Akbil kottája

Az akbil, Isztambul elektronikus buszjegye már a múlté. Helyette a modernebb, NFC technológiával működő istanbulkart van.

De vannak dolgok, amik nem változnak, és örök slágerek maradnak, hasonlóan, mint a Microsoft Windows hangok.

Hiába újak a kártyák, a beléptető kapuk megőrizték az eredi csipogásukat. Így mára már éppen úgy hozzátartozik Isztambul atmoszférájához, mint pl. a kebab.

Hosszú keresgélés után sem sikerült megtalálni, hogy ki volt a szerzője ezeknek a roppant egyszerű, de annál ismertebb hangoknak (az, hogy kedvelt-e, az már persze más kérdés).

Viszont annyi mindenképpen kiderült, hogy az isztambuli lakosok olyan sokszor hallották, hogy egy egész kultusz nőt hozzá, rajongói táborral mindennel. Nemrég pedig (ez a blog naprakészségében azt jelenti, hogy kb. fél éve) valaki megfejtette, és lekottázta a felejthetetlen hangokat.

Így ha van otthon elektronikus gitárunk, zongoránk, skót dudánk, vagy orgonánk (elvileg gongon is le lehet játszani), akkor mi magunk elhozhatjuk az otthoni lakásunkba Isztambul buszmegállóinak hangulatát.

Akbil
Akbil (teljes, kedvezményes, átszállás, havi bérlet, üres)

Aki kevésbé ért a kottához, vagy inkább énekelni szeretne, nekik itt egy másik leírásos módozat:

 • teljes – diii liiit
 • kedvezményes – dürülüt
 • havi bérlet – di rii lit
 • üres: bir sıktır gitt (menj innen te dög az üres kártyáddal – leginkább egy mélyen lesújtó nevetésre hasonlít)

Jó hír a modern technológia kedvelőinek, hogy most már Android és Windows telefonokra is elérhető egy program (állítólag volt iPhone-ra is, de az Apple törölte), így kedvünkre nyomkodhatjuk a virtuális istanbulkartunkat.

Akbil Android program
Akbil Android program
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Akbil kottája, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

9 Replies to “Akbil kottája

  1. Hát, hogy népszerűek, az más kérdés… Ezek olyan fülbemászóak, vagy még inkább fülbe beköltözőek, amelyeket nem lehet onnan kilakoltatni, függetlenül, hogy tetszik vagy nem.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Nahát, megint megtudtam valami érdekeset. Eddig 5x voltam Isztambulban kb. 1-1 hónapot de sohasem tünt fel hogy a csipogások különböznek, vagy ha igen, az jelent is valamit… :)) Na már most nekem nincs okostelefonom csak asztali számitógépem és azt szeretnem tudni hogy hogyan/melyik linkröl tudnam meghallgatni mind az 5 csipogó hangot?! A YouTube-on már próbálkoztam de még nem találtam valami konkrétat pedig próbáltam az „akbil sesi” és az „akbil sounds” alatt keresni. Elöre is köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nekem feltűnt, de csak a buszon! , hogy a különböző felszállók kártyái különböző „dallamokon” zajonganak 🙂
  (vagy talán a hajóállomáson is… legalábbis csak ott, ahol várni kellett hajóérkezésre, busz továbbindulására…)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .