Vízummentesség Törökországba

2013. december 18-án (blogunk 2014-ben is elkötelezetten le van maradva a mindennapi eseményekkel) Orbán Viktor magyar, és Recep Tayyip Erdoğan török miniszerelnök közös megbeszélésén több fontos tárgyalás mellett a magyar állampolgárok vízummentességét is megbeszélték.

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában.

Orbán Viktor megköszönte a török kabinet lépését, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt adta meg a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek.
Így az összes uniós tagállam közül Magyarországon van a legkedvezőbb vízumelbírálása Törökországnak – közölte.

Forrás, meg bővebben: Turkinfo

Mit jelent mindez?

Jelenleg ez még csak egy megállapodás, ígéret. Kell egy kis idő, ameddig a szándék végiggördül az adminisztrációs hálózaton, és eljusson a tényleges megvalósításig.

Addig is, meg amíg itt a blogban hírt adunk (olyan 3-4 hónapos lemaradással), utazás előtt mindenképpen nézzétek meg az Isztambuli Főkonzulátus, vagy az Ankarai Követség honlapját. Hátha éppen ma lépett életbe! Vagy tegnap! Vagy holnap!

Bár Murphy-t ismerve, éppen attól a naptól lesznek a magyar turisták Törökországban vízummentesek, hogy éppen hazaérsz a nyaralásból. Pont a határon fogsz sorban állni, amikor a tv képernyőjén megjelenik majd a hír…

E mellett érdemes még tudni:

 • A vízummentesség nem jelenti azt, hogy ezután mindenki össze-vissza ki-be járkálhat az országban, mint nyári éjszakán a szúnyogok a sátorban! Ennek is meglesznek a saját feltételei, amiket még most dolgoznak ki. Pl. előfordulhat hogy marad a 90/180 napos tartózkodás.
 • Nagy valószínűséggel marad valamilyen időkorlátozás, amiből következik, hogyha hosszabb ideig akarunk maradni, akkor ahhoz más speciális tartózkodási engedélyre lesz szükség.
 • Bár még nincs infó, de szinte biztos, hogy az Erazmusos és más tanulóknak is kell majd „engedélyt” kérniük a Budapesti Török követségen.
 • Ugyan így a vízummentesség nem jelenti azt, hogy ezután a magyar állampolgárok minden további macera nélkül munkát vállalhatnának Törökországban. No nem mintha a magyar vendégmunkások seregei veszélyeztetnék a törökök munkahelyét, de az ilyen dolgokat érdemes szabályozni. Itt se várjunk nagy csodákat. De azért hátha! 🙂
 • Míg a magyar oldal azt ígérte, hogy az üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek (azaz a turistáknak, és munkavállalóknak nem) ad kedvezményt (ebből a lehető legnagyobbat), addig a török oldal azt mondta, hogy megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét. Ami jelenthet bármit. Akár a teljes vízumkényszert eltörölheti, vagy ő is csak az üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek ad kedvezményt. Vagy bármely más módon korlátokat, szabályokat, stb… állíthat. Ami egyébként logikus lépés is lenne. Noha jelenleg nem akar tízmillió magyar Isztambulba költözni…
 • Útlevélre továbbra is szükség lesz, és valószínűleg annak legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Tehát összességében vagy egy tervezetünk. A pontos információkat pedig majd megkapjuk valamikor. Addig minden marad a régiben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (6 votes cast)
Vízummentesség Törökországba, 8.7 out of 10 based on 6 ratings
 

10 Replies to “Vízummentesség Törökországba

 1. Nézd, a bloggal keresel némi pénzt, így műr üzletembernek már megfelelsz. Az Árpi után rohangálás és a „részvétel” a hídon tartott maratonon kimeríti a sportolás fogalmát is. A blog pedig tiszta művészet. Szóval…. Én a helyedben háromszorosan is biztonságban érezném magam. Bár miután azt a kis török állampolgársági jogi tortúrát végigcsináltad már az egész tárgytalan, nem? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Egyenlőre még mindig a válaszra várunk…….
   Egyébként a sport csak akkor lesz érvényes, ha előtte hazafutok a budapesti követségig, és ott kérek engedélyt a futásra. Viszont éppen jött a hajó, így inkább érvénytelenül futottam. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Most könny csordult a szemembe olyan boldog vagyok:-) Facebookon fent vagy? Be jelölnèlengem?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Isztambul meg a Facebook is tele van törökországi magyarokkal. De leginkább a konzulátus. 🙂
  Egyébként hogy talállak meg?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Beirtam a googleba hogy Törökországban èlö magyarok ès ezt az oldalt is kidopta. Haragszol èrte hogy ìrtam? Nem szeretnèk tolakodó lenni veled.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Lehet hogy segiteni nem tudnál de szerintem egy pár kèrdèsre tudnál választ adni nekem. De termèszetesen ha nem nem gond. Facebookon bejelöltelek ott jobban tudok irni innen nèha kidob:-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .