Mit szeretünk a törökökben?

TeDe egy érdekes kérdést tett fel: miért is szeretjük Törökországot? Talán a mesés kelet miatt?

Tényleg, miért is szeretjük őket?

Sok minden eléggé kaotikus. A közlekedésben öten mennek egy kétsávos úton, egymás mellett, forgalommal szembe. Mindig késnek, minden majd csak holnapra készül el,és mindig valaki el akar adni egy szőnyeget nekünk.

Akkor mégis, miért kedveljük, szeretjük, imádjuk őket?

 • Feyyaz azt mondja, mert szerinte napi 24 órában buli van. És ez közel jár az igazsághoz.
 • Mediterrán népség, kétség sem fér hozzá.
 • A mesés kelet nyugati csücske. Ez is így van!
 • A rejtélyes, mesébe illő történet. Törökország tényleg olyan, mint a Gyűrűk Ura világa, ahol elfeledett kultúrák, régi legendák vannak, ahol minden kő mesélni tudna.

De mintha lenne még valami elvarázsolja az oda utazókat, vagy véglegesen elrettenti őket. De vajon mi lehet az?

Ahhoz, hogy választ kapjunk, mennyünk vissza az időben Atatürkhöz, és az Oszmán Birodalomba, amikor is a török nem büszkélkedett azzal, hogy ő török (hú de ismerős). Így Atatürk azt mondta, hogy Ne multu Türküm diyene! Ezt általában úgy fordítják, hogy Töröknek lenni jó! A szó szerinti fordítás pedig az, hogy Boldog vagyok, mert azt mondom, török vagyok.

Ezzel el is indult a török nacionalizmus, ami nem olyan, mint amit Európában megszokhattunk (én x nemzet vagyok, mindenki más húzzon el innen). Ez a nacionalizmus egy speciális, törökös változata. Mégpedig, hogy én török vagyok. És pont. Jah, hogy vannak mások is? Hát nem fért rá a térképre. De várjál tesó, holnapra felrajzoljuk! Addig ülj le, igyál egy teát! Nem kérsz egy szőnyeget?

Viszont ennek a mondatnak van egy másik értelme is. Mégpedig az, hogy töröknek lenni jó. Vagyis mit mond a török: +

És mindebből máris következnek a további “sztereotípiák”, a mediterrán vérmérséklet, az optimizmus, gondtalanság, stb…

Ráadásul, ha elkezdjük őket megismerni, egyre inkább úgy tűnik, hogy ez tényleg így van.

Csak amikor benne vagyunk a sűrűjében, akkor derül ki, hogy mindez tényleg így van, csak éppen minket, külföldieket valahogy kifelejtettek belőle (lásd fentebb a török nacionalizmust). Vagyis nem felejtettek ki, mert még bátorítanak is minket, hogy “gyere, te is ülj le közénk enni, és ne zavarjon, hogy a másik ott az autóban kiabál”. Csak éppen az a másik pont mi vagyunk, mert nekünk nem jut eszünkbe a napi rohanás közben megállni egyet piknikezni.

És ez az a szabadság, ami miatt szoktuk a törököket irigyelni.

Náluk sem fenékig teljföl az élet (sőt!), náluk is vannak problémák bőven (sőt!). De reggel amikor felkelnek, mégis azzal indulnak el otthonról, hogy ma jól fogják érezni magukat, történjék bármi (no meg, hogy a francba, elkésem; megint otthon felejtettem valamit; mi ez a hülye idő?). És ehhez ragaszkodnak. Majd ezáltal ragaszkodnak ahhoz is, amit a fejükbe vettek. Legyen szó egy jó kis teázásról, egy esti buliról, vagy hogy a csuklós busszal megforduljanak a sikátorban (ez utóbbi egyébként sikerül is).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Mit szeretünk a törökökben?, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
 

8 Replies to “Mit szeretünk a törökökben?

 1. Nálunk is olyan gondolkodásformáló kampány kellene, ahol az ember büszkén lehet magyar. Manapság ha egy zászlót felhúzol a kertedben, akkor már szélsőjobbosnak hisznek. A magyarok együtt sem tudnak ünnepelni, mert a politika megmérgezte a családi és baráti kapcsolatokat. Szerintem az elmúlt 100 évben ezért is lettünk az egyik legdepressziósabb és legpesszimistább népe. Nyilván ha emelkedne az életszínvonal, ha mindenki kétszer elmehetne nyaralni egy évben, ha nem kellene a másik boldogságát és sikerét is sajnálkozva irigyelni, akkor az egész életünk sokkal pozitívabb lehetne…

  Ami a töröket illeti, azért nálunk elég sikeres volt az utolsó 100 évük. Megvédték magukat a külső támadóktól, pörög a gazdaság, az emberek többnyire boldognak tűnnek. Persze az elnyomott kisebbségek tagjai biztos másképpen adnák elő ezt a történetet.

  * * *

  Hogy miért szeretjük a törököket?
  1. talán mert egyike a kevés népnek, akik tényleg szeretik a magyarokat (és nem csak a bazárban a pénztárca nyitogatáskor)
  2. szép és logikus a nyelvük, sokkal magyarosabb, mint a laikusok hinnék
  3. gyönyörűek a mecseteik, a régi épületeik – valóban át lengi őket egy misztikum, miközben egyszerre modern és antik is az ország
  4. a kebab – kell ezt még magyarázni? 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Ha megnézzük a magyar történelmet, az a bizonyos összefogás rendszeresen hiányzott. Azt mondják, hogy nem Mohács után szakadt három része az ország, hanem azért volt Mohács, mert már politikailag három része volt szakadva. A törökök csak a pontot tették az i- re. Amit ha ők nem tesznek, akkor az osztrákok teszik.
   Minden esete az is érdekes, hogy olyan ünnepünk nincs, ahol győztünk, míg a törököknek van.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. “Nyilván ha emelkedne az életszínvonal, ha mindenki kétszer elmehetne nyaralni egy évben” – hát szerintem ez nem feltétlenül segítene. A gondolkodásmóddal van baj, azzal kell kezdeni. Nyilván nem minden török tud elmenni nyaralni évente kétszer, de attól még boldogok.
   Nekünk, magyaroknak is van gyönyörű országunk, csodás tájaink és mégis azért sírnak az emberek, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy lemenjenek Horvátba vagy Olaszba két hétre. Akinek meg sikerül, arra irigykednek.(*)
   Sokkal nehezebb dolog előbb boldognak lenni, és utána megnézni, hogy milyen nyaralásra telik a családi költségvetésből. Ha semmilyenre, akkor otthon maradni és meginni egy teát a szomszédokkal…

   (*) sztereotípia-alert, biztos vannak kivételek…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. A törökök jellemzően nem tudnak elemi nyaralni, még a saját országukban sem. Nagyobb sokuknak még hétvégéjük sincs.
    Én is azt támasztom alá, hogy nem az életszínvonaltól függ. Ha jobban menne, azon sopánkodnánk, hogy csak húsz autónk van, stb…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. „Feyyaz azt mondja, mert szerinte napi 24 órában buli van. És ez közel jár az igazsághoz.”
  Pontosan így érzem! Mindig is az volt az érzésem,hogy TR-ben az utcán,vagy boltokban,vagy bárhol járva-kelve,ha találkoztam törökkel/törökökkel,nekem az „jött lett”,hogy éppen azon a napon,abban a napszakban történt valami rendkívül jó dolog velük,ami miatt pont akkor fergeteges jó kedvük volt! Mintha mindenki „pörögve” ünnepelt volna valami nagyon kellemes eseményt,ami bekövetkezett velük.

  Ismerem én is ezt az érzést,minden évben egyszer elő szokott fordulni velem is: amikor valahol külföldön kirándulok. Számomra ez akkora buli,hogy szinte már „ünnep”. Én bele tudok szédülni a rendkívüli hatásba,a kellemes benyomásokba,amik külföldön érnek.
  Na már most,én pontosan ugyanezt éreztem a törökökön! Olyan rendkívüli jókedvet,hogy az én olvasatomban csak akkor lehet valaki ennyire vidám,ha éppen az egész évben várt nyaralását tölti,ezért írtam azt régebben,hogy „Törökországban 365 napon át,24 órában buli van”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Pontosan erre gondoltam én is – az egyszeri törökön azt véltem felfedezni, hogy 1) jól érzi magát 2) úgy intézi a dolgait, hogy ő és családja, barátai, üzletfelei is jól érezzék magukat.

   Szerintem innen jön az egész “káosz” dolog, hiszen elsősorban arra figyel, hogy neki mi a jó, merre akar menni, másodsorban a többiekre, harmadsorban a szabályokra 🙂

   nemhiába, senki se teszi fel a kérdést, hogy “miért szeretjük a németeket”? Én sokat jártam ott, nagyon szeretem az országot, rend van és tisztaság, de a szabályberciség inkább elriaszt és szívesebben választanám Isztambult Berlin helyett. A finom kebabról nem is beszélve.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 3. A címből egy “k” kimaradt. 🙂

  A vigyorgás kapcsán igazatok lehet. Itt Angliában az összes általam ismert török emberke arcán mindig olyan öröm ül ki, hogy kicsit irigylem őket a mi besavanyodott, pesszimista országunkhoz képest.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .