Szükséges teendők, ha veszélyes időszakban utazunk egy másik országba

Jön a nyár, több országban is választások jönnek, a tv és a mozi  pedig csapni való. Pedig a fiatalok ereiben forr a vér.

De lehet, hogy csak éppen rossz lesz az időjárás, és kicsit jobban fúj a szél, kicsit több az eső, vagy a Földnek van éppen rossz napja és úgymond „álmában csenget egy kicsit”.

És mi pont ott vagyunk!

Szerencsére ma már szinte mindenkinek van mobil telefonja, és szerencsére a főnökünk mindig pont el tud érni minket, járjunk is a világ bármely pontján. „Bélukám! Holnapra dobj már össze egy prezentációt nekem!”

De viszont ha nekünk lenne rá szükségünk, akkor pont nem lesz térerő, nem lesz elég egység a kártyán, vagy nem lesz elég energia az akkumulátorban. Így nem fogjuk tudni elérni a főnökünket, hogy megmondjuk neki „Leszakadt a híd, egy hónapra itt ragadtam, küld vizet és élelmet, különben nem tudom megcsinálni a prezentációt!”. Sőt! A mentő osztogat sem. Maradnak a gyökerek… nyam nyam nyam. Na, a répa is gyökér!  🙂

Legyünk tisztában vele, hogy bármennyire is sokat kényelmesedtek az utazások, egy nyaralás továbbra sem olyan, mintha beülnénk egy moziba. Egy idegen országban, idegen környezetben vagyunk, ahol általában a nyelvet sem ismerjük, sem pedig az aktuális eseményeket. Így előfordulhat, hogy mi leszünk azok, akik rossz időben vannak rossz helyen.

De sokat javíthatunk a helyzeten, ha előtte egy kicsit felkészülünk. Ilyen pl, a nyaralás előtt elkezdjük az aktuális ország híreit olvasni, nem tört-e ki egy vulkán, szökőár, felkelés, stb.. Elég kellemetlen lenne, ha leszállás után, a reptéren derülne ki, hogy körbe vette a láva. Persze egy jó utazási iroda gyorsan szervez egy nyársa sütögetős hangulatos láva bulit.

Egy vulkán esetében viszont biztosan tudjuk, hogy egészséges (egyes elméletek szerint sokan ezért nem tartanak otthon saját vulkánt, míg mások rámutatnak ennek a logikai hibájára, hiszen akkor mi van a cigarettával). De vannak olyan időszakok, amikor nem ennyire egyértelmű a helyzet. Amikor mérlegelünk, hogy vajon esik-e annyi eső, hogy a hotelt csak úszva lehet megközelíteni? Elmenjünk, ne menjünk? De már kifizettünk mindent…

És még vannak a váratlan események. Egy földrengést nem szoktak előre bejelenteni. Törökországban pedig összefuthatunk egyel. Kicsi az esélye, hogy pont akkor legyen egy komolyabb rengés, amikor ott tartózkodunk, de van erre is esély.

Ma már, a biztosítás mellett, létezik egy hasonló előkészület. Ezt pedig úgy hívják, hogy konzuli védelem. Ez azt jelenti, hogy bejelentkezünk az adott ország konzulátusán. Szólunk neki, hogy megyünk, tudni fognak rólunk. Így ha valami történne, akkor keresni fognak minket. Roppant hasznos.

A bejelentkezés ingyenes, és kb. 5 perc alatt el lehet végezni. Így mindenkinek ajánlott. Ezen az oldalon tehetjük meg. Ugyan ezen az oldalon minden országról találunk utazási tanácsokat is. Őket és érdemes elolvasni. Törökország információi itt találhatóak.

Ez egy fontos előkészület.

És mit tegyünk, ha beüt a baj? Lehetőleg kerüljük el!

Ma már vannak katasztrófa turisták, meg tüntető turisták is. Ezt ízlés szerint mindenki döntse el, mennyire izgalmas beleesni egy vulkánba, vagy megveretni magunkat a rendőrökkel. Persze ennek is megvan a maga hangulata. De legyünk tisztában, hogyha mi kerestük a bajt, akkor pl. a biztosító nem fog fizetni. Tehát ha mégis ezt választanánk, csak óvatosan!

Előfordulhat az is, hogy a baj keresett meg minket.

Természeti katasztrófa esetében nincs sok minden, amit tenni lehet. Bár minden vallásnak vannak tippjei erre vonatkozóan. Ezeket ki lehet próbálni. Mindemellett vannak módszerek, amelyek sokat segíthetnek a túlélésben.

Törökországban leginkább a földrengés az, amivel összefuthatunk a természeti katasztrófák közül. Bár erre is nagyon kicsi az esély. Magyarország konzulátusa összegyűjtötte, mit érdemes tudni, miként ajánlott viselkedni. És ha gondoljuk, akkor összeállíthatunk egy ilyen földrengés táskát is. Ehhez hasonló táska akkor is praktikus lehet, ha tudjuk, hogy veszélyes helyre fogunk menni.

Ember által előidézett eseményeknél már más a helyzet. Itt nagyobb esélyünk van elkerülni, mert szoktak előjelek lenni. Pl. egy tüntetés hangzavarral jár. Gyakran könnygáz illattal is. Ha mondjuk séta közben azt érezzük, hogy valami csípi a szemünket és az orrunkat, akkor nem érdemes odamenni, és megkérdezni, hol lehet ezt a szert kapni. Inkább forduljunk vissza.

Szerencsére Isztambulban a legtöbb esemény nem a történelmi városrészben zajlik. Nyugodtan lehet az AyaSofya és a Kék Mecset környékén túrázni. De lehet, hogy a hotelünk pont egy olyan helyen nőtt ki a földből, ahol a nép túlságosan lelkes. Ilyenkor is próbáljunk meg kimaradni az eseményekből.

Ne feledjük el azt se, hogy mi magyar és EU állampolgárok vagyunk. Így bizonyos védelmet kapunk, amivel érdemes élni, ha a rosszkor voltunk rossz helyen esemény miatt minket tettek a sötét kis szobába.

Persze az állampolgárság sem nyújt teljes védelmet, ha mondjuk egy feldühödött anyós-, vagy após jelölt dönt úgy, hogy a fejünket szögeli fel a falra. Ilyenkor hiába mondogatjuk, hogy magyarok vagyunk, nem sokat fog használni. A túlélők beszámolója szerint sokkal hatásosabb ha Petőfi Anyám tyúkja c. költeményét kezdjük szavalni kellő beleéléssel. Ilyenkor ugyanis összezavarjuk a másik felet, mi pedig el tudunk futni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (6 votes cast)
Szükséges teendők, ha veszélyes időszakban utazunk egy másik országba, 8.5 out of 10 based on 6 ratings
 

6 Replies to “Szükséges teendők, ha veszélyes időszakban utazunk egy másik országba

  1. A Taksim tér egy szimbólum. Annak ellenére, hogy semmi hősies nincs a nevében: Elosztó-tér. Ennél egyszerűbb már tényleg nem lehet (a Gezi park meg Séta park). Viszont a folyamat öngerjesztő, mert minél több esemény történik ott, annál több alkalommal mennek oda az emberek, úgymond eseményezni. És itt bizony nem segít az esemény utáni tabletta..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 1. tesom isztambulban van most. egyik nap hajokaztak, es a mellettuk levo hajon fegyverrel lott egy faszi a masikra. valamin osszebalheztak.
  szoval barmikor barmi megtortenhet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .