Milyen lehetett Bizánc a fénykorában? Antione Helbert illusztrációi 2 – Mindennapok

Bizánc.

Egy birodalom a térkép szélén, egy lábjegyzet a történelem könyvekben. Holott 1000 évig a Római Birodalom után Európa

Folytatjuk Antonie Helbert izgalmas illusztrációit A Bizánci Birodalomról.

Ma témában a Mindennapok képeit nézzük át tüzetesen.

Bizánc
Bizánc – Forrás: Antonie Helber

Bár a lista mindjárt olyan képekkel kezdődik, amelyek éppenhogy az utolsó napokat mutatják be, nem pedig a mindennapokat: Isztambul elfoglalását.

Isztambul elfoglalása
Isztambul elfoglalása

Erről a néhány napról elég sok kép készült. A török festők is lelkesen ecseteltek ebben a témában. Sőt! Egy egész múzeum is épült a Feszty- körkép stílusában. Ezt Panorama 1453-nak hívják. Aki arra jár, érdemes megnéznie.

1453 Panorama múzeum
1453 Panorama múzeum

Mi viszont próbáljunk olyat keresni, ami kevésbé a végnapokról szól. Találtunk is egy olyat, ahol az AyaSofya előtt a mindennapi tevékenységüket végzik a bizánci emberek. Bár mintha a kép bal sarkában egy japán turistát látnánk… Úgy néz ki, mint aki 2 fényképezőgépet vinne a pólóján..

Bizánc mindennapjai
Bizánc mindennapjai – Forrás: Antonie Helbert

Ez is jól jelzi, hogy Isztambul, pardon, Konstantinápoly már akkor is multikulturális (szép modern szó) központ volt. Ami tényleg igaz. A város már a kezdetektől fogva 3.5 kontinens (Európa, Ázsia, Afrika, Arab-félsziget) találkozó helyeként funkcionált. Ezért is tudott gyorsan fejlődni. Még magyar kolónia is volt!
Antonie Helbert is szemléltette ezt a rajzain: különféle nemzetek képviselőit fedezhetjük fel. Természetesen a háttérben ott láthatjuk a Római Birodalom minden szimbólumát, ami szintén ismert volt a kulturális sokszínűségéről.

Bizánc mindennapjai
Bizánc mindennapjai – Forrás: Antonie Helbert

Ezen a képen valószínűleg a piacra vezető utat láthatjuk. Háttérben az AyaSofya-val.

És igen, ott egy teve a kép közepén. És nem, nincsenek tevék ma már Törökországban. Vagyis van! A turistákért mindent!

Kappadókiában sikerült tevét fényképezni. Afrikából lett importálva az egypúpú, de kérésre (és 1 hónapos előrendelésre) hoznak kétpúpút is. Volt hozzá létra is, hogy a fizetős vendég kényelmesen fel tudjon mászni az egyébként alvó tevére. Kb. úgy aludt, mint a macska: négy lába felfele. Egyébként is szerintem a tevék nagyon hasonlítanak a macskákhoz… Ki is volt kötve, nehogy elrohanjon (és akkor mi lesz a fizetős vendéggel). De nem úgy tűnt, mint aki feladná az egész napos henyélés mesterségét.

Erről sajnos nem találom a fotót. Itt viszont igazi, dögös kereskedő tevét szemlélhetünk a képen. Már a szemén is látszik, hogy állandóan a tőzsdét nézi!

Isztambulban viszont inkább a szamarak voltak elterjedve. Azt nem tudni, mióta használták őket. De mindenképpen roppant praktikusak. Jól bírják a meredek emelkedőket (ilyenből sok van), és akár egy kamionnal is farkasszemet néznek. És soha, de soha nem térnek ki másnak az útjából. Az 1980-as években lett végleg betiltva.

Bizánc mindennapjai
Bizánc mindennapjai – Forrás: Antonie Helbert

Ezen a képen a Falat láthattuk, amikor még jó FALat volt… De béna szóvicc, jobb ha nem is írok róla többet!

Bizánc mindennapjai
Bizánc mindennapjai – Forrás: Antonie Helbert

Inkább itt van egy kép amelyiken Nagy Theodosius császár látható Bizánc jellegzetes oszlopai, no meg a népe mellett. Ő egy roppant fontos személy volt a Bizánci és a Római Birodalom életében. A mai Spanyolország területén született, és a mai Milánóban halt meg. Ő tette állami vallássá a kereszténységet. És ő volt az utolsó igazi római császár. 395-ös hirtelen halálával végérvényesen ketté vált a birodalom keleti és nyugati félre.
Előtte még rengeteg mindent tett, hogy egyben tartsa a porrá omló birodalmat. Érdekes elmélkedés, hogy vajon nem-e a kettéválás hozta meg a lehetőséget, hogy tovább fennmaradjon? Bizánc majdnem 1000 évvel később bukott el (1453), mint Róma (476).

Bizánc mindennapjai
Bizánc mindennapjai – Forrás: Antonie Helbert

Végül pedig egy montázs Antonie Helbert képeiből. Itt láthatunk sok mindent. Néha lángokat is, amik még békeidőben sem voltak ritkák. Néha pedig népes tömeget. Olyat pedig nem béke időben is lehetett látni. Igaz, olyankor mindenki hosszú bicskákkal rohangált.

További képek és forrás itt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Milyen lehetett Bizánc a fénykorában? Antione Helbert illusztrációi 2 - Mindennapok, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .