Jön a tél Isztambulba

December van. És mindjárt annak is a közepe. És mindjárt itt a Karácsony is. Meg az Újév. Meg a január. Meg a…

Szóval tél van, na.

És ilyenkor hideg szokott lenni. Bármit is mondjon a média.

És a tél ideért Isztambulba is. Ami azzal jár, hogy hideg van.

Közeleg a Tél (The Winter is coming)
Közeleg a Tél (The Winter is coming)

Isztambul a Mediterránon van. Igaz, a csücsökben, de akkor is.

Csakhogy középen ott található a Boszporusz (olyannyira található, hogy még erősen ittas állapotban is előbb-utóbb rá lehet találni). Ami viszont roppantul meg tudja kavarni az időjárást. Legalább annyira, mint reptérre siető taxisofőr. Vagy egy szabályosan közlekedő turista.

A Boszporusz hatására érvényesül a télen fűt, nyáron hűt elv. De ez is amolyan törökösen, módjával. Meg mikor milyen kedve van.

Ennek köszönhetően Isztambul időjárása nem tartozik a kiszámítható kategóriákba. És bár december van, amit jellemzően a tél kategóriába sorolnak, azért viszonylag gyakran előfordul, hogy egyáltalán nincs hideg. Sőt!

Az első itt töltött Karácsonyt a Boszporusz partján töltöttem egy rövid pólóban és egy rövid kabátban. Teával és simittel. Nem éppen az a tipikus havas-fenyős-télapós verzió. De azért így is jól sikerült. 🙂

Az utolsó napsütés a Tél előtt
Az utolsó napsütés a Tél előtt

Valahogy azóta az időjárás fogta magát, és visszafogta magát. Nem is volt többet tengerpartos-bikinis Karácsonyunk. Helyette inkább szakadt az eső.

Úgy tűnik, hogy is idén változás áll be ebbe a megszokott nedves folyamatba, és inkább a hó fog esni.

Persze akik folyamatosan olvassák a blogot, most azt mondják, hogy naná, a Google már egy hónapja szólt.

És bár persze, meg igen, és tényleg. De hát akkor is… Hideg van!!! Nagyon is hideg van!! Nem erről volt szó a katalógus Isztambul c. fejezetében!

2010. november, Isztambul és 32 fok
2010. november, Isztambul és 32 fok
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Jön a tél Isztambulba, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 9 °C. Páratartalom: 61%. Szél: 40° 11km/hr broken clouds
 

2 Replies to “Jön a tél Isztambulba

 1. Hát igen, gyün a zimanó, ahogy Ed Stark is mondotta volt. Itt már napok óta zúzmara van reggel a kocsin ablakán…viszont tegnap megvettük a fenyőfát és ma felöltöztetjük szépre. Nálatok szokás fenyőfát állítani? Lehet egyáltalán kapni?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Blogunk roppant büszke arra, hogy egyáltalán nem követi a napi eseményeket. Leszámítva azt az apró malőrt, hogy nyárra sosem sikerül téli híreket bepakolni..
   De az idén kissé hamarabb köszöntött be a tél, mint ahogy én vártam személy szerint.
   Nemcsak a zimanó gyün, hanem mint egy tankerhajónyi kínai turista beállított a hó Isztambulban. Jelenleg is a bazárban van, és csengettyűs cipőkékre próbál alkudozni…

   Nálunk is van fa, bőven. Milyen színűt szeretnél? 🙂 Eddig láttam, a retró stílusú zöldet, a modern narancssárgát, a visszafogott fehéret, és a felvilágosult rózsaszínt. De állítólag lehet még venni emo stílusú feketét, nyugtató kéket, és pirosat is, hogy kontrasztot alkosson a könyvespolccal, és a fengshui szerint is rendbe legyen.
   És ezek csak a színek… Ott van még az alakzat. 🙂

   Nekünk volt már visszahajtható fedelesünk, cserepes, és tavaly-idén tuja-páfrányunk is.

   A hangulat kedvéért vettem pár líráért egy 15 cm-es asztalra rakható zöld műfát. Meg egy mikulás-füzért. Sokáig vacilláltam, hogy az ejtőernyős télapót vegyem-e meg, vagy a mikulás-füzért. Az ejtőernyős tavalyi divat volt, míg a mikulás-füzér idei. Meg aranyos, meg egyébként is: mikulás-füzér. Az most az ajtón lóg.

   Még nem volt időm elmenni a Karácsonybazárba, de remélem, a jövő hét elején már sikerül. Szeretném a karácsonyi időszakot feldobni néhány egzotikus képpel. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .