Atatürk aláírás

Atatürk 1881. március 12-én-ben született Mustafa néven.

Akkoriban a törököknek csak egy nem nevük volt. Nem használtak családnevet. A Mustafa pedig egy nagyon gyakori török név volt.

Később az iskolában a matematika tanár nevezte el Kemal-nak, ami annyit jelent, hogy tökéletes.

Számtantanárát szintén Musztafának hívták. És miután a tehetséges Musztafa kadett a számtantanárnak egyébként is különös kedvence volt – gyakran, szinte helyette tartotta az órákat -, a tanár egy szép napon kijelentette:
– Mégsem lehet, hogy bennünket egyformán hívjanak. A diákok kérdik: ki tartja az órát? “Musztafa”. De melyik Musztafa? Én már nem változtatok nevet, mert öreg vagyok. De te ezentúl Musztafa Kemál leszel – Musztafa, a “kitűnő”…
Így lett Musztafából máról holnapra Musztafa Kemál. Ezzel a “közjogi” aktussal a névváltozás dolga el is volt intézve. A kadett leckekönyvébe mindenütt bekerült a “Kemál” melléknév, és ezzel megtörtént Musztafa első névváltoztatása. Fogja még ezt egész sor más névváltoztatás is követni. Neve azonban mégis ebben a kadettiskolai Kemál alakban vonul majd be a történelembe
. ” – Kerekesházy József – Az Igazi Kemál: Egy köztársaság születése.

1921. szeptemberében a Sakaryai csatával fordulópontot ért el a Török Függetlenségi Háborúval, ekkor kapta a Gazi nevet, ami hőst jelent.

Majd 1934-ben a Török Nemzeti Országgyűlés adományozta neki az Atatürk vezetéknevet, melynek jelentése: Törökök atyja. Ezzel együtt meg is tiltotta, hogy bárki más is ezt a nevet használja (érdekesség, hogy bár számtalan film készült, melyik Atatürk életét mutatja be, az őt játszó színész arcát egyikben sem láthatjuk. Sőt! A legtöbb filmben egyáltalán nem használnak őt játszó színészt).

Atatürk aláírásai
Atatürk aláírásai – Forrás: Forum Lord

1934-től kezdve Mustafa Kemal már Atatürk néven írta alá a rendeleteket, meg minden mást is, mint pl. a gázszámlát és a banki átutalást is. Azóta az ő aláírása is egyfajta szimbólum lett. Sokan szeretik használni, mert praktikus, szolid, de mégis kifejező. És persze mindenki ismeri. Hogyha mégse, akkor pedig el lehet olvasni, kinek is az aláírása.

Atatürk aláírása
Atatürk aláírása

Atatürk aláírásával rengeteg formában találkozhatunk. Kulcstartó, ékszerek, óra, mobil hátlap (naná!), és minden, amire csak fel lehet írni. Mégis a legnépszerűbb a tetoválás.

A törökök, főleg a fiatalok (akik a statisztika és a kérdések alapján nem rajonganak a tetoválásokért) előszeretettel kérnek magunkra egy életre szóló aláírást a legfőbb vezérüktől.  Mint egy jelkép, hogy ők Atatürk gyerekei (Atatürknek nem voltak saját gyerekei, viszont 7 lányt és 1 fiút fogadott örökbe, és még két másikról gondoskodott).

A legtöbb tetoválást november 10-én kérik, Atatürk halálának évfordulóján. Ilyenkor az aláírást tetoválást ingyen szokták készíteni, és a műhelyekben egész nap, és egész mindenki lázasan dolgozik, olyan sok a megrendelő.

Az utóbbi években pedig egyre nagyobb divat lett. Szinte naponta találkozhatunk olyanokkal, akiken valami látható helyen van az Atatürk tetoválásuk. Persze nem télen, amikor mindenki sapkában és sálban didereg a kályha mellett..

Érdekes elgondolkodni, hogy a törököknek van egy ilyen aláírásuk, szimbólumuk, amit szívesen viselnek egy életen keresztül. Még akkor is, ha egyébként nem tetováltatnák magukat.

Vajon nekünk magyaroknak van-e valaki olyanunk, akinek a nevét, az aláírását, vagy tőle egy idézetet szívesen hordanánk? Te kit tetováltattál magadra? Itt most névre, aláírásra, vagy idézetre gondolok. Nem turulra meg hátfele nyilazó magyarra. Mondjuk egy Árpád felirat már lehet, amennyiben nem lány az illető és Béla a férje…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Atatürk aláírás, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .