Árpi Szalmafalva megmentője

Feleségem, Sema apukája Kastamonu tartományból származik, egy kicsike faluból. Ennek neve Salman köyü, magyarul: Szalmafalva.

Salman köyü
Salman köyü

A falu bent van az erdőben, a hegyek között. 480 m van a tengerszint felett (legközelebb kimérem pontosan). Esténként pedig hangulatos farkasüvöltés hallható. Néha van medve is.

Lakossága: 36.

Pontosabban 36 volt 2000-ben. Azóta 2 rokonról tudok, akinek lánya született, így már 38-an laknak ott hivatalosan. De a török adminisztrációnak hála Árpi, és most már újonnan én is oda tartozom. Azaz a lakosok száma 40-re nőtt.

Salman Köyü
Salman Köyü

Persze a lakcím maradt Isztambul, de most már én is szalmafalvai lettem. Mondjuk a születési hely megmaradt Budapestnek. De hát a modern orvostudománynak meg se kottyan ez az 1300 km-es távolság…

Érdekesség, hogy bármennyire is kicsi ez a falucska, még Wikipédia oldala is van!! Mégpedig törökül, és vietnámiul is! Ebből pedig megtudhatjuk, hogy 1380-ban Üzbegisztán irányából 100 (vagy akár több) ember is érkezett, akik meglátván a festői tájat, ide akartak letelepedni. A keleti rokonság Semán látszik is.

Nagymama háza
Nagymama háza

A török adminisztráció érdekessége, hogy a származási hely mindig a férj után kerül bele a személyi igazolványba. Meg úgy a nyilvántartásba is. No de nekem ilyenem nincs, így automatikusan a Semáét vették Árpi születésekor, meg amikor én kaptam az Állampolgárságot. Ezzel pedig 1380 után én lettem az első külföldi lakosa a falunak! De most már, hogy állampolgár lettem, indulhatok a falu polgármesteri választásán is.

De mindez még semmi!

Mint láttuk, a származási hely a férj révén öröklődik. Viszont ha végignézem a rokoni család-dzsungelt, akkor azt látom, hogy a Szalmafalva származási hely kihaló félben van. Ugyanis Apukának 3 fiú testvéreinek lányaik, vagy lány unokáik vannak. A lánytestvérek pedig már elvesztették a származási helyüket. Az unokák pedig el fogják, amikor megházasodnak. Ahogyan Sema testvérei is.

Így végül nem marad más, aki tovább vihetné Szalmafalva örökségét, mint: Árpi

Árpi
Árpi
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Árpi Szalmafalva megmentője, 10.0 out of 10 based on 9 ratings
 

11 Replies to “Árpi Szalmafalva megmentője

 1. Hajrá Árpi, nagy a teher a vállaidon, de csak bátran! 🙂
  A Kastamonu tartományt értem a papíron, de a „Senpazar” mit jelöl? Beírják a személyibe is a legközelebbi várost, ahol van kisbolt és teázó?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Így van,Törökország tartományokra van osztva,és ezen belül van az ún. „körzet”. Şenpazar is egy ilyen. Ez pont olyan szint,mint nálunk a járás.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ott a pont. 🙂 De ki tudja? Lehet Árpinak lesz egy fél focicsapatnyi fia 20-30 év múlva. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Tegnap még eszembe jutott, hogy ha megválasztanak polgármesternek, akár át is lehet keresztelni Árpifalvának (Árpiköy) a falut, ha már ő menti meg.
  Arról nem is beszélve, hogy ha férfivonalon kell menteni, akkor mit tudna kezdeni az ott ragadt leányzókkal 🙂 na itt leállítottam magam 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A 40 főből azért még feltételezem maradt pár férfi a faluban, hogy más is beteljesítse génörökítési kötelességét. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Az érdekes nem az, hogy csak lányok születtek a faluban. Voltak fiúk is, de nekik lányuk született. A fiú rokonoknak pedig az anyukájuk való a faluból.
    A gének megvannak, csak a név nincs.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .