Robot olimpia Isztambulban (2014)

Robot olimpia lesz Isztambulban, 2014 április 10-12 között.

A diákok minden évben (ez lesz a nyolcadik!) összegyűlnek, hogy kipróbálják, kinek a robotja tud a legjobban porszívózni. Vagy csak egyenesen menni. Ha jobban belegondolunk, mindkettő tipikus IT kollégista probléma (lásd pl. Schönherz-Qpa Sörváltó), így nem csoda, hogy a feladat megoldáshoz az ifjúság beveti a robotokat is.

Az iTURO (rudi) idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre (ITURO – İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olympics – Isztambul Technikai Egyetem Robot Olimpia). Ráadásul  nem is a világ végén! A google szerint csak 3 óra gyaloglás a Kék Mecsettől. De mi ügyesek vagyunk, és metóval 30 perc alatt letudjuk az utat. 🙂 Tehát simán be lehet zavarni a családot az AyaSofya-ba, vagy az Elsüllyedt Palotába, míg mi lelépünk robotokat nézni.

De akár saját robottal is be lehet nevezni. Ilyenkor azért feltétel, hogy vagy diákok legyünk, vagy legyen egy saját iskolánk (tele diákokkal). Bár sem a nevezés menetéről, sem a díjáról nem találtam hírt. De biztosan örülnének, ha egy magyar robot is beállna a megpróbáltatások közé. 🙂

A robotok, a bio-alapú olimpiához hasonlóan, itt is különféle versenyszámban mérhetik össze az erejüket, és tudásukat. 9 robotrengető kategória van:

 • Vonalon haladás: Ellentétben az ismert magyarországi forgalmi ellenőrzéssel, itt nem egy egyenes vonalon kell haladni. A robotnak igencsak kacifántos utat kell bejárnia (mintha csak Isztambulban lenne) kanyarokkal, cikcakkokkal, hidakkal, és alagutakkal. Sőt, még lift is lesz (ilyen nincs az isztambuli utakon…egyenlőre).
Vonalkövetés-pálya
Robot vonalkövetés-pálya – Forrás: ITURO
 • Kosárlabda: Bár a török nemzeti sport a foci, a robotok mégis inkább a kosárlabdát fogják űzni. Illetve dobálni. Ebből is látszik, hogy egyenlőre még nem tervezik a robotoknak a török állampolgárság megadását.
Kosárlabda pálya
Robot kosárlabda pálya – Forrás: ITURO
 • Mikró szumó: Ez végre egy olajos versenyszám, ahol csak úgy röpködnek az elektronok. Ahol robot nem marad talpon. Vagyis az egyiknek azért érdemes futóművön maradnia, ha nyerni akar. Az alábbi videón látható kisrobot nagyon lelkesen kilök mindent a körből. Leginkább önmagát.
  A pálya egyébként nem nagy (0,385 m), hogyha esetleg a véresszájú robot elszabadulna, ne okozzon túl nagy galibát. Elég legyen csak rálépni.
  (frissítés: lehet, hogy ez a versenyszám elmarad)

 • Robot porszívó: Nincs mese. Este buli lesz, és másnap a robotoknak kell feltakarítani. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Mottó: Mindenki hozzon magával még 10 kg pattogatott kukoricát! (Megjegyzés: nézőnek szotyolával is be lehet nevezni).
Robot porszívó pálya
Robot porszívó pálya – Forrás: ITURO
 • Tűzoltó robotok: Ellentétben a hagyományos olimpiával, itt nem lánggyújtás, hanem lángoltás lesz. Előtte persze meg kell találni a tüzet a labirintusban.
Robot tűzoltó labirintus
Robot tűzoltó labirintus – Forrás: ITURO
 • Labirintus: Az előzőhöz hasonló, de lángok nélkül. Egyik korábbi évben a Fedett Bazár kicsinyített mását építették meg a robotoknak. De a robotok fele végleg elveszett, míg a másik fele beállt szőnyeg, és használt robotok árusításába.
Robot labirintus
Robot labirintus – Forrás: ITURO
 • Színválasztás: A robotoknak egy fehérneműboltba kell bemenniük, és ott kiválasztani a Karib-tengeri-pálmafás-naplemtés-homokos-délkínai-curryszószos-skandináv-pasztel-hupililla-vajsárgát. A nyertes robotnak meg kell várnia, míg az erre szakosodott robot próbababa felveszi, megosztja a Facebookon, másikat választ (megosztja a Facebookon, és megkérdezi az e-közönség véleményét), hazaviszi, másnap visszaviszi reklamációval. A reklamáció nem terjedhet ki a fehérnemű színére. A versenyző robot akkor kapja meg a kupát, ha az egész tortúrát kibírja mind akkumulátorral, mind processzorral és hűtőventilátorral.
  Sokak szerint ez a legnehezebb feladat. 2011-ben a NASA is benevezte a Curiosity-t, de mivel annak kisültek az áramkörei, könnyebb feladatra küldte: keressen életet a Marson..
 • Egyensúlyozás: A robotnak két keréken kell egyensúlyoznia. Plusz pontokért lehet piruett is, és tripla hátraszólta tüzes karikán keresztül.
  A sikeres robotoknak minden forduló után fél deci rakı-t kell meginniuk. Az nyer, aki legtovább állva marad, vagy el tudja énekelni a himnuszt.
 • Meglepetés: Minden évben van egy meglepetés kategória is, ahol a robotoknak különleges kihívásoknak kell megfelelniük. Nem megerősített hírek szerint kebabot kell majd sütni…
 • Innovációs projekt: Ebben a kategóriában egy saját, szabadon választott küldetésre lehet indítani a robotot. A zsűri pedig ezt fogja értékelni a szerint, hogy mennyire jól használták ki a robotok lehetőségeit. A kategóriába jelentkezéshez az adatlapot innen lehet letölteni, és ide lehet küldeni (mivel nincs cím a jelentkezéshez/vagy csak én vagyok béna, próbálkozzatok itt).

Még egyszer a rendezvény technikai adatai:

Időpont: 2014. április 10-12.
Helyszín: (İstanbul Teknik Üniversitesi) ITU Suleyman Demirel Kultur MerkeziOdataláláshoz néhány tipp itt.
Hivatalos weboldal (angolul) pedig itt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Robot olimpia Isztambulban (2014), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .