Magyarországi választások 2014 – külföldről

Miközben Törökország nagy lelkesedéssel (és akkor még finoman fogalmaztunk) készül a márciusi önkormányzati választásokra (ennek is biztosan van hivatalos neve), addig mi Törökországban tartózkodó magyarok az áprilisi 6-ai magyar nagy választásokra készülünk (ennek is van hivatalos neve).

Az alábbi információk segítenek a választáson való részvételben. Pontosabban az átjelentkezésben, hogy a követségen, illetve a konzuli irodában tudjatok választani, és ezért ne kelljen hazautazni.

Az infók mindenkire vonatkoznak, akik hosszabb, vagy rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, magyar állampolgárok, és van lakcím kártyájuk. Minden más esetben klikk ide. Goa’uld-ok, kicsi és nagy zöld lények, hármfejű, háromszemű, háromcsápú rózsaszín lények pedig inkább keressenek másik galaxist szórakozásnak.

A dolog úgy kezdődik, hogy elő kell kotorásznunk a lakcímkártyánkat. Ezen rajta van a nevünk is, ha esetleg már túl hosszúra sikeredett volna a nyaralás és pár dolgot elfeledtünk. (Ha nincs lakcímkártya, és nem azért mert elhagytuk, hanem mert nem is volt, akkor klikk ide, és a második résztől kezdjük az olvasást!).

Ha ez megvan, akkor irány a valasztas.hu oldal, ahol is választhatjuk a Magyarországi lakcímmel rendelkezők: a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek on-line kitöltéséhez kattintson ide! linket. Ahol is egy PDF űrlapot találunk. Kinyomtatjuk, kitöltjük, aláírjuk, majd beszaladunk vele az önkormányzatunkhoz.

Ha kicsit messze vagyunk (Isztambul esetében ez 1000 km-t jelent), akkor rábízhatjuk a választási jogunkat a postára is. Egy szépen hímzett borítékba rakhatjuk a levelet, majd feladhatjuk a postán. Utána pedig elmondunk egy Ámen-t, vagy egy Allah Akbar-t. Bár legjobb mindkettőt.

Amennyiben inkább biztosra szeretnénk menni, akkor használjuk az online átjelentkezést. Hiszen úgyis itt vagyunk a megfelelő oldalon, és tényleg kevesebb, mint 5 perc (tesztelve: 4:23 alatt ki lehet tölteni). Ami gyorsabb, mint az előző formanyomtatvány kinyomtatása is (ha beleszámoljuk azt az időt is, ameddig a nyomtatót rugdostuk „már megint begyűrted a papírt te dög” varázsszavakat mormolva).

Úgyhogy kattintsunk a nagy zöld Átjelentkezéssel történő szavazás, külképviseleti névjegyzékbe vétel, mozgóurna igénylés kérelmek on-line kitöltéséhez kattintson ide! linkre.

Ha nagyon nem megy, akkor kattints IDE!

Választások 2014
Választások 2014

Ezen az oldalon két lehetőséggel fogjuk szembetalálni magunkat: Ha már van ügyfélkapunk (ami jó dolog, ha nem akarunk külföldről mindig hazaugrani önkormányzati dolgokat intézni), akkor a Belépés ügyfélkapuval gombra kattintunk. Ha pedig nincs, akkor az ügyfélkapu nélküli gombot kell választani. A második esetben először a rendszerbe kell regisztrálnunk magunkat. Majd pár nap múlva kapunk egy e-mailt. Azzal már be tudunk menni a követségre, illetve az önkormányzatra.

Ha ügyfélkapusok vagyunk, akkor folytassuk tovább! Válasszuk a külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelmet.

Választások 2014
Választások 2014

Ahol kitöltjük az adatainkat. Ez gondolom nem okoz problémát senkinek. Arra figyeljünk, hogy a modern világban már a fiúknak is lehet új nevük házasság, vagy egyéb okok miatt (rosszabb esetben Béláról Boglárkára változva), így a születési nevet is minden esetben ki kell tölteni.

És a személyi azonosítót is meg kell adni. Ez nem a személyi szám, hanem az azonosító, ami úgy kezdődik, hogy fiúk:1, lányok: 2 (ufók: ʨ ), majd születési év, hó, nap, majd a 4 azonosító. Ezt a lakcímkártyán találjátok.

Választások 2014
Választások 2014

Fontos a következő oldal (is). Hiszen itt választhatjuk ki, hogy mégis mit szeretnénk a választási lehetőségünk helyszínével csinálni. Röviden: mit is akarunk.

Alapesetben a külképviseleten (követség, konzulátus) szeretnénk választani. Ehhez a K betűt kell kijelölnünk. Törökországban ez vagy Isztambul vagy Ankara.
Ha kicsit elhamarkodott állapotban vagyunk, és hetente változtatjuk az áprilisi utazásunk célpontját, akkor az M betűvel tudjuk módosítani a választási helyünket.
Ha pedig megjött a gázszámlat, és e miatt le kell mondani az utazásról, akkor a T-vel tudjuk törölni a külföldi szavazási lehetőségünket (és akkor otthon választunk, ahogy egyébként is).

Választások 2014
Választások 2014

Utána még kiválasztjuk, hogyan kérünk értesítést arról, hogy sikerült az átregisztrálás. majd pedig kapunk egy dicséretet a végén.

Választások 2014
Választások 2014

Ne ijesszen meg senkit, a választási iroda döntése nem azt jelenti, hogy esetleg elutasítják, és nem szavazhatunk külföldön. Hanem hogy megnézik, tényleg minden adatunk rendben van (Boglárka tényleg Béla volt valaha, stb…).

 

És ennyi! Ilyen egyszerű! 🙂

Végül a fontosabb időpontok:

Választás: 2014. április 6.
Átjelentkezés határideje: 2014. március 29. 16:00

További hasznos linkek:

valasztas.hu
origo
wikipedia
index.hu

Köszönjük a tájékoztatást dr. Felföldi Mónika konzulnak!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Magyarországi választások 2014 - külföldről, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

2 Replies to “Magyarországi választások 2014 – külföldről

 1. Végre a Goa’uldok is megjelentek a blogodon! 😀 😀 😀

  Köszi, hogy ezt kiraktad. El is intéztem a londoni szavazás iránti kérelmemet. 🙂

  Itt mondanám el, hogy szavazni menjen mindenki, függetlenül attól, hogy kit választ. 😉
  „Habár gyűlölöm az elveidet, az életemet adnám, hogy elmondhasd őket.”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Már meg is kaptam az „értesítőt a Választóiroda döntéséről” (HVI – elsőre HIV-nek olvastam, és azt hittem levélszemét).
  Elfogadták a kérelmemet. És mindez 1.1 munkanapig tartott.
  Tehát sem a kérelem kitöltése, sem pedig annak elbírálása nem tart sokáig.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .