Törökök és a pizza

A törökök imádnak enni. Mindemellé jön, hogy Törökországban rengeteg finomságot lehet enni.

De ha a pizzára kerül a sor, ott valami nincs rendben….

Kezdjük ott, hogy a törököknél van pizza. Csak nem úgy hívják, hanem hogy pide. Vagy lahmancu.

Mind a kettő nagyon régi, anatóliai étel. Az, hogy mennyire régi, szól függ, hogy mikortól hívunk valamit pizzának. Vagy pidének. Vagy lahmancunak.
Mert végül is mindegyik arról szól, hogy megfogjuk a kenyér tésztát, jól megpakoljuk, azután a sütőbe pakoljuk, utána pedig a hasunkba pakoljuk. (Majd pedig alszunk fél napot/hetet/hónapot).

Amikor a pizza divatba jött, és elérte Törökországot, akkor kiderült, hogy ott már mindenki jóízűen falatozta a pizza török rokonát.
– Jó-jó, de ez más! – mondták a marketingesek.
– Igen? Miben más? – kérdezték a törökök, akik jóllakottan kifeküdtek napozni a macskák mellé…
– Tényleg, miben más? – gondolkoztak a marketingesek… – hát akkor legyen tényleg más!
Így pedig nekiálltak egy olyan pizzát készíteni, ami tényleg más, mint a török rokona.
Itt jegyezzük meg, hogy természetesen a pizza és a pide nem ugyan az. Más az alakja is, és a pidére nem kerül paradicsom szósz. De ez lényegesen apró különbség ha azt vesszük figyelembe mi minden lehet a pizzára dobálni étel címszó alatt…

Így történt, hogy a törököknél megjelenő új pizza teljesen más lett, mint a törököknél levő hagyományos pizza, a pide.

Persze amennyire csak lehetséges, hiszen ételről, és pizzáról lévén szó, azért bizonyos korlátok állnak fent (bármennyire is nehéz ezt elképzelni a pizza esetében). Ilyen pl. az, hogy nem lehet a kötetén pálma fa. Bár valószínűleg ennek is inkább technikai okai vannak (vö. sütő és pálma fa mérete).

Mindennek az lett az eredménye, hogy Törökországban minden fajta pizza megtalálható, amit csak el lehet képzelni. És még több olyan, amit nem lehet elképzelni. Mert a pizza legyen más, mint a pide. És tényleg más lett. Szerintem a világ legkreatívabb pizzái itt találhatók nálunk. Ha esetleg mégse, akkor is biztosan az élvonalban vagyunk. A kedvencek között van a fasírtos pizza, meg a virslis-mustáros. És még Budapest pizzát is láttunk! 🙂 No meg még egy, de azt majd a mindjárt. 😉

Nyílt ugyanis egy pizzázó. De olyan, ami kerek perec megmondta, hogy elege van a törökösített változatokból. Ez most igazi olasz lesz. A tulaj el is küldte a szakácsokat Pizzaországba kurzusra. Ők pedig hazafele jövet véletlenül hoztak magukkal két igazi olasz szakácsot. Bajszuk is volt, meg énekelni is tudtak. Egy évig ők készítették a pizzát. És tényleg más volt, meg egyebek.

De érdekes módon, miután hazamentek a mesterek, a pizza finomabb lett. Mindjárt lecserélték a menüt is. Bekerült a listába a népszerű à la turka, azaz a törökös pizza. És egy igazi egzotikum: mogyorókrémes pizza!

Viszont hiába találunk mindenféle érdekes pizzákat, komoly probléma a méret. Míg a törökök tényleg nagy mennyiségben tudnak enni, a pizzánál valami probléma, vagy félreértés lehet. Vagy kitudja.

Van a közepes méret. Ez az, amivel szerintem nem lehet jóllakni. Mégis, amikor vettem egyet, négy villát adtak hozzá. Hátha barátokkal együtt akarom elfogyasztani. Még csak az kellene! Így is kevés volt.

Tanulva az esetből, legközelebb mindjárt kettőt kértem (éppen akciós volt, de ez most nem az, amikor adnak hozzá egy ajándék biciklit). Kaptam mellé 2 x 1,5 liter kólát meg 6 poharat…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Törökök és a pizza, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Törökök és a pizza

 1. Örülök,hogy ez ki lett tárgyalva! 🙂 Zárjuk le Türkiye észak-nyugati,nyugati határait az original,italyan pizza előtt! 🙂 (ÉNY-NY-on úgy is Unio van már mindenütt). Pidét minden kajáldába! :?) SADECE!
  Csak azt nem értem,hogy ilyen helyeken,mint pl. a Sbarro,hogy „engedhették meg”,hogy „törökösített” pizzát süssenek? Ott nem kellett volna ragaszkodni kötelezően az eredeti,olasz recepthez? Vagy pl. a Pizza Hut?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A legmeglepőbb, hogy pont a Pizza Hut az, ami leginkább a kreativitás élvonalában van: mit lehet még a pizzával csinálni, hogy az még pizza legyen, de legkevésbé hasonlítson az eredetire…
   De nem lehet “rendes pizzát” eladni, mert arra nincs igény.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .