Új török műhold kering Föld körül

Az új török távközlési hold Proton hordozórakétával állt pályára Bajkonurból.

Akinek kicsit tömény lenne a technikai leírás, a lényeg: a törökök új kereskedelmi műholdat lőttek fel.

Ez volt a török Türksat távközlési műholdüzemeltető első olyan űreszköze, amelyet az orosz nehézrakétával indítottak. A Türksat-4A-t a japán Mitsubishi Electric vállalat építette DS2000 jelzésű műholdplatformjára. Starttömege 4,85 tonna. Ami a manőverezési képességeit illeti, aktív élettartama akár 30 év is lehet! A Proton-M hordozórakéta magyar idő szerint február 14-én 22:09-kor emelkedett a magasba a kazahsztáni starthely 24-es számú állásáról, ahol helyi időben már február 15-ét írt a naptár. A Briz-M végfokozat 9 óra és 13 perc múlva végezte el a feladatát, amikor öt pályamódosító manővert követően önálló pályára helyezte a műholdat. A Türksat-4A innen saját hajtóműveire hagyatkozva alakítja majd ki a geostacionárius körpályát az Egyenlítő síkja közelében, a felszín felett 36 ezer km magasban.

Türksat-4B
A Japánban, török mérnökök közreműködésével épült űreszközt január elején személyesen Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök vette át ünnepélyesen Tokióban, ahol már készül a következő, egy év múlva indítandó Türksat-4B műhold is. A kettő együtt megháromszorozza majd a török ellenőrzés alatt levő műholdas távközlési kapacitást a 2011-es állapothoz képest, amikor az együttműködési megállapodást megkötötték. (Kép: Türksat)

 

A Türksat-4A kereskedelmi távközlési hold szokványos feladata adatátviteli és televíziós műsorszóró szolgáltatások nyújtása lesz, a fedélzetén levő 36 transzponder segítségével. Lefedettségi területe földrajzi értelemben Anglia keleti részétől egészen Kína nyugati vidékeiig terjed, amibe természetesen Törökország is beleesik. Állomáshelye a geostacionárius pályán az Egyenlítő és a 42°-os keleti hosszúsági kör metszéspontja fölött lesz.

A mostani, az amerikai-orosz ILS (International Launch Services) vállalat által szervezett start volt az első idei indítás Proton rakétával. Érdekesség, hogy a japán gyártónak eddig még egyetlen holdját sem állították pályára Protonnal, pedig az ILS égisze alatt ez már a hordozórakéta-típus 85. startja volt. A 2015 elején indítani tervezett, 50° keleti hosszúság fölé szánt Türksat-4B-t is ők juttathatják majd a világűrbe.

Forrás: Frey Sándor – Űrvilág

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Új török műhold kering Föld körül, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .