Nyári karácsony

Nem igazán az ilyenkor megszokott hangulat van Isztambulban:

Meleg van (pontosabban nincs hideg), miközben az utcákon még mindenhol ott vannak a karácsonyi díszek. Sőt! Még Mikulást (és Mikulásos alsót) is lehet még kapni.

Jelenleg 15 fok van Isztambulban (egyesek szerint csak 9) és süt a nap. A Google szerint havazik, de nála az lenne az idegesítő, hogyha ő szerinte is napsütéses idő lenne…

Oké, azért ez még mindig nem az az idő, amikor bikinire vetkőzve kifekszünk a tengerpartra. Legalábbis mi nem. Nem úgy, mint a skandinávok!

Még évekkel ezelőtt történt, hogy egy svéd kosárlabda csapat érkezett Törökországba. Köztük feltűnően sok volt a nő (100%), ráadásul szőke (100%). Éppen hasonlóan tél volt, hasonlóan kellemes napsütéses meleg idővel. Ők pedig kifeküdtek napozni egyet.

Az nem derült ki a hírből, hogy mennyi ruhát hagytak magukon, mert a média inkább azzal a katonai helikopterrel foglalkozott, amelyik pont felettük gyakorlatozott. A radar szobában meg valahogy senki sem értette, hogy miért teszi már a hetvenkettedik fordulót a Sasvezérre hallgató gép ugyan azon a jelentéktelen pont felett, miközben a többiek (Sascsibék) már rég leszálltak 100 km-el odébb…

Persze szép idő van, süt a nap, stb… De mi a helyzet az estével?

Nos, akkor sincsen fagy. Sőt! Olyankor is csak kb. 8 fokra hűl le a levegő. Azaz egyáltalán nem kell attól félni, hogy odafagyunk egy szabadtéri italozóba. Azért jó, van nálunk sapka, sál, meg kabát is. Bár takaróról gondoskodnak az italozóhely tulajdonosai.

Vagyis nem szükségszerű esténként, hogy a lakásban gubbasszunk a radiátor mellett, és erdőtüzekről szóló videókat nézegessünk a YouTube-on. Igazi tavaszi idő van. Ki lehet menni bulizni, amit néhány millió fiatal meg is tesz.

Egy nagy különbség azért van egy sima kellemes tavaszi estéhez képest: Ez itt Isztambul, és még csak január van. Azaz a karácsonynak még bőven nincs vége. Hiszen majd októberben megérkeznek az újabb kínai konténerhajók tele Mikulásokkal. Nem árt, ha addig sikerül eladni a tavalyról megmaradtakat.

No és ott vannak az égősorok, a díszek, szalagok, csillagok, angyalkák, kommandós Mikulások. Amelyek olyan szépek. Vagy aranyosak. Vagy csak színesek. Kár lenne leszedni őket csak azért, mert éppen nincs Karácsony

Így most az a furcsa szituáció lett, hogy kényelmesen (még ha kabátban is) ki lehet ülni eténként iszogatni, miközben az utcákon még bőven áll a karácsonyi hangulat.

Csak érdekességképpen: Egész Törökországban nincs azért ennyire meleg. Délen persze 16 (tehát legalább 18-20) fok körüli a hőmérséklet, miközben keleten, a hegyek között -15 fok a jellemző. Más dolog, hogy keleten ez már melegnek számít.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Nyári karácsony, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 9 °C. Páratartalom: 70%. Szél: 220° 9km/hr clouds and visibility OK
 

3 Replies to “Nyári karácsony

  1. Ez „a svéd női kosárlabdacsapat napozik” jelenet jó volt 🙂 Ez ment szélesvásznon a helikopteres keringéssel 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .