Mobiltelefonos programok nyaraláshoz

Többszöri éles tesztelés során kiderült, hogy a mobilos utazási programok nem mindig úgy működnek, ahogy várnánk őket. Mindezt éppen akkor, amikor éppen szükségünk van rájuk.

Mindezt tovább fokozza, amikor egy olyan üzenetet kapunk, hogy az akkumulátor az utolsókat rúgja.

A technika fejlődésével egyre inkább próbálunk digitálisan is felkészülni egy-egy utazásra. Az interneten hihetetlen mennyiségű információ van. De még jobb szó a felfoghatatlan. Vagy a megemészthetetlen.

Ott tartunk, hogy egy nyaralás helyszínéről annyi mindent találunk, hogy annak csak a végigolvasása több száz évet igényel. Nincs ez másképpen az isztambul.info blog esetében sem. Tudom jól, hogy ebből a nagy katyvaszból nem egyszerá kihalászni a lényeget. Sokszor én se találom a keresett adatokat, pedig én írtam őket.

Éppen ezért készül (szépen, lassan, de inkább lassabban, mint szebben) az Isztambul Enciklopédia, amit úgy próbálok felépíteni, hogy az ottani információk mennyisége befogadható legyen. Ne legyen túl hosszú se, túl rövid se. Ha minden jól megy (és el is készül), akkor tényleg egy jó kézikönyv lesz.

No de addig is, meg más városoknál, marad az internet, ami úgymond ránk szakad.

Ott van ugyebár a Wikipédia, ahol tényleg mindenről mindent megtudunk. Csak időnk legyen elolvasni. Amit viszont tényleg praktikusnak találtam, az egyrészt a Tripadvisor, másrészt a Google StreetView (Isztambul és Törökország esetében a Yandex). Mert mégiscsak egyszerűbb otthon, a fotelből körbejárni a tervezett látnivalókat, benézni a sikátorokba, stb… Rengeteg időt spórolhatunk meg, hogy tényleg csak azokat a dolgokat nézzük meg, ami tényleg érdekel minket. E mellett pedig bekukkanthatunk olyan helyekre, ahova egyébként lehet, hogy nem mennénk el. Meg segít abban is, hogy jobban megismerjük a célállomásunkat, hotelünk környékét, stb… így csökkentbe az eltévedés esélyeit (na persze…).

A Tripadvisornak viszont van egy aprócska hátulütője. Vagy inkább egy trükkje. Ez pedig az értékelések. Persze azok a helyek jobbak általában, amelyek több csillagot kapnak, viszont a megjegyzéseknél én kizárólag csak a negatív kritikákat szoktam elolvasni. Miért is? Itt egy tipikus pozitív kritika:

“Életünkben először voltunk Velencében. Az étterem fantasztikus! Még sose ettünk olasz pizzát, de nagyon finom. És a kilátás!” stb…

Mindez szép és jó, csak aki először jár itt, nincs összehasonlítási alapja. Lehet, hogy az a pizza nem is pizza volt. Meg az étterem sem volt olyan jó, de hát Velencében minden csodás…

Ezzel szemben a negatív kritikákból nagyon sok minden kiderül. Milyen a személyzet hozzáállása, a problémamegoldása, és jó tanácsokat is kaphatunk (pl. a főút felőli hotel szobák túl hangosak – ugyan ez a pozitív kritikában kb. ilyen “a nagyon kedves nosztalgiabusz minden hajnalban barátságos dudálással ébresztett fel. Ez annyira hangulatos!’). Az is kiderül, hogy a problémák mennyire komolyak. Más az, ha a fürdőszobában futkosó patkányokról írnak, mintha a szomszéd szobából átszűrődő hangokra figyelmeztettek. No és persze a turisták gondolkodásáról is sok érdekeset lehet megtudni, mint pl. a Grönlandon járt srác írásából, aki a hidegre panaszkodott, és arra, hogy nem talál sehol Burger Kinget (a másikat mindig elfejeltem, hogy kell leírni)….

Tehát a Tripadvisor jó társ. Mindjárt vigyük is magunkkal a telefonon (android letöltés itt, és itt). Ez a két program a 100% offline változat. Vagyis még otthon letöltünk minden adatot a telefonra, aztán hajrá! A “nagy” vagy “eredeti” Tripadvisor programnak állandó internetre van szüksége. Ennél a kettőnél erre nincs szükség. E mellett pedig a kedvenc (kedvencnek kinőző) helyeinket is össze tudjuk gyűjteni.

És itt mindjárt elő is jött a fő probléma, ami miatt sok program nem, vagy csak nehezen használható: nyaraláskor nincs internet! Legalábbis a legtöbb esetben. Nekünk, itt Törökországban ez kevésbé probléma, ahol utaztunk 2 órát repülővel, majd mentünk 6 órát busszal, dzsippel 8 órát, szamár háton még kettőt, és még mindig az országon belül voltunk. És még a térerő is megvolt!! Európában azért inkább az a jellemző, hogy egy picit megyünk, és máris máris országban vagyunk. Tehát az internet nem lesz mindig elérhető (hacsak nem akarunk jó nagy számlát).

De igazándiból mindegy is, mert azok a mobiltelefonos programok, amelyek internet nélkül is működnek (offline), azokkal is pontosan az lesz a probléma, mint az internettel: minden ott van, minden le van írva. Esetleg hangosan elmondva. Ha mi pedig keresünk egy kávézót, akkor megtaláljuk a város összes kávézóját. Rosszabb esetben mindegyikbe be is ült már egy külföldi turista, és leírta, hogy ilyen jó török kávét még életemben nem ittam. Aztán kiderül, hogy még sosem ivott török kávét. Meg más kávét sem. A helyiek véleménye ezért sokkal hasznosabb, de ők a helyi nyelven írnak, és olyan programokba, amelyek korlátlanul használják az internetet…

Végeredményben pedig ott vagyunk, hogy egy idegen városban vagyunk. És jól vagyunk, köszönjük. Telefonunk is jól van, bár már egy csepp hely sem maradt rajta a speciális túra programok miatt, amelyek ráadásul szívják is az akkumulátort, így reggel 9-kor jelezte, hogy ő kikapcsol, találjunk haza, ahogy tudunk.

Hosszú kísérletezgetések (és telefon feltöltések) után a következő programokat találtam hasznosnak:

Adobe Reader: PDF olvasó. Használhatunk más programot is. Én elsősorban az Acrobat szinkronizáció és az Adobe-s kapcsolataim miatt használom. A lényeg, hogy legyen nálunk PDF olvasó. Mégpedig azért mert ma már minden város metrótérképe megtalálható PDF-ben. Szerencsés esetben a buszhálózat is. Ezek pedig mindenképpen legyenek nálunk.

Isztambulról természetesen nincs letölthető PDF busztérkép, és belátható időn belül nem is lesz. Ez túl bonyolult a mai programoknak. Amikor egyet megpróbáltam készíttetni, a rajzoló program a negyedik sarok után beült kebabot enni. Azóta se jött ki onnan…

Találhatunk más hasznos információkat is (pl. repülőtér térkép, múzeum térkép, stb…) PDF formában, amelyeket érdemes magunkkal cipelnünk. Így egy PDF olvasó mindenképpen hasznos társunk lesz.

MapsWithMe Pro: Ez a digitális térképünk. Ezer forint körül vehetjük meg a teljes verziót. Érdemes is.

Elsőnek le tudjuk tölteni a teljes ország térképét. Így akkor is használni tudjuk, ha nem lesz internetünk. És még a kereső is működik! És nemcsak utcákra, hanem úgynevezett POI-kra is (Point of Interest). Vagyis látnivalókat, éttermeket, hoteleket, stb.. is tudunk keresi. Megtalálhatjuk, hogy a legközelebbi szupermarket, hogy vegyünk csokit mindenkinek. Csak előbb a szupermarket nevét kell megtudni valakitől. Nem latin abc-s országokban egyéb kalandok is lehetnek, mint pl. hogyan írjuk a kerekes kígyó-kisház-hullamvasút betűsorozatot, más néven a wc-t.

No de minek nekünk digitális térkép? Azért, mert

  • kicsi
  • megmutatja, hol vagyunk
  • megmutatja, merre menjünk
  • és ha lemerül a telefonunk, menthetetlenül eltévedünk
  • nem lehet vele takarózni

Na jó, de egy papír térképen minden be lehet jelölni!

Tényleg? Valaki próbálta már az isztambuli fedett bazárban bejelölni, melyik üzlet hol van? Nos ebben a hasznos programban az a nagyszerű a többihez képest, hogy itt tényleg be lehet jelölni a fontosabb pontokat. Sőt! Még az utazás előtt felölthetjük a Google Earth (Föld) program által készített KMZ fájlokat. Azaz otthon, nyugodt és stresszmentes körülmények között (nincs Béla, megint eltévedtünk!!) összeszedhetjük a látnivalókat, hotelt, éttermeket, fontosabb megállókat, útvonalakat. Mindezt kényelmesen, a Google programjában. Majd pedig az egészet átküldjük a telefonunkra (nálam az ES File Explorer kellett, hogy megmutassam, melyik program nyissa meg a KMZ fájlt).

Ebben az esetben pedig tényleg, csak azok a látnivalók lesznek a zsebünkben, amelyeket tényleg meg szeretnénk nézni. Mi pedig a telefont megkérhetjük, hogy mutassa meg az utat, amivel oda eljutunk.

Travel Pocket: Erről a hasznos, és ijesztő programról már volt szó. Szerintem őt is érdemes magunkkal vinni, hogy tudjuk, mennyit lehet még költekezni.

Nagyon sok hasznos (hasznosnak látszó) utazási programot találunk. Ilyeneket is, mint a naplemente kalkuláló (fotósoknak), taxi program, gyógyszertár, repülőtéri program, stb… És ezek tényleg jók szoktak lenni, ha éppen van internetünk. Az internetmentesek között is találhatunk jókat. De a tapasztalat az, hogy éles helyzetben nem sok segítséget nyújtanak. Kivéve talán a szótár programokat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Mobiltelefonos programok nyaraláshoz, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .