Boszporusz Ankaraba

Ankara Törökország fővárosa.

Isztambul meg… Hát ööööö… ő Isztambul. A Wikipédia szerint:

Isztambul Törökország gazdasági központja, és legfejlettebb városa. Az ország ipari termelésének kb. 45%-át adja, mindemellett az ország a legfontosabb export- és importközpontja és tengeri kikötője. Jelentős a nehézipara, foglalkoznak itt autógyártással, hajógyártással, cementgyártással, jelentős az üvegipara, textil- , gumi- és bőripara. A PricewaterhouseCoopers tanulmánya szerint Isztambul gazdaságának mérete és az ebből származó éves 133 milliárd dolláros bevétele több mint 127 országé a világon, beleértve kilenc Európai Uniós országot is. A tanulmány előrejelzései szerint 2020-ra Isztambul lehet a világ leggazdagabb 30 városának egyike.  A 15 milliós nagyváros egyben az ország pénzügyi és kereskedelmi központja is, a pénzügyi élet Levent felhőkarcolókkal tarkított negyedében zajlik. – Forrás: Wikipédia

Meg Isztambulban van a Boszporusz is.

De most majd másképpen lesz!  – kiáltottak fel az ankaraiak – Itt is lesz Boszporusz! Vagy tengerpart (Ankara 190 km-e van a tengertől)! Vagy mindkettő!
És persze még több metró!

Ankara Boszporusz/tengerpart
Ankara Boszporusz/tengerpart – Forrás. Hürriyet

Törökországban is hamarosan lesznek a választások, így elővették az egyszer már bevált receptet: Építsünk Boszporuszt! Sőt! Most már Boszporusz lakópark is van, így most már várjuk a Hogyan legyen saját Boszporuszunk c. könyv megjelenését is. És akkor már ti is építhettek egyet otthon a kertben, vagy a cégben a főnök asztalán.

Jelenleg még csak egy kis patak csordogál ott, ahova Isztambul egy szeletét tervezik átmásolni. És itt a másolás tényleg másolást jelent.

Nemcsak egy „sima IKEA-katalógusból kiválasztott” tengerszoros készül megépítésre (természetesen csak akkor, ha a választok arra a bizonyos pártra szavaznak, ha az ellenfél nyer, akkor senki sem kap Boszporuszt és punktum), hanem sok Isztambulban ismert szimbólum is megtalálható lesz. Ilyen a Kislány-torony, vagy a Galata híd" >Galata-híd is. De az İstiklâl Caddesi hangulatát idéző sétáló utca sem maradhat ki a projektből.

Ankara Boszporusz/tengerpart
Ankara Boszporusz/tengerpart – Forrás: Hürriyet

A kijelölt terület 4.300.000 m². Tehát hely van bőven. Ide kb. 100.000 lakást lehet majd építeni. Persze nem a vízre. Ez most Boszporusz projekt, nem pedig Velence projekt.

De persze nemcsak lakóházak, hanem a kereskedelmi és szociális intézmények is megérkeznek majd. Így lesz mecset és kebab is. Tehát az itt élőknek nem szükséges, hogy beutazzanak a város szívébe. De ha mégis így döntenének, akkor lesz itt villamos is. És ha már villamos, akkor Ankara 30 km metrót is kap. Ez nem nagy dolog a 43 km-es új Boszporuszhoz képest.

Arról viszont nincs hír, hogy vajon az ankarai Galata-hídon lehet-e majd pecázni?

(Itt derül ki, hogy nekem nincsen Galata-híd-pecázós képem…. de a Wikipédianak sincs!)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Boszporusz Ankaraba, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

6 Replies to “Boszporusz Ankaraba

 1. Tavak „gyártásában” nagyon jók a törökök, az országot járva rengeteg felduzzasztott völgyet láttunk már (igaz, valahol tárolni kell a vizet a szűkösebb nyári hónapokra).
  A választások közeledtét érezzük, látjuk itt Ankarában is, a 4 évvel ezelőtti választásokkor rendbetették a járdát az utcánkban, szépen kialakították a fák helyét. Most – 4 év után – hétfőn fákat ültettek a lyukakba!
  Azt azért találgatjuk, hogy merre találtak itt 4.3km2 nagyjából sima területet, ahol ezt a projectet meg tudnák csinálni……kíváncsi lennék rá, elmennénk lefényképezni, még a munkák előtt….aztán majd utána is 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha jól értem, Gölbaşı melletti Eymir Gölü-t fogják meghosszabbítani. Ez is már egy duzzasztott patak.
   És ha már úgyis építenek, akkor egy 333 m magas épületet is raknak a sarkába. Meg lesz itt Disneyland (Ankapark) és még sok minden. Érdemes körbenézned. 🙂

   Egyébként nem kell sima terepnek lennie. A 3D model csak azért sima, mert így volt egyszerűbb gyorsabb az elkészítése.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Gölbaşı és az Eymir gölü ismerős, Ankarának ebben a részében lakunk. Az Eymir gölühöz Jutka (Cic) egy geoládát is 🙂 (http://www.geocaching.com/geocache/GC2YJ47_eymir-golu-view)

    Érdekes, ha oda éőítik, a tó partja gyakorlatilag egy sávnyi autó út, utána meredeken mennek felfelé a hegyek. A völgy kijárata felé lehet esetleg, ott van még 1-2km-nyi ipari terület, de utána már a falu…..akarom mondani kisváros, vagy külváros, vagy mi :-). És ha jól tudom, akkor az egész tó és erdő az ODTÜ tulajdona. A 333m-es épület teteje talán kilóg a hegyek fölé, bár nem biztos. Tüdőgyilkos kaptató van ott! Mindenesetre erről a környékről már vannak fényképeim, mivel ez a piknik tó volt legközelebb hozzánk, így ezt látogattuk meg legelőször 3 éve. Kíváncsian fogjuk figyelni, valamelyik hétvégén elugrunk megnézni, elkezdődött-e az építkezés.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Az építkezés még biztosan nem kezdődött el. Még határidőt sem írtak. És még a választást is meg kell nyerni előbb.
     Inkább állíts rá egy programot (http://pipes.yahoo.com/), ami figyeli a netet az ankarai boszporuszról (Ankara Boğazı projes). Az majd szól, ha lesz valami. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .