Tél meg eső

Megváltozott az időjárás Isztambulban. Most már nem hideg van (nincs is, mert 15 fok van/volt), hanem még az eső is esik.

És ha Isztambulban egyszer nekiáll esni, akkor legjobb, ha mindjárt veszünk egy csónakot!

Vagy papucsot.

Eső Isztambulban
Eső Isztambulban

Földrajzból még úgy tanították, hogy a Mediterránon télen van csapadék. És kb. ennyi volt. Mi persze mondtuk, hogy de jó, mert akkor náluk sok hó esik. Miközben kezdett leesni, hogy az délen van, tehát nem lehet ott hó. Jó átfogó képünk volt a világról! Bezzeg ha most megnézem Kelet-Törökországot, ami szintén délen van! De azért a tanárunk kijavított, hogy nem hó az, hanem eső!. Na persze, télen eső! Még ilyet! Akkor még persze nem gondolkoztunk olyanban, hogy télen strandolni is lehet majd. No meg egy kis eső, kinek ártana meg?

A hírek szerint legalább 1 hétig fog tartani az eső. És ez csak sima, nem olyan, mint ami általában szokott lenni, hogy csónakba is lehet ülni.

De mindez teljesen normális Isztambulban. A tél kb. úgy néz ki, hogy hűvös van. Néha még hideg is. Meg jön egy kis hó, mint a háromnapos wizz-air turista. Többnyire pedig esik az eső. Úgy decembertől áprilisig. Néha novembertől májusig. Ez úgy egyhuzamban. Szép tiszta is lesz a város.

Amikor pedig az eső úgy dönt, hogy benéz apró városunkba, akkor benéz rendesen. Mintha dézsából öntötték volna. Jó 10 cm-es patakok folynak az úton, mert az esőcsatornák építésénél inkább a látványra törekednek, mint a hasznosságra. A csatornafedők gyakran magasabban állnak, mint az utca többi része, így az újonnan keletkezett patakok lelkesen kikerülik. Cserébe az utca végén, ahol az eddigi dög meredek hirtelen itt_már_tényleg_nem_megy_fel_a_kamion meredekre vált, dübörgő vízesésben gyönyörködhetünk.

De egyébként itt vagyunk a XXI. század (pláne a 3. évezredben), így nem kell berezelni egy kis párhónapos párköbméteres víztömegtől. Esernyőt mindenhol árulnak. De ami tényleg hasznos lehet az a papucs. Ennek a közlekedési eszköznek ugyanis megvan az a remek tulajdonsága, hogy a víz kifele is folyik belőle. 🙂

 

a

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Tél meg eső, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: n/a. Páratartalom: n/a. Szél: n/a n/a n/a
 

3 Replies to “Tél meg eső

 1. Szia, irtó rég jártam erre és durva, hogy még mindig írod a blogod… 6 év után úgy tűnik márciusban visszatérek Isztambulba, ha csak pár napra is, úgyhogy vigyázz Sztambul, jövök! 🙂 Remélem jó idő lesz, nem ilyen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Üdv újra itt! És üdv újra Isztambulban! Próbáld ki a Maramaray-t is! 🙂
   Az idő bizony pocsék most. Sajnos a tavasz gyakran ilyen. De legalább kevesebb a turista is!

   Hát… néha én se hiszem el, hogy még mindig írom. Néha én se hiszem el! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nah, sikerült visszatalálni ehhez a kommenthez. Isztambult megjártuk, a régi, utoljára 2008-ban használt akbilomon még volt 5 líra 🙂 Többet fogok errefelé járni, főleg, ha be tudlak tenni Feedly-be.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .