Kólákról

Törökországban nagyon meghatározó, hogy egy terméket melyik cég hozta be először az országba. Ő ugyanis mélyen beépül a kultúrába, és ezzel olyan előnyre tesznek szert, amin a versenytársak sose fogják tudni magukat túltenni.

Legjobb példa erre a Selpak cég, amelyik a zsebkendőt hozta be Törökországba. Attól a naptól kezdve a zsebkendő török neve is selpak lett. Teljesen mindegyik ki gyártja, a selpak ma már nem a céget, hanem magát a zsebkendőt jelenti. Ennek persze a Selpak cég roppantul örül, míg a versenytársakat a guta ütögeti folyamatosan. Kénytelen az ellenfél nevét használni a saját termékük értékesítésénél is.

Valami hasonló zajlik a kóláknál is.

Bár mindjárt egy ellentmondással indul az elméletünk igazolása. A Pepsi ugyanis már 1962-ben bejutott törökökhöz, míg a Coca Cola 2 évet késett, így csak 1964-től kezdhette meg a működését.

Mégis valahogy ő került ki győztesként, mivel egy török szemében ma a kóla csakis a Coca lehet. A többi valahogy egy másik kategória.

Legutóbb is, amikor az étteremben kólát kértünk, a pincér sűrűn kért elnézést, amiért náluk csak Pepsi van. Mindezt úgy, mintha közben azt bizonygatná, hogy ő tényleg mindent megtett a vezetőségnél az ügytelek érdekében. Még ásóval meg nagyharanggal is próbálta ütlegelni a döntéshozókat, de azok bizonyára földönkívüliekből állnak, amiért képtelenek belátni, hogy a nép Coca-t akar.

És ezt többször is eljátszotta, míg sikerült legyűrnünk a fekete leves amerikai változatát.

Míg egy másik helyen a pincér felajánlotta, hogy inkább átmegy a szemközti közértbe, és onnan hoz Coca-t, hogy ne kelljen a Pepsi-től szenvednünk. Pedig megittuk, és nem hullott ki a hajunk tőle.

De annyira nem kell a Pepsi-t se félteni, mert neki is megvannak a hívői az országban, meg a saját rendezvényei, stb… Csak éppen a Coca-nak roppant nagy előnye van.

Mindez csak sima Coca-Pepsi harc lenne. Csakhogy 2003-ban az állami Ülker cég elindította a Cola Turka-t, más néven a török kólát.

Az ő filozófiájuk szerint jó lenne, ha török emberek török kólát innának.

Viszont Törökországban sok történet kering arról, hogy az amerikai fekete leves éppen az erkölcsileg megkérdőjelezhető nyugatról érkezik. Így egészen biztos tele van alkohollal. Ami persze eléggé furcsa, hogy valakit pont az alkohol zavarna, amikor éppen van elég más dolog a kólában, ami nem egészséges. Ráadásul az alkohol jócskán megdrágítaná a költségeket. De hát akkor is. Úgyhogy a Cola Turka garantálja, hogy nem tesznek alkoholt a kólába, hiszen törökök gyártják. Ezt mondjuk a Coca és a Pepsi is nagy betűkkel ráírja a dobozra. Ráadásul az ő üzemiek is Törökországban vannak (a Coca Cola isztambuli gyára pl. 84 országot lát el).

A kólában bennfentesek azt mondják, hogy az alkoholos népi mítosz léte is csak mítosz, és valójában nem csinálnak nagy ügyet a kóla nemlétező alkohol tartalmából. Egyszerűen csak más ízlések, más filozófiák csapnak össze.
Míg az általunk megkérdezett 1,0 db nevét elhallgatni kérő (pontosabban kimondani nem tudó) egyetemista hallgató a következőt nyilatkozta: mindegy, csak hígítani lehessen vele a vodkát! (felmérésünk reprezentatív).

Azóta más törökösítés is történt a török kóla esetében. 2007-ben megjelent a Cola Turca Cappucino. Ha esetleg kevés lenne a koffein azoknak, akik a török teán és török kávén nőttek fel.

6 Replies to “Kólákról

  1. Egész jó kis cikk volt. 🙂 Azért az jó, ha tudjátok, hogy egy kóla átlagos cukortartalma 11%. Tehát aki 1 liter bedönt magába, az bevisz 110g cukrot is, ami kb. 100 kockacukorral egyenértékű. Nekem ezek már mind émelyítően édesek, így szinte mindig csak a cukormentes zérós kólát iszom. Népművelésnek ezennel vége. 🙂

      1. Nem hiába gyógyszerész kísérletezte ki. Azt tudtátok, hogy azért Coca Cola, mert régen volt benne koka cserjekivonat is? Nem hiába kaptak rá a kokain tartalma miatt a helyiek… Ezt valahogy sosem reklámozzák… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük