Parkolni tilos

Egyik nap így szólt a taxi sofőr:

– Te Európából vagy. Tudod, mit jelent ez a tábla?
– Persze, parkolni tilos.
– Érdekes.. És mond, mire jó?

Egy felmérés szerint (2013. január) Isztambulban 3.000.000 is több autó van. És kb. 20.000 új autó kerül forgalomba minden hónapban (azaz mostanra kb. 280.000-el több furikázik).

Ennyi autó csak két esetben jelent problémát: amikor megy (ezt hívjuk dugónak), meg amikor parkol.

Ian McDonald: A dervisház c. könyvében a második problémát egyszerűen áttranszponálja az elsővé: a valóságtól nem túl elrugaszkodott jövőben automata járművek lesznek, amelyeket meg lehet kérni, hogyha nem talál parkoló helyet, akkor körözzön a háztömb körül. Ezzel növelve tovább a dugókat.

A dolog érdekessége, hogy ilyen már ma is van. No persze nem robotok vezetik az autót, de ha egy autóban hivatásos sofőr van, és nem tud parkolni, akkor addig a forgalomban halad, amíg a főnöke visszaér a tárgyalásról.

Még inkább ez a helyzet az Atatürk repülőtérnél, ahol sokan szeretnének megállni, míg a rendőrök inkább azt szeretnék, ha mindenki beparkolna a hivatásos garázsba. Ezt persze senki se szeretné, mert az nem olcsó. Így török szokás szerint mindenki a környéken próbál leparkolni. Ez persze tilos, így itt nagyszabású macska-egér játékok zajlanak a hatóságok és a repülőre várók között. A kevésbé bevállalósak inkább folyamatosan mozgásban vannak. Én meg tudok egy tuti bokrot, ami mögé el lehet bújni. 🙂

Tehát parkolás.

Isztambult, mint a legtöbb történelmi várost nem úgy találták ki, hogy minden ház előtt 6-8 autó álljon. Sőt! Nagyon sok utcát nem úgy találtak ki, hogy abba autó beférjen, az emelkedőn fel tudjon, menni, stb… Ez persze nem zavarja a törököt, aki simán bemegy a teherautóval az olyan utcába, ahova én egy gyufaskatulyával sem próbálkoznék. Majd miután lepakolta az árut, y-ban megfordul, és kijön. De előtte elengedi a szemből jövő menetrend szerint járó csuklós buszt, amit ma Ali bácsi vezet, aki megint talált egy rövidebb utat…

Tehát hely nincs. Autó viszont annál több. Ötlet is van bőven, mint pl. az emeletes parkoló, robot parkoló, stb…, de ezek csak lassan terjednek el. Így a sofőrökre van bízva, mit találjanak ki arra, hogy lerakják a kocsit egy kis időre.

De nem kell őket félteni, mert nagyon kreatívak. Sőt! Ez a törököknek ez a hozzáállásuk, hogy mindenre van megoldás, a parkolásban is segíti őket. Egyértelműen létkérdés Isztambulban. Ennek köszönhető, hogy mindenhol találnak parkoló helyet. Még ott is, ahol nincs. És oda is be tudják rakni az autót, ahova összehajtogatva sem férne be. Legyen szó valódi parkolóhelyről, járdáról, kis utcáról, vagy csak kutyaólról. Vagy a telefonkönyv K és L közötti fejezete.

Ha parkolásból egyszer lesz versenyszám, egészen biztos a törökök viszik majd el az összes érmet. Bár a bírok majd mindig kifogásolják a megoldást, mert pl. nem úgy gondolták, hogy a fürdőszobába a csap mellé állítják a betonkeverőt, ráadásul élivel; de mivel nincsenek erre vonatkozó tiltás a szabályokban, kénytelen lesznek a pontot megadni.

Amikor Apukát először vittük Budapestre, és éppen a belvárosban köröztünk, hogy parkoló helyet keressünk, ő csodálkozva nézte, hogy mennyi üres helyet hagynak ezek a nyugatiak. Majd amikor megunta, hogy még mindig nem álltam le, kiszállt a kocsiból, és olyan jó törökösen (60 dB felett) benavigált egy kis lukba.

Parkolni tilos, kivéve ha odébb rakom a táblát
Parkolni tilos, kivéve ha odébb rakom a táblát
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Parkolni tilos, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
 
 • Nincs hasonló bejegyzés

4 Replies to “Parkolni tilos

 1. Én gondban lennék, mert utálok szűk helyre beállni kocsival. 🙂

  Ha időutazó lennék, akkor visszamennék a múltba és szólnék, hogy kötelező minden városban öt utcánként egy sugárutat beépíteni. Isztambulban is ez a lépés hiányozhatott, mivel a város szerkezete szimplán nem bír el több járművet. Még ha lenne +10 metróvonal akkor a teher csökkenne, de így?

  Kínában is hasonló gondok vannak. Csak Pekingben az évente forgalomba állítható autók számát lekorlátozták 1 millióra (!!!).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A metró sajnos csak félmegoldás. A kocsi mindig sokkal kényelmesebb lesz. Ezt kb. 100 évvel ezelőtt kellett volna rendesen kiépíteni. Ma már nagyon nehéz a kocsiról a metróra visszapakolni az embereket. Nagyon ritka kivétellel csak azok használják a metrót, akik előtte buszon utaztak.
   Isztambulban inkább a munkahelyek átcsoportosításával, és új központok kialakításával próbálkoznak. De ez is nehezen megy, mert egyetlen hely sem lesz menő csak azért, mert azt mondjuk, hogy menő hely. A törököknél pedig bizonyított, hogy az eladásokra nagyon nagyon komoly hatással van, hogy a céges névjegyen mi van telephelynek megjelölve.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. Hi hi, a reptéri busz bekanyarodott egy olyan egyirányú utcába a Sultanahmetben, hogy a sofőr is csak a fejét vakargatta, de aztán megoldotta. A parkoló autó tükrét meg menet közben kézzel hajtotta be 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .