Hüsrev Tayla építész professzor

Hüsrev Tayla professzor (törökül yüksek mimar, azaz magas végzettségű mérnők) a modern török építészek egyik legismertebb alakja, aki az ankarai Kocatepe Camii-t tervezte.

Élt 89 évet.

Hüsrev Tayla professzor" alt="Hüsrev Tayla professzor" src="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2014/03/istoc_yeni_cami-77-500x375.jpg" width="500" height="375" srcset="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2014/03/istoc_yeni_cami-77-500x375.jpg 500w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2014/03/istoc_yeni_cami-77.jpg 800w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />
Hüsrev Tayla professzor (1925-2014)

Hüsrev Talya Bursa városában született 1925-ben, és itt végezte középiskolai tanulmányait. 1942-ben az isztambuli Állami Szépművészeti (Iparművészeti) Főiskolát (ma Mimar Sinan Szépművészeti Egyetem) járt. 1948-ban mérnőkként végzett. 1952-53 között az Isztambul Egyetem Művészettörténeti szakán tanult.

A kezdeti időszakban Isztambul és Bursa városában dolgozott. Ekkor készült el az Isztambuli Regiónális Igazgatóság, A Török és Iszlám Művészeti Múzeum és még sok más ismert épület is az ő munkássága révén.

1972-től kezdődően tanított a Mimar Sinan Egyetem Építészeti szakán.

Szabadúszó építészként több hamam (török fürdő), karavansaray, türbe, konak (történelmi fogadó) és dzsámi felújításán dolgozott. 1967-től kezdődően pedig Ankara legnagyobb mecsetén, a Kocatepe Camii-tt tervezte.

Kocatepe Camii
Kocatepe Camii – Forrás: Wikipédia

A Kocatepe Camii legfontosabb tulajdonsága (a méretei mellett), hogy ötvözi a tradicionális és a modern stílusokat és építészeti technikákat. Ez azért is volt fontos, mert a korábbi terveket Vedat Dalokay készítette, aki a modern mecsetek szakértője (ő tervezte Iszlámábád, és Pakisztán legnagyobb mecsetét. Érdemes megnézni a különleges stílust). Az ő terveit túl modernek tartották a törökök. Hüsrev Tayla viszont jól megtalált az egyensúlyt. A dzsámi 1987-ben készült el.

Ettől kezdve lett ő a modern és a tradicionális stílusok keverésének professzora.

2005-2009 között Isztambul Üsküdar kerületében a  Karacaahmet temetőben található Şakirin Camii építésén dolgozott. Hasonlóan az ankarai Kocatepe Camii-hoz, itt is a modern és a klasszikus stílus ötvöződik. Több különlegességének egyike, hogy nagyon légies, és levegős a mecset. A speciális ablakos elrendezéseknek köszönhetően még a szokottnál is világosabb és spirituálisabb teret sikerült létrehoznia.

A másik különlegessége, hogy a belső építész egy nő, Zeynep Fadıllıoğlu. Egyben ő az első nő, aki egy dzsámi tervezésében részt vett.

Şakirin Camii
Şakirin Camii

Hüsrev Talya utolsó, de ismételten modern-tradiciónáls dzsámija az isztambuli ipari parkbeli İSTOÇ Yeni Cami.

İstoç Yeni Cami
İstoç Yeni Cami

Hasonlóan a korábbi dzsámikhoz, a professzor itt is a légiességre, a világos és spirituális hangulatra törekedett. Ez a mecset 2005-2013-ig épült.

Ezután még befejezte a könyvet, amit írt, majd eltávozott erről a világról.

2014. március 19-én, az általa épített Şakirin Camii közelében helyezték végső nyugalomra.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
Hüsrev Tayla építész professzor, 8.2 out of 10 based on 5 ratings
Hüsrev Tayla építész professzor',url: 'http://isztambul.info/blog/2014/03/26/husrev-tayla-epitesz-professzor/',contentID: 'post-7019',suggestTags: 'Ankara,Bursa,építészet,Isztambul',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

4 Replies to “Hüsrev Tayla építész professzor

 1. Nem tudom,mit mondanak a törökök,amikor haláleset történik. De én is azt akartam ide írni.

  Monumentális élmény volt a nyáron a Kocatepe camiiban,az egész napos városnézés után megpihenni. Leültünk a szőnyegre,és csak néztük…néztük…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Başına sağşosun. – ezt mondják a hozzátartozóknak. Azaz ne fájjon a fejed.
   Az Ezeregyéjszaka meséiben van egy rész, ahol valaki elveszíti a kedves ismerősét, és bánkódik miatta. A barátja megorrol rá, hogy miért szomorú, hiszen most már a Mennyországban van az ismerőse, ahol biztosan boldog.
   Ez is egy nézet, amiből érthető lehet, hogy miért ne fájjon a fejed…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .