OpenBuildings

A Field Trip telefonos program tesztelgetése közben (erről lesz még szó) találtunk rá erre az érdekes programra, amivel érdekes épületeket fedezhetünk fel. Ennek a neve pedig OpenBuildings (Nyílt Épületek Csoport).

Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii – Forrás: OpenBuildings

Isztambulban az AyaSofya-t és a Kék Mecsetet már mindenki ismerni. Aki mégse, az úgyis tömegével talál róla információkat.

Ha viszont kicsit másra is kíváncsiak vagyunk Törökországban, és azok éppen az épületek (nem pedig a kebab, a lányok, vagy a foci – még ha nem is ebben a sorrendben), akkor ez a program jó társunk lehet.

Az OpenBuildings ugyanis az érdekes épületeket gyűjti össze. De mivel szabadon bárki hozzátehet újabb adatokat, így bárki hozzá is tesz bármit. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Minden esetre lehet benne találni klasszikusokat (pl. Elsüllyedt Palota), ismert és kevésbé ismert, de teljesen ismeretlen épületeket is. Sőt! Olyat is, ami még meg sem építettek! De olyat is, ami leginkább egy felfújható kerti partira emlékeztet, így nem is biztos, hogy az épületek közé lehet sorolni (talán a felfújhat, fagy fújhatjuk kategória jobban megfelelne).

Felfújható kerti parti lakás
Felfújható kerti parti lakás – Forrás: OpenBuildins

Törökországban összesen 283 épületet tart nyilván a program (engem valahogy mindig Kappadokya-ba rak ki, és ott próbálja a közeli érdekességeket megmutatni). Ennek persze legtöbbje Isztambul, és Ankara. De az ország belsejében is található néhány érdekesség.

Az L-épület
Az L-épület, Kint a pusztában, Kappadokya-ban – Forrás: OpenBuildings

Tehát ez a szám nem is rossz. Lássuk, hogy akkor mit is kezdhetünk vele!

A programból Androidos és iPhonos verzió letölthető. Csakhogy szokás szerint a szokásos probléma lép fel, amit már megszokhattunk a turistás telefonos programoknál: kell az a fránya internet, ami külföldön nem éppen olcsó. Így ha nem éppen a főnöknek a telefonját vittük magunkkal a nyaraláshoz, akkor útközben nem sokat tud segíteni.

Szerencsére a „sima” internetes oldalon is jókat lehet böngészni, mégpedig nyugodt körülmények között. Így még az indulás előtt át tudunk böngészni egy-két érdekes épületek. És mivel idő is több van, mint amikor Isztambulban bolyongunk, jobban utána is tudunk nézni, mennyire érdemes megnézni a célpontot.

Gombaházak
Gombaházak Didim megyében (Izmir és Bodrum között) – Forrás: OpenBuildings

Természetesen, attól még, hogy a fő témánk Isztambul, és Törökország, attól még az OpenBuildings használható máshol is a nyaralás előkészítésére. Vagy csak úgy, az épületek nézegetésére. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
OpenBuildings, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “OpenBuildings

 1. Török lányok-foci-épületek-kebab! Nagyszerű,ezen a négy pilléren állok én magam is! Úgyhogy ide nekem ezt a programot! Csak éppen okos telefonom nincs hozzá! :):)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Itt éppen az a jó, hogy telefon nélkül is meg tudod nézni az érdekes épületeket.
   A telefon „csak” abban segít, hogy a közeliket mutatja meg. Azaz nem jársz úgy (vagy csak kisebb az esélye), hogy találsz egy szuper épületet, aztán kiderült, hogy 9800 km-e van tőled („fenébe, most aztán lehet gyalogolni).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .