Mégsem több ezer rekesz sör…

Isztambulban, Yenikapı megállóban halomban áll a jólismert kék és fekete doboz.

Kis hazánkban mi erre a látványra genetikailag vagyunk kódolva. A dobozok láttán szemünk előtt megjelennek a rekeszelt sörök, az iszogató emberkék, az illat, no és persze Pista bácsi, aki megint az asztal alatt van. Vagy még mindig?

Pedig a képzeletünk megtréfált, hiszen most egészen másról van szó. A rekeszekben nem sör van, hanem ókori agyagedények. Bár feltehetjük azt a kérdést is, hogy mi volt ezekben az agyagedényekben, és akkor már talán a fantáziánk nem is áll olyan messze a valóságtól…

Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye
Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye

Yenikapı, magyar nevén Újkapu, a Bizánci Birodalom legfontosabb kikötője volt. Szó szerint a kapu nyugat fele. Bár a legtöbb áruval inkább megkerülték a félszigetet és a védett öbölben (Aranyszarv-öböl) várakoztak, de azért így is rengeteg hajó itt horgonyzott. Néha pedig jött egy-egy vihar, és akkor a hajók már nem horgonyoztak többet, hanem inkább a tenger fenekét bámulták (erre most lehetett volna egy szóviccet mondani).

Miután a törökök elfoglalták Isztambult, mindez megváltozott. A Keletrómai Birodalom ezzel megszűnt. A Nyugatrómai pedig már ezer évvel korábban összeomlott. Sok minden nem maradt, amiért a nyugati irányba érdemes volt hajózni. Kivéve, ha buzogánnyal lehetett a hitetleneket oktatni. A súlypont eltolódott kelet fele, a kikötő pedig szépen lassan eltűnt.

Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye
Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye

A Maramaray (Boszporusz alatti metró) építésekkor viszont ismét előkerült. Elején még csak pár cserépdarabot (szaknyelven: kisköcsögöt) húztak elő a sárból. Ezt követte még egymillió másik, 36 hajóroncs, pár csontváz, egy templom, és egy éttermi számla.

A számlát végül kifizetették az örökösökkel, a hajókat kiásták, a csontvázakat elküldték munkanélküli segélyre, a templomot pedig berakták egy múzeumba. Maradtak a cserépdarabok. Szépen felhalmozva.

Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye
Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye

Yenikapı az Oszmán birodalom idejében vegyes kerület volt. Főleg görögök, örmények és más kisebbségiek lakták. E miatt nem számított túl elegáns helynek. De úgy tűnik, most ismét egy fontos csomóponttá alakul át.

Innen lehet hajóval átmenni a Márvány-tenger túloldalára, elsősorban a Bursa közeli Mudanya és Yalova városokba juthatunk gyorshajóval. A közelmúltban pedig két metró is ide érkezett. Egyikkel Ázsiába mehetünk át a tenger alatt (Marmaray), míg a másikkal a Taksim tér fele, a Fekete-tenger irányába utazhatunk. Mókás lesz, ha majd egyszer kiér a másik oldalra, mert akkor el lehet majd mondani, hogy két tengert köt össze egy metró (megkönnyítve a halak vándorlását). Hamarosan pedig érkezik a harmadik metró is, amivel az Atatürk Nemzetközi Repülőtérről juthatunk be a belvárosba (és immár egy átszállással Ázsiába).

E mellett hírmorzsákat is találtunk, miszerint egy tengeralatti autópálya is készül, aminek Yenikapı-ban lesz a bejárta. De erről nem tudunk túl sok mindent. A választások miatt pedig egy komoly félszigetet is építettek, ahol lehet tapsolni a szónoknak.

Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye
Yenikapı régészeti leletek gyűjteménye
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Mégsem több ezer rekesz sör..., 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Mégsem több ezer rekesz sör…

  1. én versenyt hirdetnék. aki az első edényt egyben összerakja, kap mondjuk egy nagy plecsnit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .