyeken pedig még kint volt a tavalyi. Mert hát olyan szép, meg izgalmas, meg szép. Kár lenne kidobni.

Kommandós Mikulás májusban
Kommandós Mikulás májusban

Így pedig már novemberben megkezdődött a karácsonyi időszak. Természetesen ezt is az üzletek kezdték, ahol lecserélték az őszi akciókat, és mielőtt kezdődne a téli akció, még gyorsan bedobtak egy karácsonyi akciót. Pl. egyik helyen ha most veszel piros szőnyeget (mármint nappali szőnyeget, nem ilyen miszitercsalógató ünnepi pirosat, bár olyan is kapható), akkor akciósan kapsz mellé egy karácsonyfamintás bögrét. Egy színes bögrének pedig ugyan ki tudna ellenállni? Érdemes mindjárt 4 szőnyeget venni, hogy a barátainkkal együtt tudjunk karácsonyi kakaót inni. Amit pedig a benzinkútban adtak ajándékba 50 liter tankolás mellé.

Üzletbe csalogató Karácsonyfák
Üzletbe csalogató Karácsonyfák

Tehát szépen fokozatosan belopakodik a Mikulás a mindennapokba. Még csak december eleje van, és mint láttuk, a Karácsony akár áprilisig is el tud húzódni, így egyenlőre még nincs tele minden Mikulással. De azért kezdenek megjelenni. Majd december vége fele megint benézünk a Karácsony bazárba, mit hozott az idén a kínai tankerhajó. Tavaly pl. a korábbi kommandós Mikulások mellé megjelentek az ejtőernyősök is. A kínai kreativitásban pedig bízhatunk. Idén is kitalálnak valami meglepőt. 🙂

Ejtőernyős Mikulás
Ejtőernyős Mikulás

Egyenlőre a képek még a korábbi évekből valóak, de őszintén reméljük, hogy hamarosan már izgalmas dolgokat lehet fényképezni.

Mert ha Karácsony, akkor azt a török komolyan veszik.

Egyik részről a fent említett akciók kerülnek előtérbe. Másik részről pedig a dekoráció.

A Karácsony pedig olyan ünnep, amikor mindent lehet, ami villog, vagy zöld, vagy piros, vagy egyik sem. Csak jól nézzen ki. Főleg jobban, mint a szomszéd boltja.

Kirakat telefonokból, és konnektorokból
Kirakat telefonokból, és konnektorokból

Úgyhogy ideje feltölteni a tartalék akkumulátorokat! Lehet fényképezni. Kezdődik a Karácsony Isztambulban! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Zsákos Mikulás, 9.8 out of 10 based on 5 ratings
 

10 Replies to “Zsákos Mikulás

 1. atyavilág és Szent Habakuk, már ott is? az hagyján, hogy európában megőrülnek a kereskedők és mindenki kommandós mikulást lógat ki az ablakán, de a törökök is?

  karácsonyi zenéket is játszanak a boltokban? december közepére már szinte hányingert is lehet kapni, ha csak egy taktust meghall az ember a „white christmas”-ból.

  mellesleg, a finnekkel hogy egyeztek meg a mikulást illetően? mert ők is eléggé benne vannak a marketingben…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Hehe, ajánlom neked a csak decemberben látható Karácsony Bazárt, ahova ilyenkor beköltözik Kína. Majd idén is benézek oda. 🙂
   http://isztambul.info/blog/2011/12/23/karacsony-isztambulban-2011/
   http://isztambul.info/blog/2011/12/23/karacsony-isztambulban-2011/

   A finnekkel egyébként nem volt nehéz megegyezni. Télen ott a Mikulás (hiszen Törökországban hivatalosan nincs ilyen), míg nyáron a török tengerparton vízisíélest és bázisugrást oktat. Erről bővebben a tavalyi bejegyzésben. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. De, hogy-hogy hagyják, hogy beköltözzön Kína? Vagy a gagyi műanyag giccsparádé gyártásban, nincsenek otthon a törökök :)?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Értem én, de nem védik a saját piacukat? Vagy már ott is mindent Kínában gyártatnak? Nincsen török tulajdonú fröccsöntött giccs-gyár?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Persze van, és néhány utcával odébb kapható török gyártmányú játékdömper kilóra.
     Csak itt is tele van minden kínai cuccal. Ami inkább ott érdekes, ahol német a cég, és Karácsonykor ugyan azokat a kínai vackokat árulják, csak sokkal drágábban. Hiszen Németországból jön…
     Még az is szerepet játszhat, hogy Karácsony úgymond nem hivatalos ünnep. Így teljesen felesleges erre egy egész ágazatot építeni, hogyha tized annyiért be lehet hozni egy kínai tankerhajót.

     Sokkal komolyabb, és tényleges probléma van viszont a textiliparban. Magyarországon kevésbé ismert (már ha ismert egyáltalán), a török textil messze földön híres. Nagyon jó. Itt viszont komoly konkurencia van a török piaccal. Ráadásul egy olyan hülye szituáció állt össze, hogy aki olcsót akar venni, az kínai cuccot vesz. Aki pedig márkásat, az nyugati márkát vesz (ami egyébként szintén kínai). Szerencsére a nacionalizmus sokat segít. És vannak jó török márkás boltok is. Meg a válság hatására sokan visszatértek a kézi munkára. Tudom ajánlani a török alapanyagok vásárlását. Olcsó, és nagyon jó.
     Itt van pl. a fonal bazár:
     http://isztambul.info/wiki/wp-content/plugins/leaflet-maps-marker/leaflet-fullscreen.php?marker=40

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Köszönöm szépen a kimerítő választ!
      Igen erre gondoltam én is, hogy beengedik a kínai cuccot sajnos.
      A gyárral kapcsolatban nem kifejezetten karácsonyi ajándék-gyárra gondoltam, hanem arra hogy legyártják szezonálisan azt amire épp igény van.
      A német cég vicces, de sajnos már mindenki mindent ott gyártat!
      Nehéz a szok kici ócó-val felvenni a versenyt.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Más terület ugyan,de nekem is vannak ilyen „felháborodásaim”.
  Igen,valóban híres és jó minőségű a török tekstil,de én a vendéglátás területén nem bírom elviselni:) a betolakodókat!:)
  Adva van ugye a messze földön-méltán-híres török konyha. A dönerrel,a lahmacunnal,és a pidével,amitől az eszem el tudom veszteni,olyan finom!
  Akkor miért kell olyanokat beengedni az országba,mint a Sbarro (Nefis İtalyan Lezzetleri)? A török konyha gyönyörűen megállna a saját lábán ezek nélkül is!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Én szurkolok a török tekstil-nek 😀 A konyhának nem kell, mert azt nincs ami lesöpörheti, olyan finom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .