Esik a hó Isztambulban!

Az előre dolgozásomnak meglett az eredménye. Mire megjelentek azok a bejegyzések, hogy közeledik a tél Isztambulba, addigra már meg is jött.

Mire pedig ez a mostani megjelenik, addigra talán véget is ér…

Szóval eléggé hirtelen érkezett meg a hó. Vártuk, vártuk, de azt nem, hogy egy géppel korábban jött.

Megjött a tél Isztambulba
Megjött a tél Isztambulba

Kedd este (vagyis majdnem egy hete) bekopogott a tél Isztambulba. Mit kopogott! Dörömbölt, aztán belökte az ajtót! Hatalmas mennyiségű hó érkezett. És hatalmas felháborodást váltott ki, hiszen a Galatasaray-Real Madrid mérkőzést le kellett állítani. És ilyen még nem volt. Vagy ha volt is, akkor pedig hogy történhet meg újra?

Török foci a hóban
Török foci a hóban – Forrás: Milliyet

Úgyhogy minden újság címlapján ez van mostanában. Mellékesen még az is, hogy hatalmas hó van Isztambulban. Bár ez kevésbé megdöbbentő. De ha valakit mégis stresszélné, mindjárt van egy relaxációs kép a cím közelében egy olyan néniről, aki bár ruhában hiányt szenved, mellbőségben egyáltalán nem.

Pedig tényleg hatalmas hó van! Az itéletidő miatt 21 hajójáratot töröltek. Két repülőbe pedig villám csapott (mert közben vihar is van ám), így az alumíniummadarakat se nagyon röptetik. És a hírek szerint akár 25-30 cm hó is lehet a végeredmény.

Hó Kelet-Törökországban
Hó Kelet-Törökországban – Forrás: Milliyet

Gondoltam, most már idei képeket is be tudok tenni a bejegyzésekbe. Jó kis Kék Mecset és AyaSofya hóval a tetején. De egyenlőre nem úgy tűnik, hogy be tudok jutni a belvárosba. Pedig még a Karácsonyi Bazárt is szeretném meglátogatni…

Szerencsére a világ feltalálta a riportert, aki ki lehet küldeni megfagyni. Így mi a meleg szobából (forró teát/kávét/bort iszogatva) tudjuk nézni ahogy belepi őt a hó. Nézzétek meg ti is!

Hó Isztambulban
Hó Isztambulban

De nem mindenkinek rossz hír, ha leesik a hó. Törökországban a gyerekek duplán örülnek a fellegekből alászálló fehér lepelnek. Nemcsak hogy jégremenő csatákat lehet vívni az utcákon, hanem még hivatalos iskolaszünetet is hirdetnek (bár idén most éppen kavarás van ezen a téren). Így a gyerekeknek tényleg nincs más dolguk, minthogy míg a szüleik megpróbálnak bejutni a munkahelyükre és ott dolgozni, mielőtt haza kell indulni, kint játszanak a hóban.

Ilyenkor pótolják be azokat a lemarad ismereteket, melyeket egy északi országban (vagy kelet-törökországi) kapnának. Az elején még csak úgy tessék-lássék alapon lökdösik a havat (meg készülnek a fotók a Facebookra), de pár órán belül már komoly hóvárak készülnek, és hócsaták zajlanak.

A rövid, párnapos tél miatt nincs idő szánkót venni (pláne nincs hol nyáron tárolni), de nincs is rá szükség. Hiszen ott van a nagymama tepsije, ami jól csúszik, áramvonalas, Isztambul utcái pedig jó meredeket.

Egyébként a hó nem olyan ritka Isztambulban, mint azt gondolnánk. Ilyen pár évente előfordul, aztán pár nap múlva már el is tűnik és folytatódik a nyár. 🙂

A kutyák bemenekültek a kikőtőbe
A kutyák bemenekültek a kikőtőbe
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Esik a hó Isztambulban!, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

8 Replies to “Esik a hó Isztambulban!

 1. Na ez már a totálisan nem fair kategória, messze északon Brüsszelben egy árva pehely nem esett még eddig, míg a mediterrán Isztambulban meg szakad a hó. Hát így hogy legyenek ismeretei egyszem lányomnak a télről és a hógolyócsatákról?

  Más: írod, hogy „egy relaxációs kép a cím közelében egy olyan néniről” – ezt pont nem találtam, esetleg be tudnád linkelni? :D:D:D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Jaj kérem, ez is politika. Nektek ott, az EU központjába nem jár a jó kis orosz hó. Az csak ide jön, az EU-n kívüli országokba. 😀

   Ha felmész a Hürriyet oldalára, akkor minden napra vannak relaxációs képek. Most ebben a hidegben nyárra öltözött nénik láthatóak. Emlékeztette, hogy a egyszer a télnek vége lesz!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A lényeg,hogy az ismétlésben leverte a Galatasaray a Real Madridot! (A Beşiktaş meccse viszont inkább maradt volna el a havazás miatt Kasımpaşában!)

  Viktor beelőzött! Hiszen a relaxációs képet ÉN akartam először elkérni! Nagy szégyen ez rám nézve! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Persze hülye vagyok,mert a Juventussal játszottak! Mindig ész nélkül írom,amit olvasok! Meg mindjárt be is kavarodtam a relaxációs képtől! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Szalagcím a „képzelt riport Isztambulból” kiadásából :

  „Dráma! Interkontinentális hóvihar! Két földrész lett betemetve!!! Háromszáz macska úgy döntött Afrika felé menekül, de a tenger útjukat állta! „

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .