Isztambul kapujában a tél

Mostanában a fő témánk a tél.

Ennek oka, hogy tényleg itt a tél!

Lassan-lassan Isztambult is eléri.

De itt egy nyári tengerparti kép.

Török tengerpart (Inkum)
Török tengerpart (Inkum)

Télen, és Isztambulban viszont inkább ez a kép várható.

Isztambul télen
Isztambul télen

A két kép között 49832 különbséget rejtettünk el. Keresd meg mindet!

Törökországban nem ritkaság a tél. Maga az ország is magas hegyekből, és felföldekből áll. Kappadokya pl. 1000 m-el van a tengerszint felett. És az még csak a hotel kapuja, innen lehet tovább feljebb menni. A keleti tartományokban pedig (mint pl. Erzurum, Artvin, stb…) néha már szeptemberben-októberben leesik a hó. És ez még csak az a hó, amit csak tudomásul vesznek. Ez még nem ok arra, hogy elő kelljen venni a kabátot, vagy akár a kardigánt.

Galata Tower in snow" href="http://www.flickr.com/photos/9893763@N08/8361536444/">Galata-torony télen" alt="Galata-torony télen" src="http://farm9.staticflickr.com/8052/8361536444_82d8332f50.jpg" width="375" height="500" />
Galata-torony télen

No de ha oda megérkezik az igazi tél! Akkor megérkezik a TV-től is valaki, hogy megmutassa az isztambuliaknak, milyen is az valójában. Általában valami déli tartományból származó riportert küldenek, aki valószínűleg életében először lát igazi havat. Őt már a reptéren leterítik a nyitott kabátban szaladgáló hógolyózós iskolások. Úgyhogy az a riport minden évben roppant érdekes. 🙂

De néha tényleg nagyon kemény telek járnak lenne arrafele. Van egy történet egy I. Világháborús csatáról, ami a keleti határ menti hegyek között zajlott. Az ellenfél az orosz csapat volt, akiről szintén úgy hírlik, hogy csak akkor húznak sapkát, ha már a jegesmedve is fázik. A harc közepén érkezett egy hatalmas hóvihar. Az a típus, ahol az ember az orráig sem lát. Ilyenkor persze a lövöldözés is abbamaradt. Ami később nem folytatódott. Mégpedig azért mert a harcoló felek mind megfagytak.

Szulejmán dzsámi télen
Szulejmán dzsámi télen

Isztambul viszont…

Isztambulban az a bizonyos tél, amikor hideg is van, hó is meg, a többi, ami a katalógusban található, az nagyon rövid. Annyira, hogy amikor a probléma előjön, mire foglalkoznának vele, addigra el is múlik.

Ezért pl. a kocsmáknak nincsen olyan hangulatos helyek, ahova a hó elől dideregve be meleg menekülni, és jól át lehet melegedni. Helyette az utcán vannak azok a bizonyos UFO-lámpák, amivel kellemes őszi hangulatot lehet teremteni.

UFO lámpa
UFO lámpa

Ehhez hasonlóan az éttermek és szórakozó helyek is amolyan nyáriasak. Csak azért, mert hókotrók járják a várost, meg 2000 falu el van zárva a külvilágtól, még nem kell barlangba bújni.

Ennek ellenére igenis készülnek a télre. A várost járva egyre több helyen találkozunk startrakész hókotróval (Árpi legnagyobb örömére), arra az esetre, ha a meteorológia mégiscsak tévedne.

Viszont ha Isztambulba megérkezik a hó, akkor azt komolyan teszi. Nemcsak benéz a bazárba, és megy tovább. Hanem magával hozza a Roppantkellemetlenpocsékidő nevű barátját is, és kiülnek egy teára a Boszporusz partjára. E miatt pedig a hajók jobban teszik, ha el sem indulnak. Meg mások is. Az iskoláknak pedig egyenesen előírják, hogy még véletlenül se nyissanak ki.

Amint leesik az első hópehely, a gyerekek azonnal rohannak a TV-hez, hogy megnézzék a friss híreket. Aki esetleg lemaradna róla, úgyis hallhatja a futballmérkőzést megszégyenítő üdvrivalgást, amikor bejelentik az iskolaszünetet. Úgyhogy a gyerekek mehetnek ki hóvárat építeni, és hógolyókkal megdobálni azokat a riportereket, akik interjúvolni szeretnének: mégis ki mit gondol a hószünetről.

Topkapı palota télen
Topkapı palota télen

Az isztambuli télnek még külön érdekessége, hogy télen azért roppant hideg tud lenni a Boszporusz felett. No meg fúj a szél is kegyetlenül. Vagyis csak veszettül. Meg jegesen. Ilyenkor senki nem tartózkodik a hajó külső részein. Mindenki belül iszogatja a forró teáját. Viszont így nem marad senki, aki a sirályoknak simitet tudna adni, akik így roppantul ki vannak éhezve. Ha pedig mi jól fel vagyunk öltözve, akkor roppant jó képeket tudok róluk fotózni ebben az időszakban. Csak legyünk óvatosak, hogy a végén minket ne faljanak fel!

Éhes sirályok arról álmodnak, hogy bekapnak minket
Éhes sirályok arról álmodnak, hogy bekapnak minket
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Isztambul kapujában a tél, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Isztambul kapujában a tél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .