Utazz Európából Ázsiába felvonóval!

Tavaly már megmutattuk, hogy készül egy olyan projekt, ahol a Boszporusz felett egy felvonóval juthatunk át egyik kontinensről a másikra. Mégpedig a Camlica hegyre, ami a kilátásáról ismert.

Most viszont, hogy közelednek az önkormányzati választások, a terveket újra elővették, és egy sokkal érdekesebb (és talán hasznosabb) verzióra alakították át.

Az eredeti tervben a felvonó Etilerből indult volna el (itt elsősorban azok laknak, akiknek jól megy), és a Camlica kilátónál ért volna végett. Vagyis főképpen turisztikailag lett volna érdekes (a camlicai teaárus tiltakozik a kijelentés ellen, szerinte ez igenis munka, nem szórakozás). Másrészről viszont kiesik a turisták látogatta környékről (ha a Kék Mecset kapujából indulna, na, akkor aztán!). Így leginkább csak az Etilerben lakó emberkék hétvégi szórakoztatására lett volna alkalmas (nem szórakozás, ez komoly munka – így a teaárus).

Most viszont egy teljesen más útvonalat terveznek a libegőnek, ami így a mindennapi közlekedésben foglalhat el fontos szerepet, és ezzel együtt teljesen új lehetőséget nyit meg a tömegközlekedésben. De azért Camlicara is fel fog menni (na azért! – így a teaárus).

Boszporusz feletti felvonó útvonala
Boszporusz feletti felvonó útvonala – Forrás: Aksam.com

Az új útvonalat Mecidiyeköy (Európa) és Altinuzade (Ázsia) között tervezik. Ez olyan, mint Budapesten mondjuk a Moszkva-tér Szél Kálmán tér és a Nyugati között haladna a Körúton. Pontosabban a Körút felett-mellett.

Márpedig ezen az úton naponta tényleg rengeteg ember halad. Ez talán Isztambul legforgalmasabb része.

Itt jár a Metrobusz is, amiről érdemes azt tudni, hogy ez egy a forgalomtól elzárt speciális busz (nem kerül dugóba). Hosszabb, mint a sima, annyira, hogy 2 csuklóval lettek a buszok felszerelve. Ezek a járművek a reggeli csúcsban egymást érik (de tényleg), zsúfolásig vannak, és még így sem elég. Tehát egy alternatív, kiegészítő megoldás mindenképpen hasznos lehet.

Libegő a Boszporusz felett
Libegő a Boszporusz felett – Forrás: Posta.com

Az ígértek szerint a kb. 7,5 km-es távot 15 perc alatt lehet majd megtenni. Összehasonlításként a hajóval 10-25 perc alatt tudunk egyik kontinensről a másikra eljutni, és akkor még csak a parton vagyunk. A libegő viszont bevisz a szárazföld belsejébe. Metrobusszal is megtehető ez a táv 15 perc alatt, de nem csúcsidőben, az egészen biztos. Pláne nem péntek délután!

A kabinokba 32 ember fér bele, így óránként kb. 6000 embert tud majd szállítani.

Tehát büfé nem lesz benne, így magunknak kell simitről és teáról gondoskodnunk, hogy egy kellemes légi reggelit tölthessünk el a két kontinens között. 🙂

De ezt a teás problémát leszámítva érdekes ötlet. És ha beválik (meg persze megépül), akkor egy érdekes alternatíva lesz a közlekedésre. És bár utasszállításban nem veszi fel a versenyt a metróval, de egészen biztosan olcsóbb. Izgalmas lenne a városok forgalmasabb útjait ilyennel behálózni. 🙂

A videót a projektről itt tudjátok megnézni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Utazz Európából Ázsiába felvonóval!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Utazz Európából Ázsiába felvonóval!

 1. Hasonló van New Yorkban is. Szerintem ez be fog jönni a turistáknak. 🙂

  Budapestre is terveztek / terveznek ilyet Várkabin címmel, de az UNESCO szerintem meg fogja fúrni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ebben viszont pont az az érdekes, hogy nem a turistáknak szól. Eredetileg az volt a tervben. Most viszont mint „sima” közlekedési eszköz. Az emberek ezen munkába fognak járnak.
   De Cser rátapintott a lényegre: se tea, se simit… Ki akarna akkor vele utazni? 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .