Nem kell vízum a magyar turistáknak Törökországban – most már tényleg.

Röviden a lényeg:

A magyar állampolgároknak, ha turistaként érkezik Törökországba, akkor nem kell vízum.

Minden más változatlan. A 90/180 nap is, és a tartózkodási is.

Érdekes módon, ameddig még csak tervben volt, addig minden médiából sugárban ömlött a hír, hogy tervben van / megígérték a törökök, hogy a magyaroknak nem kell majd vízum.

Ez így persze jól hangzott, de mit is jelent pontosan, akkor még nem tudtuk.

És most tessék! Megtörtént! Nem kell vízum a magyaroknak Törökországba!

Kiírom nagy betűkkel is (ez a legnagyobb, amim van):

Nem kell vízum a magyaroknak Törökországba! 

Még lehetne villogó, meg színes, stb… De talán így is látja mindenki.

Ankarából Pisti látott el Budapestig (köszönjük neki), pontosabban a Török Követségig, és ő talált rá a konkrét információkra:

Magyar Állampolgárokra Vonatkozó Vízummentesség , 10.02.2014
Magyar állampolgárokra vonatkozó vízummentesség

2014/5881 számú Miniszteri Bizottság döntése értelmében, mely 2014.02.07-én 28906 számú Hivatalos Közlönyben jelent meg, 2014. február 9-ével életbe lépett a magán útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Törökországba történő vízmmentes belépése. A vízum nélküli beutazás szabályai a következők szerint történik.

 • Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista céllal Törökországban, az első belépéstől számítva 180 napon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen.
 • Munkavállalói , tanulmányi , tudományos kutatói és egyéb céllal történő utazások esetében továbbra is Külképviseleteinken előre kell igényelni a belépéshez szükséges feltételekhez kötött vízumot, tehát ezekben az esetekben a vízumkötelezettség fennáll.”

Forrás: Török Követség

E mellett a stop.hu oldalon is megjelent a hír. De ott semmi konkrétum nincsen. Ráadásul a cikk elmegy másik irányba. Így ezzel nem sokat tudunk kezdeni.

No de viszont a Török Követség oldala hivatalos. És még határozati szám is van, amivel lehet mindenkit ijesztgetni. Így ezt már ki lehet elemezni. Lássuk is!

A lényeg, a Törökországba egyszer utazó turistáknak: nem kell vízum! – kivéve ha! (lásd lejjebb)

Csak odaadjuk az útlevelet, és kapunk bele egy szép pecsétet. És ennyi.

Vagy mégsem? Fontos tudunk, hogy ez csak 90 napig érvényes, majd pedig 180 napon belül (a belépéstől számítva)  nem jöhetünk újra az országba. Mi csak pecsétet kapunk, ez az információ nem lesz ott (régen, a vízumon fel volt tüntette). Így ennek az információnak az ismeretéről magunknak kell gondoskodnunk.

Ez a 90 nap bőven elég ahhoz, hogy megnézzük az összes mecsetet, benézzünk az összes múzeumba, megsimogassuk a macskák jelentős részét, körbejártjuk Törökországot, kebabmérgezést szedjünk össze, meg felszedjünk +20 kg súlyfelesleget (meg +40 kg mindenféle ajándéktárgyat, meg +60-at szőnyegből, de azt már négyzetméterben szokták megadni), és még egy kis romantika is beleférjen. Minden más esetről lejjebb írunk.

A 90/180 napos kérdést már kitárgyaltuk itt és itt meg itt. De a lényeg röviden: Amikor belépünk az országba, elindul egy számláló. Innentől kezdve 180 napon keresztül összesen csak 90 napot maradhatunk. Ha ez nekünk nem elég, mert házasodunk, munkát keresünk, munkahelyet építünk, csillagokat/napfogyatkozást nézünk, focizunk, karatézunk, lepkéket kergetünk, részecskét gyorsítunk, stb… akkor ahhoz mát más engedély szükséges. Erről is mindjárt.

Tehát egyszeri turistáknak összefoglalva: vízumdíj nincs, de max 90 napig lehet maradni. És természetesen a 90 nap letelte után még 6 hónapig érvényes útlevél kell (de lehet, hogy kevesebb is elég).

A minden más.

Amire a turistavízum nem érvényes:

 • munkavállalás,
 • tanulmányok folytatása (pl. Erazmus),
 • kutatás,
 • hivatásos tehergépkocsi vezetők beutazása (munkavállalási vízummal utazhatnak be),
 • turista és egyéb csoportokat szállító buszvezetők beutazása (munkavállalási vízummal utazhatnak be),
 • sport, vagy kulturális eseményen való fellépés, szereplés,
 • filmforgatás,
 • speciális tevékenységek végzése (például: régészeti kutatás, mintavétel természeti kincsekből, ásványi anyagokból, növényekből, állatokból, ezek gyűjtése, vadászat, barlangászat, csillagászati megfigyelés, stb.)
 • hegymászás egyes különleges engedélyt igénylő hegységekben (különösen: Ararát).

Ezen fenti tevékenységekhez (beleérve a kvantumfizikai részecskék gyorsítását) a Budapesti Török követségen kell kérni. Ezek pedig nem feltétlenül lesznek ingyenesek.

És amire még nem érvényes az ingyenes turistavízum: ha 90 napnál tovább szeretnék tartózkodni.

Ha 90 napnál tovább szeretnék Törökországban tartózkodni, akkor ehhez tartózkodási engedélyt kell kérni. A kérést pedig a megérkezést követő 15. napon belül meg kell indítani!!

A tartózkodásihoz a következők szükségesek:

 • Lakcím
 • Adószám (de ez nem biztos, de úgyis kell majd másra)
 • Havi 300 USD bemutatása. Ennek nem feltétlenül kell kézben lennie, hanem lehet egy török bankszámlán (ilyet is kell majd nyitni előbb-utóbb, ahhoz meg kell adószám). Figyelem! A korábban bevált módszer, miszerint pár líráért kérünk igazolást az egyik pénzváltótól, hogy felváltotta nekünk a pénz módszer nem működik.
 • Fénykép (sok, talán 4, vagy 8 db)
 • Útlevél
 • Rakat fénymásolat mindenről
 • Randevú kérése itt (rózsát nem kell vinni)

Erről majd lesz egy pontosabb bejegyzés is, meg a wiki-ben is leírjuk jó részletesen. 🙂 Addig is a pontos adatokért erősen ajánlott a helyi rendőrségen érdeklődni.

— Itt a vége, fuss el véle! —

Megj: elkopott a bold gombom…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
Nem kell vízum a magyar turistáknak Törökországban - most már tényleg., 9.3 out of 10 based on 6 ratings
Evernote.doClip({title: 'Nem kell vízum a magyar turistáknak Törökországban – most már tényleg.',url: 'http://isztambul.info/blog/2014/02/17/nem-kell-vizum-a-magyar-turistaknak-torokorszagban-most-mar-tenyleg/',contentID: 'post-6886',suggestTags: 'konzul hírek,turista,vízum',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

9 Replies to “Nem kell vízum a magyar turistáknak Törökországban – most már tényleg.

 1. Ez fel sem tűnt első olvasatban! Amikor januárban a „töpörtyű” lelkendezett, hogy megegyeztek a törökökkel a vízummentességről, azt nyilatkozta: „milyen nagyszerű, hogy ezentúl a magyar sportolók, művészek és üzletemberek vízum nélkül utazhatnak Törökországba”
  Még ki is akadtam rajta, hogy a túristák kimaradtak a felsorolásból…..persze, mert ők nem focisták 🙂
  Itt meg egyértelműen azt írja a rendelet, hogy a túristák vízum nélkül, viszont mindenki más (így az előbb felsorolt „kedvenc célcsoport”) továbbra is vízummal. Tecccccik…nagyon teccccik!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. No igen. Sose értettem, hogy a média, akinek írás és olvasás lenne a feladata miért nem tud sem írni, sem olvasni.
   Van különbség, nem is kicsi, hogy vízummentes vagy ingyesen vízum az, amiről beszélünk.
   Vízummentes: amikor odamegyünk a határőrhöz, és mindenféle papírok és kérdések nélkül ad egy pecsétet, mi pedig beléphetünk az országba. De még a pecsét sem kötelező.
   Ingyenes vízum: amikor kapunk egy hivatalos papírt (matricát, bélyeget, stb…), ami igazolja azt, hogy mi bemehetünk az országba. A határőr ezt megvizsgálja (elsősorban, hogy valódi a vízum, miénk, stb…), majd utána dönthet az országba beengedésről. Jelen esetben pecsételéssel. Az, hogy ez ingyenes, csak azt jelenti, hogy nem kell fizetni érti. De attól még ki kell váltani. Amivel így a vízum lényege is érvényesül: az államnak lehetősége van megvizsgálni, kit is enged be az országba.

   Én nem vagyok szakember, a különbség eléggé észrevehető.

   A sportolóknak eddig is ingyenes volt a vízumuk, és most is az. Csak éppen a követségen kell kikérni. Ott ugyanis a hatóságnak van lehetősége elkérni a magyar papírokat, megvizsgálni, stb…
   Ő nekik most se változott a helyzetük. Nekik be kell menniük a követsége, is kikérni a vízumot, elmondani mikor, milyen eseményen vesznek részt, stb… De hát ez amúgy is a menedzser dolga, a sportolónak nem kell ezen izgulnia. Ha fizetős lenne, akkor se, mert akkor is az államnak illik állnia a vízum költségét, ha már egyszer az országot fogja képviselni.

   Más a helyzet, ha a sportoló is turistáskodni megy, mert akkor ő is sima turista vízummal lép be az adott országba. Ebben az esetben viszont vissza kell fognia magát, nem rohanhat be a mérkőzés közepén a pályára, és nem rúghatja be a gólt más helyett.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Rákattintottam a randevú linkre, erre tényleg a rendőrség jött fel. S ez most komoly, hogy az időpontkérést randevúnak hívják? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Írtam, hogy nem kell rózsát vinni. 🙂 🙂

   Reméljük, erre téved egy francia nyelvszakértő, és majd felvilágosít minket arról, hogy ezt a szót miként is használják a franciák. 🙂
   Amennyire én tapasztaltam anno a francia főnökeimnél a rendezvous szó az összes találkát jelentette. Bár náluk azért néha kétséges volt, hogy üzleti tárgyalásban, vagy romantikában gondolkodnak. 🙂
   A török szó is ebből származik, és általában a hivatalos találkozásra használják. De inkább jobban szeretik a török megfelelőjét: toplandık
   Ajánlott videó: 🙂

   Törökországban a mérnöki nyelv, a felsőfokú nyelv (erre biztos van egy jó szó) a francia volt. Mivel az értelmiség a Franciaországba járt ki egyetemet végezni az oszmán időkben. Így az ilyen szavak mind a franciából származnak.
   Nálunk is az építész munkáink tele vannak francia szavakkal. Otthon meg a nyomdaipar van tele német szavakkal. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Már egy órája nézegetem a beállításokat, de nagyon úgy néz ki, hogy ez már 9 macska marad..
   No de sebaj. 🙂 Nem dőlt össze a világ. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .