Karácsony Isztambulban (2013) – első rész – A Karácsony időpontja

... és akkor megjött a baba, aki majd megváltja a világot…

… kettőezer év múlva pedig megjött a Karácsony, ami jól felkavarja Isztambult…

Üdv Karácsony!
Üdv Karácsony!

A Karácsony nagy előnye a Húsvéttal szemben, hogy nem “vándor ünnep”, hanem fix időpontja van. Csak éppen ez a fix pont sem olyan egyszerű. Kezdve ott, hogy senki se tudja a Karácsony eredi időpontját.

Isztambulban mindez tovább bonyolódik, mégpedig azért, mert itt valójában nincs is Karácsony. Na jó, nem azért, hanem csak úgy simán bonyolódik, mert miért is ne? 🙂

Szóval kezdjük az elején: Az örmény katolikusok szerint a Karácsony igazi és eredeti dátuma január 6. És punktum.
Csakhogy az örmények a Római Birodalom határán túl voltak. Ők egyébként is azt mondják, hogy a világ első keresztény állama volt. Vagyis ott már akkor ünnepelték a Karácsonyt, amikor Rómában ünnepi alkalomra a keresztényeket az oroszlánoknak szolgálták fel (akkor még nem a ponty volt a divat).

Végül a Nagy Birodalom is keresztény lett. De ne mondja meg neki egy kicsi, világ végi ország (aminek egyébként igencsak jelentős mérete volt akkoriban), hogy mikor van a Karácsony. December 24-én lesz, és punktum (az USA-ban az időeltolódás miatt van 25-én, csak rosszul számolták az időzóna eltolódást).

De aztán eljött a nap, amikor a birodalom maradványainak a keleti és nyugati fele is kimondta a másikra, hogy Kiátkozlak, és punktum! meg még kígyót is békát is mondtak, de ezek végül is nem kerültek fel a Karácsonyfára, így erre nem térünk ki bővebben.
Mindez a mi szempontunkból nem számítana, csakhogy felfedezték a naptárreformot. Utána pedig a marketingesek kitaláltak egy jó történetet a Föld mozgásáról, meg a 365,256363051 napról, amit elvileg a bolygó tesz meg a Nap körül. Ehhez még hozzájött, hogy a hívőket biztatták az egyszerre ugrálásra, amivel végül is sikerült az új naptárhoz szükséges pályára állítani a planétát.

Erről persze a keleti keresztényeket elfelejtették tájékoztatni. Bár a Központi Levéltár egyik billegő székének a lába alatt található egy gondosan összehajtogatott levél Fülöp Frigyes Ferenc Ferdinánd Fifikusz küldöttől 1592-ből, aki ezt írja (vélhetőleg Rómának):

– Barátaimnak, rokonaimnak, ellenségeimnek, és mindenkinek, akit utálok, meg neked, te gaz és hitetlen Róma: Mi úgy számoljuk a napokat, ahogy akarjuk, és punktum!

Tekintve, hogy a levél pecsétjének a helyén egy székláb van, a széken pedig egy 380 kilós jó húsban lévő némasági és megnemmozdulűsi fogadalmat tett szerzetes ül, immár 380 éve, így ennek hitelessége nem bizonyított.

De tény, hogy a nyugati hívők sikeresen új pályára állították a Földet, hogy így könnyebben eladják az új naptárakat, hogy megzavarják a keleti keresztényeket, ezáltal az Ortodox naptár szépen, lassan letért a pályájáról. Amikor pedig rájöttek, hogy kezd a Karácsony időpontja kicsúszni a kezük közül (már január 7-re került, és félő volt, hogy nyáron kell majd ünnepelni), akkor gyorsan (és titokban) ők is is reformáltak egyet a naptáron. Előtte egyébként ők is kipróbálták az ugrálást, de tudtukon kívül a kínaiak is hasonló projekten dolgoztak (ők a császárt akarták úgy megfiatalítani, hogy pár évvel vissza-ugrálják a Földet) a bolygó túlsó felén, így a terv nem sikerült.

A más említett szék egy másik lába alatt Fülöp Frigyes Ferenc Ferdinánd Fifikusz küldött levelét találhatjuk erről az eseményről.

– Barátaimnak, rokonaimnak, ellenségeimnek, és mindenkinek, akik utálok. Meg nektek, ti hitetlen Rómaiak.
Gaz Rómaiak, kik meg akartatok minket zavarni! De nem sikerült, mert nem sikerülhetett! És mint láthatjátok, a Karácsony január 7-én van, ahogy mindig is volt. Ezt mutatják a szomszédos hitetlen örmények is, akik január 6-án ünnepelnek. Mivel köztudott, hogy ők el vannak tévelyedve bár nem annyira, mint ti, így nem csoda, hogy egy nappal korábban van náluk a szertartás. Ami így igazolja, hogy végül is magatokat zavartátok össze, ti gyaurok, nem pedig minket. És punktum!

A levél hitelességéről továbbra sem tudunk meggyőződni, mivel a fent említett szerzetes az elmúlt sorok óta is fent ül a széken. Meg egyébként is ki tudja kibogozni ezt az egész katyvaszt…?

Úgyhogy a Karácsony ekkor van, és punktum!

De a törököket ez az egész nem érdekli (hiszen náluk nincs is Karácsony), így ők a fát, a díszeket, meg a Mikulást az angyalkákkal, meg mindenki december 31-ére pakolják ki az ablakba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Karácsony Isztambulban (2013) - első rész - A Karácsony időpontja, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “Karácsony Isztambulban (2013) – első rész – A Karácsony időpontja

  1. Pont erről beszélgettem fiammal az imént. 🙂 Köszönöm, így pontosabb információval szolgálhattam neki. 🙂
    Megragadom az alkalmat, és Boldog névnapot kívánok!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .