Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába

Most, hogy a WizzAir előtt újra megnyíltak Isztambul légi kapui (úgy kb. féle éve – ebből is látszik, hogy blogunk kitartóan kitart a naprakészségtelenség mellett), egyre többen érkeznek a másik repülőtérre.

Ami enyhén szólva is kint van a világ végén. De legalábbis másik földrészen található, mint azok a szállodák, ahova a turisták általában érkeznek.

Míg az Atatürk repülőtérről viszonylag könnyű bejutni a történelmi városrészbe (metró és kész), addig a Sabiha Gökçen repülőtérről már közel sem egyszerű.

Sabiha Gökçen repülőtér ott van az utolsó szigettől balra. Sokat balra...
Sabiha Gökçen repülőtér ott van az utolsó szigettől balra. Sokat balra…

Szerencsére a repülőtér oldalán mindjárt van egy színes, és látványos animáció, ahol kiválaszthatjuk, mely célállomásra is szeretnénk eljutni, a program pedig megmutatja a hogyant.

Aki még új Isztambulban, annak elmondom, hogy a történelmi városrész, ahol a Kék Mecset, AyaSofya és a többiek vannak, azt úgy hívják, hogy Eminönü. Igen, az van a térkép bal szélén. Igen, a repülőtér meg a térkép jobb szélén…

Ráadásul ha megnézzük a buszokat, akkor a leírás lényege kb ez: sok szerencsét, mi majd szurkolunk!

Metró pedig egyenlőre nincs ide. De már épül! A Marmaray a közelben fog elmenni, ami jelentősen megkönnyíti az átjutást Európába.

Reptéri busz nincs is?

De van! Úgy hívják, hogy Havaş (Havataş). Nem vizes, nem szeles, nem is napos, hanem Havataş.

Róla szó is van a repülőtér weboldalán. Legfontosabb, hogy láthatjuk az indulási időpontokat (Havataş menetrend). Az ár pedig: 13 TL fejenként.

De ez minket csak a Taksim térre visz be (kb. 90 perc, ami a valóságban bármennyi lehet, de leginkább több). Innen pedig még messze van a történelmi városrész…

Ami miatt viszont mégiscsak érdemes elgondolkozni rajta, az a korai és késői időpont. Az első busz hajnali 4-kor indul, míg az utolsó 1-kor. Olyankor pedig más közlekedés nem igazán van Isztambulban (van, de azt tényleg nem ajánlom kezdőknek, mert 30 évig fognak a városban bolyongani, ha elrontanak egy átszállást). És bár nem olcsó a 13 TL fejenként, de még mindig jobb, mint a taxi (kb. 150 TL).

De azért ha lehet, inkább éjjel ne érkezzünk!

Kicsit kalandos, de olcsó, és valóban a történelmi belvárosba jutunk a következő módszerrel:

 • Vegyünk Istanbulkart-ot a repülőtéren.
 • Keressük meg az E-10, vagy E-11-es buszt (ezek a buszok dupla jegyárat kérnek).
 • Menjünk el a végállomásig, Kadiköy-ig.
 • Átszállás a hajóra.
  • Abban az esetben, ha a szállásunk közel van a tengerparthoz (Sirkeci), vagy frissek és elevenek vagyunk, és nem gond a csomagokkal hegyet mászni, akkor válasszuk az Eminönü kikötőbe menő hajót. Villamos megálló itt is van.
  • Ha későn (20 óra után), vagy korán (7 előtt) érkeztünk, akkor a Karaköy kikötőbe menő hajó való nekünk.
  • Mind a kettő végén ott a villamosmegálló. Az Eminönü kikötő a történelmi belváros mellett található, míg Karaköy az Aranyszarv-öböl túloldalán. A kettő között 1 villamosmegálló a különbség. De a Karaköy-be menő hajók gyakrabban járnak.
  • Akinek a szállása a Galata (Pera) városrészben van, az mindenképpen a Karaköy hajót válassza.
 • Villamossal menjünk a Bağcılar irányba.
 • Innentől pedig attól függően, hogy hol van a szállodánk a Sultanahmed, Aksaray, Laleli, stb… megállókban szálljunk le.

Visszafele ugyan ez, csak valószínűleg elkapjuk a délutáni dugót, így érdemes a sátrat felállítani a buszon.

Menetrendek:

E-10-es busz, E-11-es busz, Eminönü hajó, Karaköy hajó, a villamos vonalról pedig itt. Metró/villamos térkép pedig itt.

A menetrendben találunk ilyeneket, mint İş Günleri = Hétköznap, Cumartesi = Szombat, Pazar/Tatil = Hétvége és ünnepnapok.

Mindenkinek kitartást és jó bolyongást kívánunk! 🙂

Isztambul tömegközlekedés útvonaltervező itt!

 • A Where from-ba írd be a Sabiha Gökçen repülőteret
 • A Where to-ba írd be a hoteled címét
 • Majd válaszd ki, melyik napon érkezel.
 • És mindjárt megkapod, mely buszokkal, hajókkal, metrókkal, és villamosokkal juthatsz el a hotelbe.
 • Mellette pedig láthatod a jegyárakat is!

Ha mégis úgy érezzük, hogy ez túl bonyolult (nem egyszerű), akkor inkább vegyük igénybe a magyar nyelvű transzfert. Nem drága, és a hotel előtt tesz le. Nem kell bolyongani.

 Frissítés!!!

Istanbulkart lelőhely Sabiha Gökçen repülőtéren!

A reptéren vettünk, a kijárattal szemben, közvetlenül az E11-es busz mellett van egy fehér bódészerű izé, a bódé csak oldalról és felülről védi az automatákat. 2 automata van, általában több turista veszi körbe tanácstalanul. :):)
az automaták angolja szerintem szörnyű, azonnal visszavált törökre
nem is értettem a kártya kiváltását, mert emlékeim szerint 2 db kiváltó opciója is van, egyszer 4, egyszer mintha 3 TL „bónuszt” tenne a kártyára
mi a 4-est választottuk
ami fontos volt nekünk, és csak az apró betűs részen van, hogy nem ad vissza 🙂

Köszönet az infó Balázsnak! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (22 votes cast)
Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába, 8.8 out of 10 based on 22 ratings
 

196 Replies to “Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába

 1. 2 napja tértünk vissza, és nagy izgalommal töltötte el a társaságot, hogy dugó és késésmentesen érkezzünk a Sabihára – ugyanis 9:25.kor zárták ott a kaput; előtte a mindenféle ellenőrzés meg ki tudja, mennyi időt vesz el…

  A Sirkeci mögött laktunk, ahonnan már működik a MARMARAY vasút. 6:00-kor indul az első a végállomásról, 10 percenként jár; 2 megállót mentünk (Ayrılık çeşme), ott 1 megállót mentünk az M4 metróval Kadiköyig, ahol felszálltunk az E11-es (express) buszra, ami egy óra alatt kint volt a reptéren. 8-kor már kávéztunk a váróban.

  A leggyorsabb és legolcsóbb megoldást kerestük. Max 8 lírába került a kijutás – 12-vel számoltunk.
  Az Istambulcard visszaváltásánál sajnos a rajta levő pénzt nem, csak a kártya árát adták vissza, így érdemes számolni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Sajnos az Istanbulkart visszaváltásáról vegyesek a visszajelzések. Van, aki a kártya összegét nem kapja meg, van aki a rajta levőt. Meg olyan is, akinek egyáltalán nem sikerül a visszaváltás. Kevés a 100%-os sikert…

   Megérte Marmaray-ozni? A Karaköy-Kadıköy hajó már 6:20-kor indul. Majd ugyan úgy az E-11-esel menni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Sziasztok!

   Szuper az oldalatok, köszönöm a sok infót!!
   Igyekszem összerakni a képet, de nem megy.
   Pontosan megírnátok, hogy a Sabiha G. reptérről hogy jutunk be napközben a Hotel Ipekyolu, Cankurtaran Meydani No. 8. Sultanahmet, Fatih címre?
   Nagyon köszönöm!
   Üdv.
   Ildi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Helló!

    Köszönjük! 🙂

    Két lehetőség van:
    1) E-10, E-11-es busszal Kadiköy-be, a kikötőbe. Onnan hajóval Eminönü, majd fel a hegyre a villamossal a Sultanahmed megállóig. Át az úton, el a tér mellett a Kék Mecset és az AyaSofya között, és irány lefele. Érdemes a térképen megnézni, pontosan hol is van a hotel.

    2) A transzfer pontosan a hotelnél fog lerakni. 🙂

    Sok sikert! 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Akkor ezért nem volt meg! Pedig eskü és rakı alatt vallom, hogy utánanéztem a dolgoknak. 🙂

   Köszi az infókat, ez alapján javítottam.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nagyon szépen köszönöm ezt a sok információt amit az oldalon összegyűjtöttetek, igazán sok hasznos jó tanács van itt, ráadásul élvezhető, vicces formában:)! Remélem minél többen megtalálják ezt az oldalt mielőtt kiutaznának:)

  Annyit még hozzátennénk, hogy -mi pl úgy jutottunk el a reptérről Sirkecibe, hogy Havatassal elmentünk Kadiköybe (8TL) majd onnan hajóval Eminönüre. Valami 11 TL-ből ki lehet jönni, és aránylag rövid idő alatt:D
  -Az Istanbulcartnak csak a kártya árát térítik vissza, a rajta levő összeget nem, feltöltésnél pedig elvileg nem ad vissza a gép, tehát ne nagy pénzzel töltsük fel:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nagyon szívesen! 🙂
   Mi pedig a visszajelzést köszönjük! 🙂

   Sajnos az Istanbulkart visszavásárlásáról nagyon vegyesek a visszajelzések.
   Viszont jó ötlet megemlíteni, hogy a gép nem ad vissza.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Mi a Havataş-t használjuk. Az 13 TL-ért visz ki a repülőtérre a Taksim térről. Amit találtál az kb. 3x annyiba kerül, ha a Sultanahmed térről visz. A Taksim térről pedig annak is a duplája (ami fura, hiszen a Taksim tér közelebb van a reptérhez).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Értem, köszönöm a választ. Ez az elgondolás működhet: a Sabiha reptérről a Havatas-sal a Taksim tér majd T1 metróval Sultanahmet megálló ? Mennyibe kerül a metrójegy? Átszállásért kell fizetni?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 4. Itt az oldalon találtok egy reklámot. Ramaza VIP Travel. 25 Euróért oda vissza visz a repülőtér és a szállás közt. Elég korrekt ajánlat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Szia CyberMacs és mindenki!

  Annyira szeretem a blogodat, rég óta olvasom és most már végre hasznát is vehetem, mert október 10-15-ig én is ott leszek Isztambulban! 🙂
  Nem igazán tudtam eldönteni, hova írjak. Ide vagy a fórumra, de végül ezt választottam. Remélem, tudsz rám időt szakítani!
  Igen, a kérdés a Sabiha Gökcen reptérről történő eljutás a szállásig. A problem csak annyi, hogy mi nem a történelmi belvárosban fogunk megszállni, hanem itt:
  http://www.booking.com/hotel/tr/balance-taksim.hu.html?sid=b72e2cf73828571162f5899e00d924ca;dcid=2
  Elképzeltem, hogy a javaslatod szerint elbuszozunk Kadiköy-ig, ott hajóra pattanunk mi is, csak Karaköy-i hajóra. És akkor „már” ott is vagyunk Beyoglu csücskénél. És akkor már csak 2km-re vagyunk a szállástól, és kimondottan jól fog esni egy kis séta, ennyi ülés után… Vagy legyen inkább a Havatas-Taksim tér?
  Köszi, köszi és köszi!
  Bara

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Óóó, vagy van még egy variáció! Busz, Kadiköy, hajó, Kabatas, fünüküler, Taksim tér, séta. Gugli szerint az már csak 800m.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂
   A lényeget eltaláltad. 🙂
   Azért ez a Taksim tértől jóval odébb van, minthogy Taksim legyen a hotel neve… Ráadásul a környék sem annyira jó. Este azért érdemes óvatosnak lenni.
   Ha nincs nagy bőröndötök, akkor megpróbálkozhattok a hosszú úttal. Egyéb esetben a Havats jobb választás, mert kevesebb a macera. És azért kell még onnan is gyalogolni.
   Viszont ha már ott jártok, van a közelben egy szír templom. Ha van kedvetek, megnézhetitek. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Eléggé lepukkant környék, tele különféle nemzetiséggel.
   Állítólag az utóbbi években javult ott a közbiztonság, de azért sötétedés után nem ajánlott kimenni az utcára.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Szia! A segítséged szeretném kérni! Pár napon belül utazunk Istanbulba, Fatih részen foglaltunk szállást, de nem igazán tudjuk értelmezni, hogy jussunk el oda. Illetve a Taksim metróig kéne a repülőtérről eljutnunk töegközlekedve, onnan már két megállóra van a szállásunk 🙂
  Van esetleg valami ötleted, hogy menjünk? Köszi Gabi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szia!
   Mindkét reptérről (Atatürk és Sabiha Gökçen is) megy a Havaş (Havataş) reptéri buszjárat, és mindkettőnek a Taksim tér a végállomása. Ennél egyszerűbb csak a taxi lehet, de az jóval drágább 🙂
   http://www.havas.com.tr

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szia! Köszönöm szépen. A szállodánk Kücük Pazar cd-ben lesz, eddig úgy tudtuk, hogy ez 2 megálló a Taksim tértől, de most a google maps -ban nem is találjuk azt a metrót ami át vinne, de még buszt sem, illetve egyéb tömegközlekedést sem. Ha tudnál valami közlekedési lehetőséget, megköszönnénk 🙂
    Gabi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Ott van a metró, mi ki is próbáltuk. Az Aranyszarv-öböl felett áll meg, onnan kell még egy kicsit sétálni. Busszal macerásabb.
     A Google térkép sajnos egyre kevésbé megbízható, ha Isztambulról van szó. A Yandex sokkal jobb.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Szia, szeptember 15-én utazunk Törökországba 2 hetes egyéni szervezésű útra, egészen a szír határig. Isztambulban az Ada Apart Taksim Square elnevezésű apartmanban lakunk pár napot ( http://www.booking.com/hotel/tr/ada-apart-taksim-square.hu.html), a korábbi hozzászólások alapján a Havatas busszal eljutunk oda. Néhány nap múlva megyünk kelet fel, és Konyába az újonnan átadott Isztambul-Ankara nagy sebességű vonattal mennénk, a Pendik állomásról. Véleményed szerint ide hogyan juthatunk ki? A Havatas esetleg nem jó? Aztán meg taxi? Nincs direkt járat?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. No, ez egy érdekes kaland! 🙂
   A Havataş-t azért nem ajánlom, mert fejenként 13(?) lírát el fogsz rá költeni, és bár a térkép szerint közelebb leszel a célhoz, valójában nem nagyon. És onnan a taxi sem lesz olcsó.
   A legjobb, ha metróval (m2) elmentek a Şişli állomásig, onnan a 251-es Şişli-Pendik busszal.
   A Şişli oldalon a temetőt kell keresni (MECİDİYEKÖY MEZARLIK Şişli), onnan indul.
   Leszállni pedig a PENDİK YHT İSTASYONU-nél kell. Mondogassátok, hogy Je-He-Te, Ankara! 🙂
   A fórumok szerint kb. 1 óra 15 perc alatt lehet odaérni, és fejenként 6,45 TL, ha van istanbulkart-otok.
   Menetrent. (İş günler – munkanap, Cumartesi – szombat, pazar – vasárnap és ünnepnap)
   Megállók
   Van egy alternatív 5 db átszállással, a végén pedig 1 km gyaloglással. Azt inkább nem írom le. 🙂
   Sok sikert!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Köszönöm a választ, már át is tekintettem a térképet. Isztambulban még nem jártunk, de gondolom( pontosabban remélem) ahogyan megérkezünk, minden tisztává és világossá válik számunkra. Elég sok vadregényes országban jártunk már, ennek alapján az optimizmusom.
    Törökországgal sem először találkozunk, csak anno még hajlandóak voltunk szervezett út keretében is kitekinteni a világba, ez mára megváltozott. Még egy kérdésem lenne a nagy sebességű vonattal kapcsolatban, a török vasúttársaság angol nyelvű honlapja eléggé hiányos, nem sok mindent tudunk meg azt elolvasva. Nem tudnátok a török honlapon megnézni azt, hogy elővételre jegyet hol lehet a városban vásárolni? Csak van valamilyen utazási iroda vagy belvárosi jegyiroda! 15-én érkezünk meg Isztambulba, és 18-án reggel mennénk vonattal Konyáig, onnan meg bérautóval Kelet Anatóliába. Török lírát hol érdemes vásárolni? Magyarországon, vagy Törökországban?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Öööö… nem akarok senkit se illúziókban ringatni. Nálam már évek teltek el, és még mindig sok minden van, ami nem tiszta, pláne nem világos. 😀
     Törökország nem annyira vadregényes hely, hanem… olyan… törökös. Ezt bármelyik ismerősöm meg tudja erősíteni.
     Éppen tegnap ragadtunk bent az erdőben, mert a hivatalos aszfaltos út egy szakasza hiányzott. Pedig eléggé regén megvan már az az út. 😀 Szerencsére 10 perc alatt találtunk másik utat. De ebben az is segített, hogy már rutinunk van az ilyenekbe. A törökök szeretik úgy megépíteni az utakat, hogy könnyű legyen korrigálni az eltévedést, mert általában mindenki eltéved. 🙂

     A YHT-nek a török oldala sem túl bőbeszédű. Leginkább az interneten tudsz jegyet venni. Megpróbálhatod még valamelyik állomáson is. Ebből a szempontból a legjobb hely Sirkeci. Itt még angolul is szoktak tudni. 🙂 Ha ott nincs, akkor csak az internet marad.

     Török lírát Törökországban érdemes vásárolni szerintem.

     Sok sikert! Jó nyaralást 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni. 13-án utazunk Törökországba, az E-11-es busszal szeretnénk bejutni a belvárosba de onnan még tovább kell utaznunk a Besiktas kikötőig. Az lenne a nagy kérésem hogy meg tudnátok mutatni térképen hogy az E-11es busz „Kadiköy”-i végállomása egészen pontosan hol is van? Mert ezt nem találom sehol és így nem tudom hogy jutunk el onnan az Üsküdar kikötőbe, ahonnan átjuthatunk Besiktas-ba.

  Előre is nagyon nagyon köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Hivatalosan a busznak valahol itt kellene leraknia tégedet. De a valóságban máshol is történhet. De akkor is kb. itt valahol. Lehet, hogy az út túloldalán. De szerencsére a tengert eléggé könnyű felismerni. 🙂

   Ha Beşiktaş-ba akarsz menni, akkor ne menj innen tovább Üsküdarba, mert az eléggé macerás csomagokkal: csak dolmuş van, az se megy a kikötőig, stb… Ha este 9 előtt érkezel, akkor mindjárt itt, Kadıköy-ben van a hajó Beşiktaş-ba. Minden óra 15, 45-kor. A kikötő itt található.

   Sok szerencsét!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 10. Lehet, hogy én gondolom rosszul, de a Havas és a Havatas két külön cég, a Havas oldalán az olvasható, hogy 2012.01.14 09:00-tól Isztambulban nem közlekedik, mert az önkormi(?) „megkérte” őket erre.

  Amúgy most mi is kipróbáltuk az E10/E11-es buszt, odafele kb másfél óra volt az út az E10-el (13-14óra környékén) visszafele az E11-el 30 perc (reggel 7-kor)
  Ja, és erre a két buszra két jegyet vonnak le (2*2,15TL), ezt nem láttam itt leírva még.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A Havaş a Havataş cég elődje. Az előző csődbe ment, vagy valami hasonló. Ismeritek ezeket a módszereket. 😉 Mi megszoktuk a Havaş nevet, azért sokszor még most is azt használjuk. De ő egyébként tényleg nem létezik/közlekedik/stb…

   A jegyárak érdekes hírek. Köszönjük a visszajelzést! Eléggé rendesen rá kellett keresni erre az infóra, hogy kiderüljön. Ez az E, mint Expressz miatt van. Még az is kiderült, hogy a Boszporusz-hídon átkelő buszok is +1 jegyet vesznek le.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Hmm.. ez érdekes, mert pl. Ankarában és Izmirben még létezik -láttuk- a Havas busz…:)
    De mindegy is, csak nehogy valakit megkeverjen 🙂

    A dupla jegyárat mi is véletlenül találtuk meg, mikor megnéztük a visszaindulás előtti nap Kadiköyben a megállói menetrendet, ott volt kiírva, hogy „2 Tam” szóval még az átszállós kedvezmény sem érvényes.. 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Áh, sose lehet ezeket tudni. Lehet, hogy nem csődbe ment, csak eladták egy zsák macskáért, vagy tényleg az önkorival nem sikerült megegyezni.
     A lényeg ott van, ahol mondod: ne keverjük, mert aztán valaki ott fog állni a megállóban két hétig, mert nem jön a Havaş busz, csak a Havataş…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 11. Sziasztok!

  Először is gratulálni szeretnék a bloghoz, tele van hasznos infóval és ráadásul nagyon élvezetes a stílusa. 🙂
  Jövő héten utazunk Isztambulba, életünkben először, ráadásul 2 nő – szóval nem kicsi az izgalom. 🙂

  Kérhetnék segítséget/infót a következőkben?

  1. Olvastam, hogy török lírát kinn érdemes váltani. Hol, milyen pénzváltónál?

  2. A sokat emlegetett Havatas buszra hol kell jegyet venni? Kell előre foglalni neten, vagy ott helyben is lehet a buszon?

  3. Szükségünk lenne egy megbízható időjárás jelentésre… a neten sokat találtam, és mind mást mutat. 🙂

  Előre is köszönöm:
  Mimi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!
   Köszönjük! 🙂 Majd a kinézet is lesz jobb. 🙂

   1) Amint beérsz az úgynevezett „emberlakta” körzetbe, mindjárt minden tele lesz pénzváltókkal. Nevük „döviz” Úgy lehet felismerni őket, hogy már messziről látható a világító felirat, éppen mennyibe kerül az Euró.
   2) A buszra felszálláskor lehet fizetni. Nem kell előre jegyet venni. Ha sokan vagyunk, majd megoldják a törökök. 🙂 Ilyenkor jó szőke lánynak lenni… 😉
   3) Öööö.. hát most éppen esik. Holnap lehet, hogy nem. Ennyit tudunk. Hó még nem lesz. Vagy dög meleg lesz, vagy szakad az eső.
   Jó mulatást! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 12. Nagyon közeledik az indulás napja( 15-e) és én még mindig a Pendik állomás miatt aggódok, ha lekéssük a török TGV-t, akkor 14 nap programja úszik. A 2-es metrót és 215-ös buszt javasoltátok, ez lesz az alapötlet. Most felfedeztem azt, hogy a Haydarpasa állomásról indul néhány regionális vonat, és az egyik érinti Pendiket., sőt, még az érkezési időpont is jó számunkra. A Taksim térről nehéz eljutni a Haydarpasa állomásig? Vagy bonyolultabb ez a megoldás, mint amit Ti javasoltatok? Minden segítséget és infót köszönök, a blogotokkal kapcsolatban pedig annyi, hogy rengeteg hasznos információt nyújt az érdeklődőknek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 13. Csak most látom, hogy a 251-es busz( és nem 215-ös, mint fentebb írtam) nem is jó, mert a vonatunk reggel 7 óra 40-kor indul, és a busz a temető oldalról 7 óra 15-kor. Tehát semmiképpen nem érjük el a vonatot! Nincs valami más javaslatotok? Találtam még pár buszt( 16-os, 17-es, 222-es, ezek mind a Pendikre mennek, csak hogyan csatlakozzunk hozzájuk a Taksim térről?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Híííj, ez azért így tényleg húzós!
   Érdemes tudni, hogy bár a törökök késő éjjel is az utcán énekelve mászkálnak, valahogy a reggeli közlekedés nem igazán fejlődött ki. 7 előtt, pláne 6 előtt roppant nehéz bárhova is eljutni. Leszámítva persze a taxit.

   Szerencsére van egy szuper programom, ami segíthet nektek. Ebben azt mondtam, hogy 7:15-re akartok az állomásra érni. Ez alapján pedig az út 77 percig tart!
   Az egyetlen szerencse, hogy ennyire korán reggel, ebbe az irányba nem megy senki. 🙂
   Tehát:
   Keressétek meg az Atatürk Kulturális központot (Kültür Merkez). Valahonnan onnan indulnak a dolmuş-ok Kadıköy felé. Nektek legkésőbb 5:55-kor el kell indulnotok a dolmuş-al. Azaz érdemes már 10 perccel korábban ott lenni.
   Ez elvisz Kadıköy-be. Ott lesz nem messze, a kikötő mellett a minibüsz állomás. Itt a Pendik buszt kell keresni. De még jobb, ha direkt Pendik YHT (je-he-te) állomást kéritek.

   Ez nem egyszerű. Ráadásul csomagokkal… A dolmuş-ba csak az öledbe tudod fogni. Fejenként kb. 10 TL lesz.
   Ha viszont biztosra akarok menni, akkor a taxi a legjobb. Ezzel is érdemes 5:30 fele indulni. Kb. 75 TL+híddíj lesz. Azaz valahol 80 TL.

   A vonatra nem tudok mit mondani. Az általam ismert hivatalos infók szerint Haydarpaşa felújítás alatt van, sincsenek. A vonat viszont nem olvas híreket, így ő zavartalanul közlekedik tovább. És van abban logika, hogy pont akkor legyen egy járat, amivel a YHT elérhető. Persze minden nagyvárosban él a BKV-terv, azaz az utas pont ne érje el az átszállást, de a csukódó ajtót meg meg tudja kocogtatni…
   Így ha biztosra tudod venni a vonatot, az nem rossz, mert a dolmuş elég közel rak le a Haydarpaşa állomáshoz. Azért kell 10 percet gyalogolni, de jobb, mint a minibusz.
   Sok sok sikert!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Na igen, a (kora)reggeli közlekedés (nem)létét mi is megtapasztaltuk, hazafele 10:15-kor indult a gépünk, vagyis azt számoltuk,hogy 8-kor kint kellene lenni, tehát 6-kor el kéne indulni a hotelből. Persze pesti fejjel nem is gondolkodtunk ezen sokat, még örültünk is, hogy Eminönü Turyolos kikötője közel van.
    Egyik este Kadiköy kikötőjében ülve épp az jutott eszembe, hogy az egyik itteni hotel értékelésénél azt irták negatívumkét, hogy Eminönüből 21-órakor jön az utolsó hajó, igy „hamar” haza kell jönni. (Egyszer csak ránéztem az órámra, te jó ég mindjárt fél kilenc van,mikor is megy hajó…hát 21:30-kor, szerencsére még elértük)
    A hajón ülve mondja a párom, hogy na és reggel mikor is megy az első hajó? nézzük csak meg -szerencsére szereztünk Turyol és Sehir Hatlari-s menetrendetket- hát 6:40-6:50 körül, a legkorábbi az 6:20-kor volt, de Karaköyből. Ok, nem gond átmegyünk villamossal…Na persze az sem jár még akkor… Igy maradt a reggeli torna kb 1,5km gyaloglás Karaköybe 🙂

    De ha nem jut eszünkbe megnézni véletlenül a menetrendet,akkor jól hoppon maradtunk volna és fizethettük volna a taxit..:/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Üsküdar és Beşiktaş között a hajó éjjel-nappal jár. Ezt itt mindenki tudja. Hiszen ez az utolsó hajó Európa és Ázsia között, ha valaki sokáig marad a buliban.
     Egyik alkalommal ki is mentem oda hajnali 5:10-kor. Szakad az eső. Mire a kikötőben az őr mondja, hogy az első hajó majd 6:00-kor indul. A túloldalól. Szóval 1 óra múlva lesz itt, és majd azzal lehet átmenni.
     Az eső közben elállt. Helyette hó esett.

     Ezek után több ismerőstől is megkérdeztem, hogy is van ez. Az egyöntetű válasz mindenkitől kb. ez volt:
     – Van olyan hajó, ami egész este jár?
     – Persze! Beşiktaş-Üsküdar között!
     – De egész éjjel?
     – Természetesen!
     – Végig? 24 órában?
     – Persze!
     – No de reggel 6 előtt nincs hajó!
     – Annyira azért nem egész éjjel – és közben néznek rám úgy, hogy a szemükben egy kérdés van: ki az a hülye, aki 6 előtt az utcán van?

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   2. Már vissza is tértünk a 15 napos törökországi útból, most az emlékeket rendezgetjük. Megjártuk a Nemrut hegyet, Harrant, Sanliurfát, Silifket, aztán Izmir és környékén folytattuk. Végül sikeresen utaztunk az újonnan átadott Isztambul-Ankara útvonalon a nagysebességű vonattal, a jegyeket 5 nappal az utazás előtt le tudtuk foglalni interneten. Érdekes élmény volt 250 km/h órás sebességgel robogni! Itthon mikor lesz ebben részünk?A Pendik állomásra is kijutottunk, igaz, nem a korai vonathoz, alkalmazkodtunk a török szokásokhoz ( írtad, hogy a reggeli közlekedés a városban még gyermekcipőben jár) és egy későbbi vonattal mentünk. A dolmusos megoldás bonyolultnak tűnt…Végül a 251-es buszt vettük igénybe a Sislik(?) állomásról, köszönöm a jó és hasznos tanácsodat.Nekem nem tűnt kaotikusnak az isztambuli közlekedés, igaz, csak két és fél napot voltunk ott, és a turisták által látogatott helyeken mászkáltunk. Ami ellenben biztos, az az, hogy az Istiklal mellett soha de soha nem fogunk szállást kivenni, ha arra járunk, olyan nagy a hangzavar az utcán. És ami megdöbbentett: a Nemrut hegyre( 2200 m magas) majdnem a csúcsig térkővel kirakott út vezetett fel. Hihetetlen! Amúgy rengeteg segítőkész emberrel találkoztunk, volt, hogy helyettünk fizették a busz díját az Istambul kártyájukkal. Két alkalommal bérletünk autót, és mindkét kölcsönző cég rendkívül korrekt volt. Csak szépet és jókat tudok mondani Törökországról és a törökökről!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    1. Örülünk, hogy minden sikeres volt!
     Mi pedig köszönjük a visszajelzést! 🙂
     A 251-es Şişli (nyársas) állomásról indul. Ez egy egész kerület neve! 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 14. Sziasztok!
  Érdeklődni szeretnék,mi hétfőn utazunk Istanbulba,Sultanahmed negyedben fogunk lakni,Az E-10 busz ajánlanátok vagy a Havatast?Melyik az egyszerűbb és gyorsabb?nem baj ha pár lírával is drágább!
  köszi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Két út létezik:

   1) E-10 vagy E-11-es Kadıköy-be mész (végállomás), majd onnan hajóval Eminönübe. Innentől kezdve már a szállás helyétől függ, hogy gyalog is oda lehet menni, vagy inkább villamossal (T1). De a Sultanahmed jellemzően a dombtetőt jelenti, így valószínűleg a villamos azért jól jön. Már a csomagok miatt is.

   2) Havataş busszal Taksim térre. Idáig még jó. Na de innen a TB1 turistáknak való busz megy 6 (hat) alkalommal Sultanahmedbe (menetrend itt) Ráadásul az utolsó este 7-kor megy, mert szerintük utána a turisták már vagy ne mászkáljanak az utcán, vagy inkább üljenek le valahova enni-inni. Reggel meg úgyse kell fel senki, így az első busz 9-kor indul. Utána 2 óránkánt. 2 óra alatt eléggé messzire el lehet jutni, még csomagokkal is…
   Másik, hogy innen megy a metro (M2) Yenikapı fele. Ez persze megint az ismert világ végén áll meg (utána már a tenger van, de tényleg), de megáll a Vezneciler (pénzváltók)-nál, ami a Szulejmán Dzsámi közelében van. Azért innen is komoly séta vár még Sultanahmedbe, de legalább fent lesztek a dombon, és jóval közelebb van, mint a Taksim. Menet közben pedig át lehet menni a Fedett bazáron, ahol a táskát el lehet cserélni ékszerre. Azt pedig mégiscsak könnyebb cipelni. 🙂

   Én személy szerint az 1-es verzót ajánlom. Drágább, de kényelmesebb a 2-es verzió, majd a Taksim térről taxival menni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 15. Sziasztok,
  Mi, családostul, barátostul október közepén megyünk Isztambulba. Végig olvastam a bejegyzésket, amiből sok hasznos információt kaptam, de őszíntén szólva a végén nem tudom, hogyan érdemes Sabiha Gökcen repülőtérről a Kumkapi negyedbe legegyszerűbben eljutni. Gyerekestül, csomagostul. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha a macera elkerülése a fő cél, akkor Havataş busszal Taksim térig, majd onnan M2-zöld metróval Yenikapı végállomásig. Onnan már vagy gyalog Kumkapı-ba, vagy vonattal 1 megálló.
   Itt a Havataş busz a legdrágább, fejenként 13 TL.
   Nagyobb bevállalást igényel, és nincs tesztelve, amit Lázár László mond: busszal Kartal, onnan metróval (M4-rózsaszín) Ayrılıkçeşme, onnan Marmaray-al Yenikapı.
   Vagy a harmadik, közepesen egyszerű, de sok a gyaloglás, de nagy élmény a hajózás: E-10/E-11-es busz Kadıköy-be, majd hajóval Eminönü, majd villamossal Bağcılar irányába Beyazıt-Kapalıçarşı megállóig. Onnan pedig balra lefele gyaloglás.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 16. A metró térképet nézegetve felmerült bennem, hogy nem biztosabban tervezhető idejű-e a Marmaray metro, 4-es metró(?) Kartalig és onnan busz útvonal?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az az igazság, hogy nincs tökéletes megoldás.
   De az, jól néz ki, és elvben gyorsabb. Csak még senkitől sem kaptunk visszajelzést, hogy kipróbálta, és jó lett volna (lehet, hogy valaki ott bolyong a csomagokkal már 3 hónapja…).
   Nem tudjuk, mennyire jó a Kartalba menő busz, milyen messze áll meg, stb… Ráadásul mennyire tud egy külföldi elboldogulni.
   Pedig tényleg jónak tűnik.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 17. Szálloda:
  Isztambulban rengeteg szálloda van, nehéz közülük választani.
  Nálunk az volt a fő szempont, hogy közel legyen a látnivalókkal teli európai óvároshoz, jó legyen a közlekedés, és ne legyen túl drága.

  A http://www.booking.com honlapon kerestünk szállót, ami nagyon jó ötlet volt, hiszen ár, elhelyezkedés stb. szerint sokféle ajánlat közül lehet választani. Mi a Hotel Avlonya mellett döntöttünk, ami egy hétemeletes, kb. 40 szobás (tehát kisebbnek számító) szálloda. Címe: Aksaray Mahallesi, Küçük Langa Aralıgı Caddesi No: 11 Fatih, 34096 Isztambul, Telefon: +902125295408

  A szálloda 3 csillagos, és bármelyik hasonló kategóriájú angol/francia/belga szállóval állja a versenyt, az ár-érték arány azokhoz képest pedig egyenesen kiváló! A személyzet rendkívül figyelmes. A tisztaság és a kényelem a 3 csillagos kategóriában jóval átlagon felüli. A reggeli bőséges és nagyon jó. Azok a vendégek, akik a Booking.com-on foglaltak szállást, 1 alkalommal egy nagyon jó vacsorára a szálloda vendégei.

  Tömegközlekedés:
  A szálloda két fontos tömegközlekedési csomópont (Aksaray és Yenikapı) között helyezkedik el, így villamossal és metróval nagyon sok felé el lehet jutni. Érdemes tudni, hogy a most kapható térképek nagy része tömegközlekedés tekintetben részben elavult (új vonalakat nem tüntet fel, vagy más a számozás, mint a jelenlegi).

  A magyarok közül sokan meg akarják nézni a Héttorony/Yedikule nevű erődöt, ahol a török korban sok magyar fogoly raboskodott (jó időben egy félnapos kirándulást nagyon megér!). A szállodától 1 utcasarokra található Isztambul ultramodern metróvonalának, a Marmaray-nak az egyik állomása (Yenikapı), innen 1 megállót kell menni Kazlıçeşme irányába nyugat felé (jelenleg ez még végállomás), és a megállóból már látszik is a Héttorony.
  A Marmaray átmegy a Boszporusz alatt is, tehát aki kirándulni akar Üsküdarba, az néhány perc alatt ájtuthat (a naplementék itt igazán szépek). Az Istanbulkart, amelynek beszerzését sokan ajánlják, valóban nagyon hasznos, megkönnyíti a közlekedést, és természetesen érvényes a Marmaray-ra is!

  Bejutás a városba:
  A Sabiha Gökçen repülőtérről egyszerűbben lehet bejutni a városba repülőtéri mikrobusszal, mint bármi mással, és ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy nem kell átszállni, és csomagot cipelni, mivel a kisbusz háztól-házig visz.

  Itt lehet megrendelni: info@istanbulairportshuttle.com vagy office@istanbulairportshuttle.com
  Érdemes az indulás előtt legalább 2 nappal leadni a rendelést, mivel a rendelésre személyre szóló e-mailben válaszolnak, és azt ígérik, hogy 12 órán belül érkezik a válasz. Nálunk a válasz hamarabb érkezett, de a biztonság kedvért nem árt előbb foglalni.

  A jegy 1 főnek csupán 10 Euró. Érdemes a visszautat is lefoglalni. A megérkezéskor a sofőr várja az utasokat, és mindeniknek a nevét nagy A/4-es lapra kinyomtatva maga előtt tartja. (Fontos tanács: a sofőr mellől nem szabad elmozdulni akkor sem, ha azt kéri, hogy menj ki az épület elé, mert könnyen el lehet tévedni a sok várakozó busz között). A jegy árát akkor kell kifizetni, ha megérkeztél a szállodához. Ha visszafelé is foglaltál helyet, akkor annak az árát is a szállodához való megérkezéskor kell kifizetni (tehát összesen 20 Eurót). Ekkor kapsz egy jegyet a visszaútra, amit meg kell őrizni. A megrendelt kisbusz a hazautazásnál nálunk percre pontosan érkezett, és bár a forgalom kaotikus, a reménytelennek tűnő helyzet ellenére mégis időben kiértünk a repülőtérre.
  A mi ügyintézőnk Baki Utku Uner volt, ez az elérhetősége, ha bármi történne:
  ISTANBUL AIRPORT SHUTTLE
  +90 212 518 03 54 MAIN OFFICE
  +90 530 580 28 00 AIRPORT STAFF
  +90 530 580 28 05 GSM

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjünk a bő információkat! 🙂

   A szállodákkal kapcsolatban nagyon is egyetértek. Erősen ajánlott a Booking.com-ot használni, főleg, mivel az előttünk járok véleménye hatalmas segítség. Nem mellékesen pedig ott a térkép.

   Igen, az isztambuli térképek kissé elavultak. Még olyat is találni, ahol a Római Birodalom részeként van feltüntette. Érdemes inkább még otthon venni egyet, majd pedig a Google térképe alapján frissíteni (kézzel, filctollal) a metróvonalakat.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 18. Az iszambulkarttal kapcsolatban már csak egy dolog nem tiszta. Az megvan, hogy a repülőtéren hol lehet megvenni.. De mivel az érkezésnél még nem lesz líránk (a reptéren váltani nem gazdaságos, vagy a bankautomatábhól mindegy, hogy repülőtér, vagy város?), ezért nem tudom, hogy a kart-ot megvenni, és rátölteni lehet-e bankkártyával?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mintha valahol valaki azt írta volna, hogy sikerült kártyával fizetnie és feltöltenie. Ha ember árulja (tehát nem automata), akkor általában lehet kártyával fizetni.
   A másik, hogy ATM van minden reptéren. És bár a 4 euró-t levonja a magyar bank, de még mindig jól vált.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Mi tegnap jöttünk haza, szuper volt minden! Hármasban voltunk (2 felnőtt + 5 éves kislány) és nagyon tetszett mindannyiunknak (én korábban voltam már kinn kétszer). A forintot tényleg nagyon gyatrán váltják a reptéren (5000 Ft-ért 20 lírát kaptunk volna), de az euró jó kurzuson volt. A javaslat 10-15 eurót beváltani, a többit pedig benn a városban (bár én ATM-ből vettem fel pénzt és nem nagyon láttam utcai váltóknál a kurzust kiírva, de nagy bankokban biztosan váltják)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Megmondom őszintén, én egyetlen helyet sem tudok, ahol a forintot be tudnám váltani. Jó hír, hogy a reptéren legalább lehet. Nagy bankoknál se hallottam még ilyet.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 19. Szia! Tudnál nekünk abban segíteni, hogy pénteken indulunk 8 hónapos babánkkal Isztambulba, és még mindig bizonytalan vagyok a reptérről (sabiha g.)való bejutásban (sultanahmed). Másrészről mennyire fogom tudni a babámat szopiztatni városnézés közben?
  Továbbra is homály nekem a közlekedés a városban, remélem, ha ott leszünk, minden kitisztul 🙂
  Van valamilyen javaslatod arra vonatkozóan, hogy miket nézzünk meg? Ill. a kajákról nagyon sokat olvastam, de azt még nem tudom, hogy pl egy utcai árusnál is kell alkudni? Étteremben mi a helyzet? Borravalót várnak? Babacuccokat (különösen babaételeket, mint nálunk a hipp, kecskeméti) tudok ott venni?Ill. nem is az hogy tudok-e, hanem ezt adhatom a gyerkőcnek?
  Köszönöm a segítséget!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Ezen a térképen lehet próbálgatni, hogy mely pontokra mivel lehet eljutni. Normál esetben én a Kadıköy-t javaslom, ahonnan hajóval lehet átmenni Eminönü-be, majd onnan villamossal a Kék Mecsethez (Sultanahmed). 8 hónapos babával viszont nem tudok sok tippet adni…
   Mert bár a Havataş bevisz a Taskim térre, még ugyan úgy nem vagyunk a célban. Innen naponta 6 alkalommal megy egy busz a Sultanahmedbe. Vagy metróval elmegyünk Yenikapı-ba, onnan a Marmaray-el Sirkecibe (Eminönü), és akkor ott vagyunk, ahova a hajóval megérkeznénk. Innen még kell villamosozni.
   Ráadásul a metró csak látszólag megoldás, mert a megállókban, és az átszállásoknál néha nagyon-nagyon-nagyon sokat kell gyalogolni…
   Akkor már Havataş-al be Taksimba, majd onnan taxival a hotelhez…

   Látnivalókról bővebben itt és a wiki-ben.
   Alkudni csak a bazárban kell. Minden más, mint egy európai nagyvárosban. Borravaló 10%.
   Babacuccokat a nagyobb szupermarketekben (Migros, A101, Sok, stb..) lehet venni. Sajnos a történelmi részen ilyen nagyon kevés van.
   De a törökök imádják a gyerekeket, ha a hotelben a pincérnek azt mondjuk mama (gyerekétel), akkor jó eséllyel szerez/készít valamit.
   A boltokban kaphatunk port (pl. Aptamil), meg főzött gyümölcsöt is. A YAŞ jelenti az évet, az AY a hónapot. Azaz neked a 6-9 AY felíratuakat kell keresned.
   Cumisüvegből szoptatni bárhol lehet.
   Jó készülődést!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szia! Nagyon köszönöm a gyors választ és CSavargónak is a hozzászólást. Igen, nem cumisüvegre gondoltam, és erre vonatkozott a kérdésem, hogy egy étkezdében, mondjuk, vállra vetett kendő alatt megengedhető-e a gyerek szopiztatása? Mert itthon nem csinálok ügyet belőle, akár az utcán is megetetem, ha úgy hozza a sors:-) (4 gyerek mellett az embernek kreatívnak kell lennie)
    Jártunk mi is Ázsiában is, ott nem csinálnék kérdést belőle, de mondjuk Egyiptomban, vagy Marokkóban igen, ott kicsit más a férfiak hozzáállása a nőkhöz. Törökországban még nem jártunk.
    Köszi a babakajára vonatkozó hasznos infot is, remélem találunk ilyen boltokat, bár azért sztem beteszek néhány üveges kaját.
    Vegül úgy döntöttünk, hogy a fentebb is említett shuttle service-t igénybevesszük, 3unkat bevisz 20euróért. Ahogy számolgattam, Havatas +taxi, vagy akármilyen más megoldás is ekörül jönne ki, ráadásul a csomagokkal, meg a gyerekkel nehéz lenne odajutni. Asszem fogunk még eleget talpalni az 5 nap alatt.

    Sokat bújtam már az oldaladat (örök hála érte), látnivalók tekintetében inkább olyan rejtett kincsekre gondoltam, ahol turista nem nagyon fordul meg. (bár lehet, hogy ilyenek is szerepelnek az oldaladon, csak kellene még 24 óra egy naphoz, hogy mindenre legyen időm)

    Megszállni itt fogunk

    Sultan Corner Suites
    Cím: Kucuk Ayasofya Caddesi, No:6 Sultanahmet
    Fatih
    Istanbul, 34122, Törökország

    Minél több helyre szeretnénk eljutni, azt is már levettem, hogy a legtöbb dolog hétfőn zárva van (mint nálunk), úgyhogy akkora majd valami olyat kell tervezni, ami nem nyitvatartási időhöz kötött.

    Tudsz esetleg olyan kajáldát mondani, ahová törökök járnak (nem szeretem a turistás helyeket), és biztosan valami autentikus finom kaját fogunk kapni?
    Még ezer kérdésem lenne, pl a pénzváltással kapcsolatban, mert volt itt olyan hozzászóló, aki azt írta, hogy jobb eurót vinni, és volt olyan is, aki azt állította, hogy sokkal jobb lírát itthon váltani.

    Köszönöm mégegyszer a nagyon hasznos blogodat!
    Márti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Szívesen! 🙂

     Én személy szerint inkább óva intek mindenkit a nyilvános helyen való szoptatástól.
     Igen, a helyiek néha csinálják, viszont ők tudják, melyek azok a helyek, ahol ezt minden gond nélkül lehet. Mi viszont már kultúrából jövünk, így nem biztos, hogy jól értelmezzük majd, hogy hol lehet, és hol fog megbotránkozást kelteni. Inkább jobb nem kockáztatni.
     Isztambulban sok helyen van gyerek szoba, ahol lehet pelenkázni, és szoptatni. Főleg a bevásárló központokban. Itt legalább kényelmesek a székek is. Kérdezzük ezt, hogy emzirmek odasi, és akkor nyugodt helyet biztosítanak nekünk akkor is, ha nem lenne erre külön szoba.

     Isztambul igazán rejtett helyeivel akkor találkozunk, ha egyszerűen letérünk a fő utakról. A Küçük Ayasofya maga is szép, és a környéken is tudunk barangolni, régi házakat nézegetni. E mellett pl. a Fedett Bazár és a Fűszer Bazár között is lehet jókat bolyongani. Vagy az ázsiai oldalon, Kadıköy-ben, a kikötő közelében.

     Igazi török éttermek mindig találunk a hátsó utcákban, hiszen a helyi dolgozóknak is kell valahol enni. Viszont pont itt nem fogjuk azokat a bizonyos török ételeket találni. Helyette döner (gyros), fasírt (köfte) és töltött ételek vannak. Ezek persze mind nagyon finomak, és nagyon törökösek. Csak éppen nem azok a bizonyos törökösek. 🙂 Mint ahogy Magyarországon sem mindig mindenki gulyást, rántott húst, és halászlét eszik. 🙂
     Érdemes egyébként halat enni (balik). Pl. a Galata-hídnál. (balik-ekmek – hal+kenyér)

     Ha tudsz otthon váltani, az jó. Kb. 106 ft-ba kerül 1 líra. Ha nem, akkor legjobb az eurót hozni. Bazárban és hasonló helyeken szeretik az eurót.
     Itt sok helyen tudsz váltani (döviz), nem kell bankokat keresni. Bár azokból is van bőven!

     Jó készülődést! 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 20. A törököknél és bármely arab országban, vagy akár Índiában is az utcán is megszoptatják a gyereket, egy vállra vetett kendővel takarják be magukat nem is túl gondosan, de nem is nagyon törődnek azzal, hogy látják e, a gyereknek enni kell, ez természetes, gyerek kaja úton útfélen vehető a választék és a modernség nagyobb mint nálunk.
  Sokk mindent tanulhatunk és másolhatunk a törököktől.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 21. Szia(sztok)!
  Mi is visszaértünk az isztambuli utunkról. Köszönöm azt a sok információt, melyet közvetve tőled kaptam! Nagyon hasznos volt.
  Isztambul egy színes fergeteg, kedves emberekkel és drágasággal! 🙂 Nagyon jól éreztük magunkat, a kezdeti nehézségekhez képes. A szállás annyira gáz helyen volt, (mint írtad is), hogy kikönyörögtünk egy lakást a szállodától az Iskidalon ,a Szt. Antal templom mögött. Így már minden ok. volt. Majd frissen melegibe belefutottunk egy tűntetésbe, vízágyúkkal, rohamrendőrökkel, de hamar szétoszlatták. 🙂
  Kedvencem volt a dolmus, Besiktas, itt egy tök jó étterem, nagyon aranyos pincérekkel: http://www.alibabakebap.com/
  Szerettem Üsküdart, ha legközelebb utazom, tuti, ott foglalok szállást!
  Tetszett a Pierre Loti kilátó (?). Ahogy javasoltad egyik bejegyzésedben, megnéztük. Kicsit bizarr, a temető miatt, de pazar a kilátás és nyugalom (sicc) van… 🙂
  Szóval, Vissza akarok még menni!
  Egy nem tetszett, az pedig a szagok. Az az érzésem, Isztambul egy nagy nyilvános WC. De ez is érthető, sok ember az utcán…
  Szeretem!
  Üdv, Bara

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
 22. Szia, gratulálok a blogodhoz, kitűnő, decemberben mennénk 6 napra családostól és a Collage Cihangir 33 Apart hotelt néztük ki magunknak. Mivel még soha nem voltunk érdekelne, hogy milyen helyen van? Biztonságos, este is bátran ki lehet menni, stb? A Taxim tértől 200 méterre van a címe Kazanci Yokusu Somuncu Sokagi No:19 Findikli Beyoglu.
  Törökország déli részén több alkalommal is voltunk és nekünk nagyon bejött a török mentalitás, remélem, hogy itt is ugyanazt tapasztaljuk majd.
  Válaszod előre is köszönöm, üdv.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂

   Ez eléggé jó hely. Kicsit már a szélén van a turista területnek, és némi hegymászással is számolni kell. De ott van lent a villamosmegálló (Fındıklı), fent pedig a metró (Taksim). Ti pont a domb oldalán lesztek, ami azt jelenti, hogy olyan 30-50 m magasan a tengerszinttől (villamos megálló).
   Érdemes tudni, hogy a yokuş emelkedőt jelent. És ha jól látom, a térképen is lépcső van. Mintha ezt egyszer már megmásztam volna…
   Továbbá fontos tudni, hogy ezen a környéken gyakoriak az egész éjszakás tivornyázások, éttermek, diszkók. Így egy kicsit hangosak lehetnek… de be lehet állni közéjük bulizni! 🙂 Bár ez az utca éppen csendes. 🙂
   Utcakép: http://harita.yandex.com.tr/-/CVvGaYND
   Jó készülődést!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 23. Szia! 8-án utazunk a lányommal Isztambulba. A szállásunk Ayasofya közelében lesz. Ez biztonságos hely? Nagyon bonyolult ide az eljutás a S. G, reptérről? (nekem a 2-3 átszállás már annak tűnik ) Van egy magyarul is beszélő transzfert és idegenvezetést is biztosító oldal: http://isztambul-szallas.com/isztambul-transzfer.html tudsz valamit róluk? Esetleg valaki utazott már velük? 2 nőként mire figyeljünk, vigyázzunk?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Igen, az SG-ről nem egyszerű bejutni. Mi is azt az oldalt ajánljuk (Ramazan Timzan), mert tényleg egyszerű, árban is nagyon jó, és még magyarul is tud. Így sok minden hasznosat lehet kérdezni tőle, míg beér a kisbusz. Mindenkinek jó tapasztalata van velük.
   Isztambul modern város. Amennyiben éjszaka nem megyünk be gyanús, elhagyatott sikátorba, nem érhet baj senkit. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 24. Szia!

  Mi pénteken indulunk és az lenne a kérdésem, hogy a Grand Hotel Liza-hoz mivel érdemes menni a SAW-ról? 4en megyünk és eddig a taxi tűnt a legolcsóbbnak ha valóban bevisz Isztambulba 80-90 líráért, bár nem tudom mennyire megbízhatóak 🙂

  Még az lenne a kérdésem, hogy olvastam itt h valaki járt a Nemrut hegyen, de azt olvastam hogy a havazások miatt ilyenkor már lezárják a turisták elől. Ez valóban így van, vagy el tudunk jutni oda valahogy? Vonattal kb 4 óra ha jók az információim, de árakat nem tudok sajnos.

  Köszönöm 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Ha többen vagytok, akkor a transzferben is érdemes gondolkodni. Őket ajánlom:
   http://www.isztambultranszfer.hu/

   Ők magyarul is tudnak, jók az áraik, megbízhatóak. Ráadásul a Nemrut hegyről is kérdezhetsz tőlük (el is visznek oda, ha kéred).
   Én sajnos semmi hasznos infót nem tudok neked adni róla. Összesen egy időjárás előrejelzést sikerült találnom. E szerint hó nem várható.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 25. Sziasztok! A párommal és fiammal az ünnepek alatt készülünk Isztambulba. Valamelyik válaszodban olvastam, hogy a Sultanahmet negyed dombtetőn van, és pont ott szerettünk volna szállást foglalni. Nagyon megerőltető a séta nap mint nap egy fájós térddel, vagy inkább tudnál ajánlani egy olyan negyedet, ahol nem kell hegyet mászni, és még a térképen van? És még egy kérdés, a taxi mennyibe kerül a reptérről a városba, drágább, vagy olcsóbb lehet, mint egy transzferbusz, amit rendelni lehet az ajánlott oldalakon? KÖszi a választ!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Magdi!

   A taxi kb. 150 TL lesz. Ezzel szemben az általunk ajánlott transzfer fejenként csak 15 euró (három személyre ez 45 euró, ami legrosszabb váltáskor is „csak” 135 TL. De még ha nem lenne olcsóbb, mint a transzfer, akkor is a transzfer megbízhatóbb, és útközben rengeteg hasznos tanácsot kaphatunk, ráadásul magyarul.

   Egész Isztambul egy hegyes-dombos-meredek völgyes helyre épült. Nincs olyan rész, ami kényelmesnek mondható.
   Mégis, a Sultanahmed egy viszonylag sima dombtető. Ott sok emelkedőre nem kell számítani, a lejtök többsége pedig lankás. A kikötőbe pedig a villamossal is le tudunk menni. Majd pedig szemben, a Galata-torony-hoz a földalatti is felvisz. Igaz, az jóval magasabbra, de onnan vissza lehet sétálni. A toronytól lefele viszont már meredekebb az út. Érdemes lehet visszamászni a felvonóhoz, és azzal lemenni.

   Jó készülődést!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 26. Sziasztok! Sok hasznosságot olvastam. 🙂 Mi áprilisban megyünk ki. A kérdés a következő: A Taskimról mennénk vissza a reptérre a Havatassal. a becsekkelési időhöz szerintetek mennyi időt adjuk hozzá az indulásnál , hogy biztosan kiérjünk délután 13.40-re (azt írtátok, hogy kb 90 perc a menet idő)
  a második kérdés ha jól láttam a Taskimtól van metró az Osmanbey megálló felé (Sisli) az Istambulcard-ot hol vegyük a repténél vagy a Taskimnál is lehet? Köszönöm a választ Attila. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   A Taksim térről tényleg metróval el lehet menni az Atatürk repülőtérre. Ehhez a Yenikapı-ig kell menni, és ott át lehet szállni az M1 (piros) metróra.
   Istanbulkart-ot nem olyan könnyű fellelni. A reptéren biztos van, és a Taksim téren is kellene, hogy legyen. De nem tudok biztos pontot.
   Metróval is kb. 1 óra kijutni. Busszal lehet 45 perc is, de a forgalom Isztambulban kiszámíthatatlan.

   Jó készülődést! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 27. Nagyon tetszik, hogy mindenre ilyen kimerítő választ tudsz adni. Van-e magyar idegenvezető, akit szívesen ajánlanál, és mi az, amit vele érdemes megnézni? A Vatikánban volt egy nagyon felkészült magyar lány, akitől lehetett néhány órát venni, és olyan dolgokat hallottunk, amit egy útikönyvben sem talál az ember.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm! 🙂
   Isztambulban nem nagyon alakult ez ki. Inkább lent vannak Antalya-ban, a tengerparton. Ők néha-néha télen jönnek fel a városba.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 28. Szia Cybermacs.
  Valószínűleg már megválaszoltad a kérdésemet, de mivel először járok majd Törökországban és nekem még nagyon új, így kérlek türelemmel segíts. 🙂
  Májusban fogok utazni a Sabiha Gökçen repülőtérre, 2-3 körül száll le a repcsi és itt lesz a hotel: Buyuk Seker Sokak No:33 Ortakoy Besiktas, 34347 Isztambul, Törökország , ahova el szeretnék jutni. Kérdés, hogy kb mennyi időbe telik ez és hogy a leggyorsabb, illetve a legolcsóbb? Kérlek részletesen írd le, mert még a vonat-metró-villamos között sem tudok különbséget tenni törökül. 🙂
  A másik dolog, hogy ha nem akarok venni istambulcardot, csak vonaljegyeket, azt mennyiért tudom megvenni, illetve a reptéren lehet-e?
  Szeretnénk majd elmenni strandra is Isztambul közelében, max 1-2 órás útra gondoltunk, vonattal vagy busszal, tudsz olyan helyet, ahol van igényes szabad strand és nem kell sokat utazni?
  Ami még érdekel, hogy érdemesebb itthon átváltani a forintot török lírára, vagy Törökországban váltsam be az eurómat lírára? Ugye azt jól tudom, hogy vízum idén már nem kell?
  Köszönöm a válaszokat előre is!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Diána!

   Sajnos Isztambulban a közlekedés nem így működik. Számtalan módon lehet eljutni Ortaköybe, ami kb. 90-130 perc, és Istanbulkart nélkül kb 12-15 TL. Az egyik pl. az E-as busszal 4. Leventig kell elmenni, ami a 10. megálló. De ez ugyan úgy lehet 8 megálló is, mint 12. Majd onnan Kabataş irányába az 52-es busszal 9 megálló az Ertuğrul sitesi-ig. Onnan pedig 20 perc gyalog.
   De én inkább mennék a Kadıköy-be menő busszal (SG-1), onnan hajóval Kabataş-ba, majd keresnék egy buszt, ami Ortaköy-be visz. Onnan már csak 2 perc gyalog. De ez azt jelenti, hogy mint a beszorult lemezlejátszó addig mondogatnám az embereknek, hogy Kadıköy-Kadıköy-Kadıköy/Kabataş-Kabataş-Kabataş/Ortaköy-Ortaköy-Ortaköy, míg az idegeikre nem megyek, és inkább felraknak a megfelelő buszra.

   Isztambul általában arról szól, hogy meg sem próbálunk nem eltévedni, aztán addig kérdezgetünk, míg valahogy majd csak odatalálunk. 🙂

   Neked viszont inkább a Ramazan Timzan-t ajánlanám: Bejutás az isztambuli Sabiha Gökçen repülőtérről egyszerűen, gyorsan és magyarul. Mert ő biztosan oda visz, ahova szeretnéd. Akár strandra is. 🙂

   Szerintem eurót vinni a legcélszerűbb, mert azt sok helyen elfogadják. Vízum már nem kell.

   Jó túrázást!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 29. Szia! Nagyon tetszik az oldal:) Mi április 30-án utaznánk Isztambulba, és elég bizonytalan vagyok a közlekedést illetően. Szállásunk Asmalı Mescit Mah. Asmali Mescit Sok. No:30 Beyoglu Taksim
  Beyoglu címen található. Kérdéseim : mennyire biztonságos a környék, innen hogyan juthatunk el a Sultanahmedbe, ill. a Sabiha Gökçen repülőtérre? Mennyi ideig tart az út a reptérig?Mennyibe kerül? A boszporuszi hajókázással kapcsolatban is szívesen vennék jó tanácsokat!:)Várom, és előre is köszönöm a válaszodat! Detti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂

   Reptérről bejutás:
   Két lehetőség van:
   1) E-10, E-11-es busszal Kadiköy-be, a kikötőbe. Onnan hajóval Karaköy-be, majd fel a hegyre a Tünel nevezetű földalatti felvonóval. Ez lesz az İstiklal Caddesi-re. Ezen haladva a második utca balra az Asmalı Mescit Cd.

   2) A transzfer pontosan a hotelnél fog lerakni. 🙂

   Innen vagy gyalog mentek a központban, vagy az előbb említett Tünel-el lementek Karaköy-be, onnan pedig villamossal át a hídon, és a Sultanahmed megállónál kell leszállni. Vissza ugyan így.
   Jó nyaralást!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 30. Hello, várnám szíves válaszodat, hogy a Sabiha Gökcen reptérről, hogy érhetnék a Süleymaniye Hotelbe, a Sirkeci negyedben van. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv. Attila

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. 1) E-10, E-11-es busszal Kadıköy-be, a kikötőbe. Onnan hajóval Eminönü-be, és innen már csak 10 perc gyalog a hotel. 🙂

   2) A transzfer pontosan a hotelnél fog lerakni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 31. Szia!
  Május közepén indulunk Isztambulba: Rıhtım cad.,İskele sok. Kadıköy nevezetű utcába.
  A kérdésem az lenne hogyan lehet eljutni a Sabiha reptérről a leírt címre.
  Az májusi időjárásról tudsz írni valamit?
  Egy 15 hónapos Babával utazunk ezért lenne még pár kérdésem ezzel kapcsolatosan:
  árulnak e a boltokban forralt vizet (babáknak)?
  Esetleg tudnál e írni olyan boltot/drogériát ahol baba étel, kellékek lehet majd vásárolni.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha nem tévedek, az eddigi kérdezők közül neked a legegyszerűbb az eljutás. Felszállsz a 11E vagy 10E buszra a repülőtéren, leszállsz a kadiköyi végállomáson, és pár méterre vagy a célodtól. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. így direkt, mint Magyarországon, a boltokban nem árulnak. De bármely étteremben, büfében ha babának kérünk valamit, roppant segítőkészek. és adnak forralt vizet is (sıcak kaynak suyu bebek için ). Nem ritka, hogy még rizsből összedobnak egy gyors bébi ételt is (maya).
   Portból készült tejet, és bébi ételeket leginkább a szupermarketekben lehet venni. A hotel közelében van 2 Migros is. Ott vannak ilyenek.
   A gyógyszertárakban (Eczane) pedig ilyen alap dolgokat, mint cumi, lázmérő, stb.. lehet kapni. Mivel ezek ki vannak rakva jól szem elé, így elég csak rájuk mutogatni.
   A Migrosban a tej mellett van kifejezetten 1 évesnél idősebbeknek tej, olyan dobozos, mint amit a felnőttek isznak, tehát nem táp.

   Jó mulatást Isztambulban! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 32. Szia!
  Május közepén utazunk Bahreinbe és a Sabiha Gökçen repülőtéren 8 órát kell várnunk az átszállásra.Esetleg a reptér közelében van valami bevásárlóközpont ahol kényelmesebben el tudnánk ütni az időt? Ha igen, mivel érdemes átmenni oda?

  Válaszod előre is köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!
   Bár a kérdés nem nekem szólt,és ráadásul én mindig a másik repülőtérre járok,de azért úgy tudom,hogy a World Atlantis bevásárlóközpont ott van egy jó bő 2 km-re a Sabiha Gökçen reptértől.
   CyberMacs hátha tudja majd a busz számát,de azért oda még a taxi is viselhető összeg.
   Itt látható:
   http://www.worldatlantisavm.com/

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Én a Viaportot ismerem (http://www.viaport.com.tr/default.aspx), ami szerintem nem rossz. Tele van outlettel, meg mindenfélével. Ez 5 km-e van a Sabiha Gökçen repülőtértől.

   Én azt mondom, mindkét esetben inkább válasszuk a taxit, minthogy a busszal akrobatikázzunk. Ilyen távon a taxi kb. 5-10 tl, azaz 500-1000 forint. A busz sem lesz sokkal olcsóbb, a taxi pedig jön azonnal.
   Amikor már menni kell vissza, mert indul a gép, én biztos nem kockáztatnám, hogy rossz buszra szállok, és bevisz valahova a beton dzsungelbe.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 33. Sziasztok!

  Június végén megyek Isztambulba anyával, ketten, és nem tudom eldönteni hol foglaljak szállást, ahol biztonságos, de mégis közel van minden gyalog. Elég ijesztő dolgokat olvastam a biztonsn ágról, két nő esetén pedig főleg. A Sirma Sultan Hotel (Sultanahmet, Fatih) vagy a Golden Halic (Eminönü, Fatih) gondolkodunk. Aki járt már erre, tudna nekünk segíteni? Előre is nagyon köszönöm!

  Kitti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   A Sultanahmed az a központ. Minden ott van a közelben. Bár a Sırma Hotel kicsit lejebb van, az igazság szerint már nem a Sultanahmed.
   A Golden Halic viszont egyáltalán nincs jó helyen. Messze is van, meg a környék sem az ideális. Az pedig, amit a hotel reklámoz az oldalán, hogy reggeli közben pacsit lehet adni a metrónak, szerintem nem a legjobb pont, ha este aludni akarunk.

   Szálláshelyek keresésével kapcsolatban ezt tudom neked ajánlani: Hol keressünk szállást Isztambulban?.

   Biztonsággal kapcsolatban: Ez egy nagyváros, világváros. Más kultúrával. Ezek a veszélyek vannak, amik máshol is. Nem tudom, mik azok az ijesztő dolgok, és azok milyen előzményekkel és környezetben történtek. A megfontolt közlekedés minden helyzetben ajánlott (pl. éjszaka közepén, szűk kis lámpa nélküli utcában miniszoknyában a világ egyetlen városában sem ajánlott).
   A legtöbb panasz a zsebtolvajokra szokott érkezni. Persze nem a magyarok esetében. Őket messziről felismerik a törökök.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szia!

    Nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél vele, de sajnos még így sem értem teljesen világosan (még nem jártam Isztambulban) Írtad hogy a Golden Halicot nem javaslod, akkor a mellete lévő Hotel Kaya, Reydelt sem gondolom (ez az Eminöü negyed) akkor ide inkább ne menjünk? A Sultanahmet negyedben ha keresek kihozza rengeteg szállást és mindenhol csak annyit ír hogy Fatih, így nem tudok konkrétan ott keresni, és a legtöbb szállásánál amit néztem azt írja hogy 5-10 perc a kék mecset és a bazár.. Fogalmam sincs most már merre keressek szállást:( Pl az EMin Hotel és a Best Nobel a Sultanahmet negyedben van? A Sirma Sultan Hotelt amire azt írtad már nem a Sultanahmet negyed azt ajánlanád? Olvastam hogy vannak területek amit el kell kerülni és kis utcák ahová be sem szabad menni, és sok olyan Hotel van ahová csak a Fő utcáról szabad bemenni ezek elég ijesztőnek tűntek, mert mi lesz ha eltévedünk és valami „gettó” negyedben kötünk ki, ezért szeretnék „biztonságos” helyen szállást foglalni, ahonnan viszonylag közel van minden gyalog, vásárlás, éttermek, bárok. A kék mecsetet és a topkapi palotát meg szeretnénk nézni. Olvastam hogy a Kadiköy negyed is jó, ott találtam 2 szállást Kadikoy Port Hotel és Haydarpasa Pension, A Sabiha reptéren szállunk le, onnan ezek a helyek közelebb vannak. Kérlek segíts legalább abban, hogy pontosan melyik területen keressek szállást. Egy nagy bőrönddel fogunk menni tehát azt is cipelnünk kell. Köszönöm szépen előre is!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Helló!

     Az egész óvárosi rész (kb. 6 km) neve Fatih.
     Ennek a régi, a Kék Mecset-et is tartalmazó rész neve Eminönü. Ez is eléggé nagy darab (3 km), mert valaha egy kerület volt. Tehát ez még nem ad elég támpontot.
     A kisebb részek viszont nagyon közel vannak egymáshoz, és a hotelek szeretik magukat jobb színben mutatni, ezért 1-2 kerületet néha csúsznak.
     A legjobb hely természetesen a Sultanahmed (ez a Kék Mecset török neve). Szigorúan véve ez csak pár utcát jelent.
     A Kék Mecsettől 5 perc már egy elég nagy terület, de nem mindegy, melyik irányba.
     A bazár viszont már eleve 10 (inkább 15) percre van a Kék Mecsettől. Ráadásul ez már a komfortos széllások határához közel esik. Ami innen van 10 percre, már nem biztos, hogy jó hely. Így mindig a Kék Mecsetet nézzük.
     És minden esetben a térképen nézzük, milyen messze van, ne azt, hogy a szálloda mit ír róla.
     Szerintem a Kék Mecsettől észak felé érdemes keresgélni a Sirkeci irányába. Persze errefele még drágák a hotelek…
     A kedvező árak inkább a bazár közelében vannak. Itt mondjuk azt nézhetjük, hogy a Beyazit villamosmegállótól ne legyünk túl messze.
     Egyébként ez a környék biztonságosabb, mint amilyennek elsőre látszik. A legtöbb magyar itt szokott megszállni.

     A Kadıköy szerintem nagyon jó hely. Én ott választanék, mert van egy hangulata annak, hogy minden nap hajóval megyünk be a városba. És praktikus is, ha majd a Sabiha Gökçen repülőtérre kell menni.
     Nagy hátránya, hogy a hajó kb. 40 percet elvesz majd minden alkalommal. Ráadásul figyelni kell a menetrendet is, nehogy este a másik földrészen maradjunk.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Szia!

      Köszönöm a segítséged! Sikerült leszűkítenem a döntést 3 szállodára, és úgy döntöttem inkább az Óvárosi résznél szállnánk meg, nem a Kadiköy-be. Viszont azt nem értem, hogy azt írja a Bookingon: Fatih kitűnő választás, ha érdekli Önt a(z) emlékművek, kultúra és a(z) történelem. vagy Beyoglu kitűnő választás, ha érdekli Önt a(z) éjszakai élet, ételek és a(z) vásárlás. Mi szeretnénk elsősorban megnézni a történelmi nevezetességeket, de esténként szeretnénk beülni valamilyen bárba is, és azt olvastam hogy ez a Fatih negyedben nem igazán lehetséges, mert az nem „egy fiatalos” környék és nem nézik jó szemmel ha megiszol egy pohárka bort. Tudsz ezzel kapcsolatban segíteni?

      Illetve a választásunk az Emin Hotelre vagy a Vizyon City Hotel-re esett, úgy látom ez elég közel van a mecsethez és jók az értékelések, illetve árban nekünk ez férne bele. Kérlek nézd meg: http://www.booking.com/hotel/tr/emin.hu.html?aid=304142;sid=0e7763cc6dde521d992fdc7bcef998ae;dcid=4;checkin=2015-06-23;checkout=2015-06-27;group_rooms=1;type=total&

      http://www.booking.com/hotel/tr/vizyon-city.hu.html?aid=304142;sid=0e7763cc6dde521d992fdc7bcef998ae;dcid=4;checkin=2015-06-23;checkout=2015-06-27;group_rooms=1;type=total&#tab-reviews Vagy esetleg van olyan hotel amit tudnál javasolni nekünk? Köszönöm a fáradozásod!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Helló!

       Beyoğlu, és azon belül is az İstiklâl Caddesi (mert azért Beyoğlu is nagy kerület, szebb részekkel, kevésbé szebb, meg egészen ijesztőekkel is) az, ahol zajlik az éjszakai élet. Ez azt is jelenti, hogy aludni nem lehet, csak füldugóval. De hát ha bulizunk (meg naponta 20 km-t gyalogolunk), akkor ez úgyse zavar. 🙂
       Ma már közlekedésileg is jó.
       Egy hátránya, hogy azért odébb van, mint a Kék Mecset és a többiek. Ráadásul a domb tetején, ahova este, fáradtan fel kell mászni.

       Fatih-nál nem az van, hogy rossz szemmel nézik, ha megiszol egy sört. Hanem hogy egyáltalán nem fogsz sört kapni. Mert nincs. És hát igen… nem az a fiatalos környék.
       De neki is vannak különböző részei. Pl. Sirkeci-ben van éjszakai élet.
       A fő különbség, hogy Fatih a turistáké. Így az éjszakai élet is olyan turistás.
       Míg Beyoğlu a törököké. Ott török az éjszakai élet. És amikor 4-5 millió fiatal összegyűlik péntek este egy bulira…. akkor aztán… 🙂

       A két hotel közül az Emin van a jobb helyen. Pont ott Sirkeciben. Innen a Kék Mecsetig sem kell sokat mászni. A másik irányba pedig ott van Beyoğlu, ahol lehet bulizni. És este onnan haza is lehet gyalogolni. És még hegyet sem kell mászni. 🙂
       A Vizyon sincs rossz helyen. De az éjszakai mulatozás szempontjából azért ide már sokat kell visszagyalogolni.

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Már biztos kikészítelek a kérdéseimmel, de olyan nehezen tudok dönteni, mivel még nem jártam ott sosem, voltam Tunéziában, Egyiptomban, ahol hasonló volt a helyzet, de ott a bárokban felszolgáltak alkoholos italokat is. Ha az Emin Hotelben szállunk meg, akkor ott egyáltalán nem is tudunk meginni egy pohár sört vagy bort? És ha vinnénk magunkkal? Vagy elveszik tőlünk? A Beyoglu negyed biztonságos? Most már csak ezen a két helyen gondolkozok. Láttam hogy a Sirkeci negyedből kb 3 km Beyoglu, de onnan este hazajönni gyalog nem veszélyes? Villamos vagy busz nem közlekedik ezen az úton?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       2. Á, majd meglátod, Isztambul közel sem olyan, mint Tunézia. Azért valamilyen szinten itt már Európa van. Ez a kontinens vége. 🙂
        És sok olyan van, amiből az európaiak tanulhatnának. 🙂

        Hivatalosan dzsámitól (mecsettől) 500 m-es körzetben tilos alkoholt árulni. Fatih kerületben pedig legalább 200 m-enként van egy mecset.
        Ez azért nem jelenti azt, hogy nem is fognak árulni. Hátsó udvaron, asztal alatt, stb… a törökök mindig találnak megoldást. 🙂

        Az nem biztos, hogy az Emin hotelben is fogsz kapni. Viszont a Galata-híd túlsó oldalán, mindjárt jobbra van egy eléggé komoly bolt, ahol be lehet tankolni. Azt meg már nyugodtan beviheted a hotelbe. Nem fogja elvenni senki. Akár targoncán is tolhatod magad előtt (max eladsz néhányat a többi turistának is 😀 – csak hogy törökösen gondolkodjunk).

        A Beyoğlu egy hatalmas kerület. És talán itt látható leginkább a jellemző isztambuli kontraszt. A legrémesebb (Tarlabaşı) városrészt csak egy út választja el a luxus negyedtől (Pera).
        Ami számotokra fontos, az az İstiklâl Caddesi. Ez tisztára, mint Budapesten a Váci utca. Csak éppen nem méreg drága, és nem a turistáknak, hanem a helyieknek van.
        Ezt nézd meg a térképen. Ez egy 2 km. hosszú út, ami a Tünel és a Taksim tér között van, egy hegygerincen. Kb. 100 m-e a tengerszint felett. Ennyit kell felmászni. A két végén van földalatti felfonó a partmenti villamoshoz. De ezek este 8-9 körül zárnak.
        Ezen út két oldalán vannak a szórakozó helyek. Nem mindenhol, ezért érdemes a tömeget és a zajt követni.

        Hazafele valahol le kell menni erről a dombról. Lényegében mindegy, hogy hol, akkor már ott menjetek le, amerre a legrövidebb az út:
        https://www.google.com/maps/dir/T%C3%BCnel,+T%C3%B6r%C3%B6korsz%C3%A1g/41.0130296,28.9769638/@41.0207742,28.9650964,15z/data=!4m10!4m9!1m5!1m1!1s0x14cab9e0cfc8aac9:0x9363b706b6b25e35!2m2!1d28.974037!2d41.028474!1m0!3e2!5i1

        Ha a Galata-torony melletti úton mentek (Galip Dede Cd, Yüksek Kaldirim Cd) ott azért még éjszaka is járkálnak az emberek. Meg ez eléggé széles.
        A torony mellett pedig van egy jó borárus hely
        https://www.google.com/maps/place/Sensus+Galata+%C5%9Earap+Buti%C4%9Fi/@41.0256677,28.9742595,20z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0x011a7c6a14f33556

        Tehát több helyen is le lehet jönni a dombról, a tengerparton pedig van villamos. Ez éjfélig jár. Ha a fent jelölt úton jöttök le, ott is van egy megálló (Kabataş). Ezzel át lehet jönni az Aranyszarv túloldalára, a hotelig pedig 2 megálló. De ez gyalog sem egy nagy táv.
        Egyébként a teljes táv, az İstiklâl Caddesi végétől az Emin hotelig 2 km. A másik végétől 4 km.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       3. Szia!

        Ha nem szeretnék olyan nyüzsit mint a Beyoglu negyed, de nem is az Óvárosba szeretnék menni (ami gondolom a másik véglet) akkor a Sirkeci negyedben nézelődjek? Ez mondhatni a kettő között van?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       4. Isztambulban nehéz olyan helyet találni, ahol nincs nyüzsgés. Az óváros sem lesz sokkal csendesebb, inkább más.
        Szerintem Sirkeci sok szempontból ideális hely.
        Azét ha jó idő van, a turisták ott is tudnak éjszaka hangoskodni.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       5. Szia!

        Köszönöm szépen a válaszod, eddig nézelődtem keresgéltem azért nem jelentkeztem. Írtad hogy a Sirkeci „más” szeretném látni az „igazi” Isztambult a helyiek életét, nem csak a turistákat, akkor inkább a Beyoglu negyedben keressek szállást, mert a Fatih negyed csak turistákkal van tele ? Találtam a Sirkeci negyedben 2 szállást, viszonylag egy helyen van azt írtad korábban hogy itt már vannak bárok, ahol ezek a szállások vannak arra is vonatkozik?
        Hotel Sultan, Sirkeci és Emin Hotel.

        Ha nem ezt választom akkor az AZZE HOTEL amiről ezt írtad: Első a Galata. Mivel már nem vagyunk a történelmi belvárosban, egy kategóriával lejjebb vannak az árak. Meg ahogy azt elgondoljuk. Nem feltétlenül! Minden esetre, ha itt találunk szállást, hangulatos helyen lehetünk, metró is van, villamos is közel van. De azért kell a gyaloglással is számolni. Meg a hegymászással is.

        Ez a Hotel ebbe a körzetbe tartozik ha jól látom? Köszönöm előre is hogy segítesz nekem.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       6. Ha Budapesthez hasonlítjuk, akkor a Beyoğlu a Váci u., míg a Fatih (és így Eminönü) a vár negyed. Minden fontos látnivaló a Fatih negyedben van. Beyoğlu sokkal európaibb. Valaha itt éltek a genovaiak és a velenceiek. Ezért itt sok templomot és zsinagógát találunk. A történelmi mecsetek pedig kicsik. Bár itt bújtak el Isztambul első török mecsetei.
        Cserébe jellemzően európaias, fiatalos, egész éjjel bulizós (alkohollal persze) környéket kapunk.
        De amiket a filmeken látni, azok a részek nem itt vannak.

        Sirkeci a történelmi városrész széle. Innen 5 perc a Gülhane park, 7 a Topkapı, 8 az AyaSofya, stb…
        Helyiek persze vannak nappal, de ők nem azok a bulizós fajták. Messze elkerülik az alkoholt.

        Ha le akarjuk egyszerűsíteni a kérdést, akkor azt kell eldönteni, hogy a buli legyen közel, vagy a látnivalók.

        A metró és a villamos közelsége nem sokat számít. A Héttorony kivételével egyetlen látnivaló sem érhető el metróval.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       7. Én arra gondoltam hogy Beyogluban keresek szállást, mert ott esténként be lehet ülni egy – egy bárba és nem olyan konzervatív környék mint Fatih. Úgy terveztem onnan minden nap bemegyünk a történelmi városrészbe megnézni a nevezettségeket és a bazárt, és estére visszamegyünk. Írtad hogy nincs arra metro sem villamos. Akkor hogy jutok el oda nap mint nap? Többször át kell szállnunk?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       8. Legjobb úgy (ha maradunk az Azze Hotelnél, ami jó helyen van, ha pontos a térkép), hogy reggel lemegyünk a dombról Karaköy-be. Itt mindjárt van villamos, ami felvisz a Kék Mecsethez. De akár gyalog is mehetünk (3 km)
        Este pedig, mielőtt kezdünk fáradni, gyorsan vissza felmegyünk a hotelhez. Ez egy dombtető, egy gerinc. Ha már fent vagyunk, többet nem kell mászni. Lehet bulizni. A hotel egy kicsit lejjebb van, mint az İstiklâl Caddesi.
        És még akkor sincs baj, ha napközben többet mentünk, mint gondoltuk, mert a felvonó (Tünel) normál időben működik. Csak ha későn érünk oda (ha jól tudom, 7-8-kor zár), akkor kell hegyet mászni.

        Be lehet jutni a belvárosba roppant bonyolultan is: metró-metró. Vagy még bonyolultabban: metró-metró-dolmuş-hajó. 🙂 De ezt inkább azoknak ajánlom, akik valamilyen közlekedési szakot végeztek.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 34. Sziasztok!

  Jövő héten megyünk Isztambulba. A szállásunk itt lesz: Kadirga Limani Caddesi No:143 Sultanahmet, Fatih, 34122 Isztambul
  Hogy jutunk el a legegyszerűbben és a legolcsóbban a reptérről (SAW)? Meg persze majd vissza is. 🙂

  Köszi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Sziasztok!
    Mi június végén utazunk. Már megnéztem, a Havatas busszal elmegyünk a reptérről a Taksim térig és onnét gyalog gondoltam a Halas sokak 26 szám alatti Triples hotelig. Azt szeretném kérdezni, ha meg tudnátok mondani, hogy Istanbul kartot lehet venni a SAW reptéren? Ha igen akkor ez a kártya haszálható a Havatas buszra is? Szerintetek mennyi lírát célszerű rátölteni, ha 4 éjszakát maradunk és sok mindent szeretnénk megnézni?
    Boszporusz hídon át lehet menni gyalog?
    Még nem terveztük meg az utat, hogy pontosan mit is szeretnénk megnézni, ebben tudnátok segíteni? Egy napot strandolással szeretnénk tölteni.
    Előre is köszönöm a választ!
    Szép estét!
    Trisa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Helló!

     A Havataş buszra nem jó az Istanbulkart.
     Taksim környékén kevés a látnivaló. Itt van mindjárt a Tarlabaşı út, ahol mennek a buszok Eminönü fel (de más fele is). Visszalfele majd a Taksim felé menő buszokat kell nézni.
     Innen a T1-re átszállva juttok a Kék Mecsethez. Itt viszont már minden elérhető gyalog.
     Ha minden nap így mentek, akkor napi 2×2 utazás lesz. Így mindenkinek a kártyájára legalább 6TL/nap-ot érdemes tölteni.
     Útvonal itt.

     A strandok eléggé messze vannak. Szerintem túl nagy ár egy egész napot rááldozni. De strandos tanácsok itt vannak.

     Minden máshoz pedig itt és itt. És persze a wiki. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Sziasztok! 🙂
      Bocsánat, hogy csak most jelentkezem, de nagyon elfoglalt vagyok. Próbálom most elvégezni a munkám, hogy mire indulunk minden ok legyen. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! A térkép idemásolást pedig külön köszönöm!! Sokat segítettetek! Nagyon hasznos infók vannak ezen a fórumon! Ezer köszönet érte!
      Legyen szép napotok!
      Trisa

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Szia!
       Most olvasom amit írtál, hogy Beyoglu negyedben a Tarlabasi városrész a legrémisztőbb.
       Mi itt fogunk lakni: Huseyinaga mahallesi, Halas sokak No:26 Taksim, Beyoglu, 34435 Isztambul, Törökország The Tryplets Hotel.
       Akkor ez egy veszéleyes környék? Mondjam vissza a szállást és inkább keressek másikat? Vagy ez még biztonságos környék? Az nem baj, hogy itt van a szórakozó negyed, úgyis olyan fáradtak leszünk, hogy alszunk majd mint a bunda. Az a fontos, hogy biztonságos legyen a környék este is!
       Előre is köszönöm a választ!
       szia Trisa

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Ez itt még nem rossz hely, a „buli negyed” széle. 🙂 Csak a Tarlabaşı Bulvari másik oldalára ne nagyon menjetek át.
        Meg az Atıf Yılmaz Cd. felől érdemes bemenni, mert az „szebb” utca, mint a Balo Sk.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 35. Sziasztok!
  Azt szeretném megtudni, hogy a Sabiha Gökçen reptérről hogy lehet eljutni tömegközlekedéssel az óvárosban lévő Kucukayasofya mah. Mustafa Pasa sok. No 25. alatti hotelbe.
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv: M

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Kedves CyberMacs!
    Néztem ezt az útvonaltervezőt, de ebből nem nagyon értem. Abban segíts légyszíves, hogy a reptérről hogy jutok el a legegyszerűbben az Asmali hotelbe az óvárosba? Milyen járművel, melyik megállóig kell menni, és az átszállások között a legkevesebbet kelljen gyalogolni.Látom van busz is villamos is, de a többi jelzés nem mond semmit. A fekete a vízen milyen jármű, ami a busz után következik? és utána ami az óváros peremén megy végig. A jövő héten utazom.
    Előre is köszönöm a segítségedet.
    Üdv: M

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Pont azért ajánlottam ezt az oldalt, mert itt pontosan le van írva, mikor merre, hány megállót, melyik járattal, hány percet, stb… kell menni. Ráadásul több útvonal közül is választhatunk, az árat is látjuk, és az időpontot is be lehet állítani.
     Ez alapján pl: SG-1-es busszal Acıbadem metró megállóig. Onnan 112 m gyaloglás után M4-es metróval 1 megálló az Ayrılıkçeşme-ig. Innen 99 m gyaloglás a Marmaray nevű metróhoz (ez a fekete), majd 2 megálló a Sirkeci megállóig. 353 m gyaloglás. Innen villamossal a Sultanahmed megállóig. Onnan pedig 712 m gyaloglás a hotelig.

     Vagy pedig ajánlom a magyar nyelvű transzfert, ami a hotelig visz. Nincs strassz meg cipekedés. És ennyi átszállásnál árban sem lesz sokkal drágább.
     Transzfer itt

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Kedves CyberMacs!
      Sok infót megtudtam ebből a hasznos blog-ból és az info cserékből.
      De arra nem találtam válasz hogy:
      Hol vásárolható Istambul kard pl: reptéren?
      Hogyan és hol tölthető fel rá pénz, hasonló a londoni oyster-hez?
      Jól értelmezem, hogy bármely tömegközlekedésre használható pl: komp?
      Gyerekeknek hány éves kortól kell jegy?
      Esetleg ha volna ezekre info azt nagyon megköszönném 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Kedves Ferenc!

       Köszönöm! 🙂

       Ezek az infók megvannak mind, csak nagyon szétszórva… Szépen-lassan az Isztambul Enciklopédiába össze fognak gyűlni. Szépen, de leginkább lassan…

       Több helyről is megerősítették, hogy Istanbulkart van a reptéren. A pontos fellelhető helyet nem tudom, de mintha valaki azt mondta volna, hogy a metró bejáratánál (Atatürk reptér esetén). A logikus az, hogy ott lennie kell.
       A feltöltés már sokkal egyszerűbb: minden metró, minden hajó és minden elektromos jármű bejáratánál van töltő. Buszmegálló jóval több van, így ott nincs. De a városban rengeteg helyen van akbil/istanbulkart feliratú bódé, ahol lehet tölteni.
       A feltöltésről és az, hogy mely járműveken használható, itt egy bő ismertető:
       Isztambul wiki – Istanbulkart
       Isztambul közlekedésének árai

       Gyerek 7 éves korig ingyen utazhat (meg amennyit még le tudunk alkudni az életkorából).

       Jó készülődést! 🙂

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
       1. Nagyon-nagyon köszönöm az infókat sokat segítenek a tervezésben 🙂

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Ami még felmerült kérdés, Hogy az Istambul Kard-nak van-e lejárati ideje esetleg, vagy ha marad rajta pénz az elveszik-e róla ? Gondolok itt olyanra ha pl: fél év múlva ismét visszamennénk akkor használható-e újra vagy újat kell váltani?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       2. Hivatalosan a kártya árusító helyeken visszavásárolják, a rajta lévő összeget és a kártya árát visszaadják.
        A gyakorlatban ez nem mindig működik.

        Jelenleg nincs a kártyának lejárati ideje. Évek múlva is újra lehet használni.
        Technikailag 30 évet garantálnak, hogy megmaradtak rajta az adatok.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       3. Bocs megvannak a válaszok!!! 😀
        Az oldal alján megkaptam.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 36. Kedves CyberMacs!

  Beszéltünk már korábban, és utólag is mindent köszönök, megvan minden, 10 nap múlva indulunk, és most már elkezdtem gyűjteni az infókat. Evliya Celebi Mah. Kiblelizade Sok. No:8 Sishane/Beyoglu
  Beyoglu, Istanbul, 34221, AZZE HOTEL-ban lesz a szállásunk, látom hogy többféle lehetőség van hogy a Sabiha reptérről eljussunk, melyiket javasolnád? Egy nagy 32k-gos bőrönddel utazunk ami odafelé üres lesz, így nem kell vonszolni, de visszafelé pont emiatt transzferrel szeretnénk jönni, A Timzant jól értelmeztem hogy 15-20 eur / fő / egy út?

  Odafelé a Havatassal a Kadiköyig, a Kadiköy-től a Karaköy-ig hajóval, majd onnan 900m-t gyalogolni a szállásig.

  http://kepfeltoltes.hu/150610/isssr_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Vagy E11 busz, metró, séta (amit te írtál) nekem ez nagyon bonyolultnak tűnik, és az a baj hogy nem nagyon tudunk tájékozódni, mindig eltévedek mindenhol. Illetve egy kis városban élek, villamoson és metrón egy kezemen megszámolom hányszor ültem.

  http://kepfeltoltes.hu/150610/ist_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Ennek alapján be merjük -e vállalni a buszozást, többszöri átszállással vagy mindenképp transzfert kell kérnünk? Angolul beszélek egy kicsit, illetve lesz nálam GPS, időnk is jó sok lesz, mert 2kor érkezünk délután, estig valahogyan csak eljutunk a hotelben, illetve megmondom őszintén kicsit örülnék is ha busszal mehetnénk mert így nézelődhetnénk, hajóznánk.

  Kérlek ha lesz időd írj nekem egy pár sort, előre is köszönöm! Kitti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Visszafele mindnképpen jobb a traszfer, ha nagy bőrönd van.

   Odafele a 900 gyaloglás helyett (fel a hegyre) jobb mindjárt Karaköy-ben a Tünel-t használni. És az már majdnem a hotel mellett rak le.

   De ha már úgyis a Havataş-al jöttök, akkor irány a Taksim-tér. Onnan pedig vagy gyalog végig az İstiklâl Caddesi-n a hegygerincen (2 km), vagy ugyan ezt az utat a nosztalia villamossal is meg lehet tenni. Annak is majdnem a hotelnél van a végállomása.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Tehát akkor Havatas busz 13TL Tasim térig, onnan felszállunk a nostalgia villamosra (emmynibe kerül a végállomásig?) A végállomástól pedig felmegyünk a Tünellel?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. A Havataş busszal Taksim-ig. Onnan nosztalgia villamossal a végállomásig (ezt is Tünel-nek hívják, mint a felvonót, mert az ide jön fel). És már ott is vagytok. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Uhh köszi ez tök egyszerű, gyalogolni mennyit kell közte? Akkor csak 1 kell átszállnunk. Összegben körülbelül mennyi lesz, csak hogy tudjak viszonyítani mert a transfer 15 euro, 4500ft, ez pedig akkor 13 + 4 TL 2200ft igaz?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Akkor jó, lényeg hogy nem kell km-t gyalogolni? Mert anya nem nagyon bír gyalogolni, és ha sokat kell inkább kérek transfert.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 37. Korábban úgy láttam, hogy kompozni is kell, akkor most nem értem. Nem a Kadiköy kikötőig kell mennem, onnan komppal, majd ha átértünk, a felvonóval? Mennyire vészes a helyzet most Isztambulban, és a Taksim téren lévő sétálgatás?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Vagy Kadıköy, komp (Kabataş), majd tünel. Vagy Havataş, Taksim, nosztalgia villamos.
   Mindkettő végül ugyan oda visz. Taksim fele kevesebb a macera.
   Most nyugi van. Nyár van, megvoltak a választások, mindenki haza ment.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szia!

    A Havatas busz mennyire van tele általában, illetve milyen időközönként megy? Mi délután érkezünk, és ugyanúgy délután indul vissza a repülő, csak vissza transzfert nem lehet kérni sajnos, így most a kettő között vacilálok, hogy transzfer oda-vissza vagy a Havatas – villamos. Írtad hogy bőrönddel elég macerás, főleg ha annyi hely nincs a buszon hogy leüljünk, gondolom a buszos változat legalább 3 óra, míg a transzfer körülbelül fele annyi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Én most ülök az egyiken, és félig üres.
     A Havataş távolsági busz jellegű. Csak ülőhely van rajta. A csomagok a poggyász tárolóban utaznak.
     Ha jól tudom, 15 percenként jár, és mindeniknek jut ülőhely.
     A gond inkább a nosztalgia villamossal van, mert az nagyon kicsi.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Én úgy emlékszem, hogy félóránként jár és ez a Havatas honlapján ki is van írva az oda vissza út is. Legalábbis áprilisban még így volt. 🙂 Indulás előtt azért nem árt 15 perccel kint lenni , mert akkor biztos lesz hely. Nem árt beszámolni a becsekkelési időt is elég lassan haladt a sor nálunk. 🙁

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    2. A Taksim tértől ahol letesz a Havatas, gyalog végig az İstiklâl Caddesi-n a hegygerincen (2 km), vagy Nostalgia villamos, amire lehet nem engednek fel nagy bőrönddel? Nagy a hőség Isztambulban?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Nem tudom, mekkora a bőröndötök. Kb úgy képzeld el, mint a MÁV vonatotok ajtaja: szűk, meredek lépcső.
      A Havataş a tér másik felén rak le, elég nagy távolság.
      Innen egyébként taxival is lehet menni. Kb. 5 TL

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Lesz 1 db nagy bőröndünk, ami olyan 90 * 70 cm, (bazi nagy:) meg egy kicsi 10 kg-os kézi poggyász. Akkor ha jól értelmezem, odafelé Havatas, amin nem gond a bőrönd, mert van tartó (kb másfél óra a Taksim) onnan pedig 2km a hotelünk, ahová metro-val, vagy taxival tudunk eljutni körülbelül 5TL-ért. Nem tudom mennyit fogunk buszozni, villamosozni, a reptéren vegyünk kart-ot vagy csak jegyeket vegyünk mindenhol?

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Mindenképpen jó, ha van Istanbulkart. A hotel közelben van metró és felvonó is. Este jól jön, ha fáradt az ember 🙂

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Köszönöm szépen! Metrón még nem ültem, így maradunk a Havatas, taxinál, akkor a reptéren veszünk Istanbul kartot, az jó a Havatasra? Egyet vegyünk vagy kettőt, sok helyen olvastam hogy elég egy darab. 3 napig leszünk ott. A felvonót is lehet ezzel használni? A Havatasról leszállva a taxi csak 5TL-be kerül a hotelig? 2km-es távra ez elég olcsónak tűnik.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Szívesen 🙂
        Többen is használhatnak egy kártyát. Átszállásnál éri meg, hogy mindeniknek külön legyen.
        A Havataş-ra nem jó. Majdnem minden másra igen (busz, metró, villamos, felvonó, hajó)
        A taxi lehet, hogy 7 TL lesz, de 10 alatt kell maradnia

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       2. Köszönök szépen mindent, minden világos 🙂 Akkor a Havatassal megyünk, és a buszon veszünk jegyet. Ebből a buszból csak egyfajta van ugye? Ha leszállunk a repülőről és kimegyünk, nem tudjuk összetéveszteni más busszal. A kártyát a reptéren vegyük meg és töltsük fel, vagy máshol is tudunk majd rá tölteni?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       3. Több Havataş is van. Nektek az kell, ami Taksim-ba megy.
        Kártyát a reptéren könnyen lehet venni. A városban nehezebb felelni.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       4. Megnéztem a ome2rio.com-on hogyha a Taksim felé megyek a Havatassal az másfél óra, ha pedig a kikötőig megyek az csak 1 óra, és onnan komppal, majd a Karaköy-től még 900m a hotel, a kettő közül egyszerűbb a Taksim téres verzió? Az E10-es és a Havatas busz között nagy különbség van? Mert árban látom hogy 3-ad annyiba kerül az E11 viszont időben ugyanannyit ír.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      2. Még annyit írj meg nekem kérlek a kártyára kb mennyit töltsek hogyha 3 napot leszünk, a Sultanahmet negyedbe, a kikötőbe fogunk utazni illetve a tünelt fogjuk igénybe venni minden nap. Vagy inkább csak sima jegyeket vegyek mindenhol?

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Én azt mondom, tegyél rá 10 TL-t. Ha elfogy, bármely villamos, hajó, stb… megállóban lehet tölteni

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       2. Én azt mondom, tegyél rá 10 TL-t. Ha elfogy, bármely villamos, hajó, stb… megállóban lehet tölteni.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 38. Kedves CyberMacs,

  olvasgatva a blogot és a hozzászólásokat lenne egy fontos kérdésem: augusztusban megyünk Isztambulba és a szállásunk itt található: Kocatepe Mah. Duvarci Adem Sok No: 44
  Beyoglu Istanbul, 34437, Törökország

  A kérdésem az lenne, hogy ez tényleg annyira veszélyes környék? 4-en megyünk 1-1 pár, nem nagyon tervezzük, hogy elválunk egymástól, pláne nem éjszaka.

  Válaszod előre is köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Tamás!

   Ez nem a legjobb hely. Személyes tapasztalataim nincsenek. De sötétedés után már nem mennék be ide.
   Ez szomszédos utca így néz ki.
   Elég sok kisebbség él itt vegyesen. A hely íróniája viszont, hogy pont a szegénység miatt sok szép régi házat lehet itt találni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Kedves CyberMacs,

    köszönöm válaszod, hát ez most kicsit rossz hír, mert már lefoglaltuk a szállást (csak nemrég találkoztam a bloggal) és nem mondható le ingyenesen a szállás… 🙁 Megnéztem én is Yandex-en a környéket ezért is kérdeztem, mert nem tudom, hogy ez mikori felvétel, azóta alakulhatott a helyzet, de akkor ezek szerint nem…

    Még egyszer köszönöm.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 39. Sziasztok!
  Olvasgatom, hogy lehet bejutni a Saw-ról a belvárosba. Azt hallottam valahol, hogy már vonattal is át lehet jutni egyik oldalról a másikra, erről tud valaki valamit. Illetve a térképen úgy látom, hogy az ázsiai oldalon is van metró, és azt olvastam, hogy csak egy metró vonal van Isztambulban. Metróval lehet közlekedni a két oldal között?
  Előre is köszönöm

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 40. Köszi ez sokat segített, lenne még egy kérdésem, a Marmaray-ra érvényes az Isztambulkart vagy a zseton illetve az E 10 és E 11-es buszról át lehet e szállni a Marmarayra, van csatlakozás hozzá?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 41. Oké, köszi. Abban tudnál még segíteni, hogy a Sile strandra hogy jutunk el tömegközlekedéssel ( vagy távolsági busszal ), valami nagyobb csomópontból, illetve kb mennyibe kerül?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szuper vagy 🙂 ez jol fog jonni.
    Azt lattam h nincs tul kozel de remeltem h idoben meg megeri kiutazni,de ahogy nezegettem nem is nagyon van a kozelben jo strand a hajok miatt, Te biztos jobban tudod h mi az ami viszonylag kozel van ingyenes es meg jo is 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 42. Sziasztok!
  Most kezdtem el olvasgatni a bejegyzéseket és nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Mi most augusztus 15-én utazunk 4 napra. Egyre jobban kezdek ráhangolódni az utazásra, sajnos még nem jártunk Isztambulban, de régi vágyam oda eljutni.
  Tudnátok nekünk is segíteni a szállodához való eljutásban?
  Ez a cím és a Galata-2 Hotelben leszünk és a távolabbi reptérre érkezünk kora délutáni órákba.
  Yuksek Kaldırım Cad. Yuksek kaldırım cikmazi No:1 Karakoy
  Beyoglu
  Istanbul, 34000, Turkey
  Számomra még lenne egy fontos kérdés 🙂 valahol azt olvastam, hogy a bazár vasárnap zárva van. Valóban így van? Teljes napot szeretnénk rászánni, de mivel szombat délután érkezünk és vasárnap elméletileg zárva van, tehát egyedül a hétfői nap jöhet szóba, mivel kedd délben már utazunk haza .
  A segítséget előre is köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   E-11-es busszal a Kadıköy kikötőbe, onnan át Karaköy-be, majd irány fel a hegyoldalon.

   Igen, a bazár vasárnap zárva. Hétfőn pedig a múzeumok. Így érdemes vasárnap múzeumozgatni, hétfőn pedig bazározni. Olyankor úgyis kevesen vannak, jobban lehet alkudozni.
   Jó nyaralást! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 43. Üdv,

  Isztambul kártyát hogyan kell használni? Két főre valóban elég egy? Köszönöm….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Basszus, kicsit jobban is szétnézhettem volna mielőtt kérdezek…. azért köszönöm még egyszer!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 44. Sziasztok!
  A Sabiha reptérről szeretnék Faith városrészbe jutni a Hotel Baris szálláshelyre (Hoca Gıyasettin Mh. Küçükpazar Cad. Saatçi Yokuşu No:4 , Fatih, İstanbul, 34141, Törökország). Úgy látom a Havatas busz ajánlott a Taksim térig, de onnan hogyan tovább? Köszönöm! Dani

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .