Kampánysziget

Míg az ókorban, és a középkorban az volt a divat, hogy tengerbe dobták a népet, most már inkább tengerre hívják. Ráadásul a cél is más. Most inkább kedveskedni szeretnének az összehívottaknak. De legalábbis sokat beszélni.

A gond csak az, hogy nem mindenki tud úszni. Vagy csak nincs kedve. Vagy nem szeretné, ha az új iphone-ja vizes lenne. De akárhogy is, nem egyszerű az embereket a vízbe csábítani. Pláne nem márciusban.

Ezért inkább építettek nekik egy szigetet, félszigetet.

Törökországban minden politikai kampány fináléja Isztambul. Habár a főváros Ankara, Isztambulban egyszerűen annyian laknak (a teljes török lakosság kb. 20%-a), hogy mindenképpen kiemelten kell vele foglalkozni. Ráadásul Isztambul Isztambul. Nem olyan, mint a többi város. Egyáltalán nem lehet félvállról venni.

Na de egy 15-17-20 milliós városban hova azt a rengeteg embert összehívni, akik a napsütötte délutánjukat kedvenc politikusok meghallgatására áldozzák? Ezen bizony sokat gondolkoztak. Mígnem jött az ötlet, hogy oda tegyük őket, ahol nincs semmi!

Persze csak módjával, mert mégiscsak szavazó polgárokról van szó, nem pedig olyanokról, akiket a világ peremén le lehet lökdösni. Úgyhogy a semmi közepére kellene építeni valamit.

Nosza, akkor a semmi legyen a tenger. Abból úgyis sok van Isztambulba, teljesen kihasználatlanul, mert sehol egy pláza, vagy bármi más, ahova az emberek eljárnának. Aztán tegyünk rá egy szigetet. De inkább félszigetet, hogy egyszerűbb legyen a logisztika, hiszen mindenki maga gondoskodik a helyszínre való eljutásról. No nem mintha nem lenne segítség, mint pl. ingyenes buszok, metrók, stb.. Hiszen mégiscsak a kedves választópolgár kényelme az első.

A kiszemelt helyszín a Yenikapı volt. Ide épült fel egy 518 000 m²-es földdarab, a már meglévő park mellé. Így összesen 715 000 m² terület keletkezett, ahol akár 2 500 000 ember (ez több, mint Budapest teljes lakossága) törhet ki hangos éljenzésben.

Ráadásul mivel szomszédok nagyon nincsenek, így mindenki kedvére kiabálhat. Ha pedig elfáradt, akkor a büfében talál kávét, hogy tudja folytatni a lelkes zászlólobogtatást.

Érdemes a Google térképen is megnézni (ha nem működik a térkép modul, kattints ide). A térkép mód, és a műholdas között váltakozva láthatjuk, mekkora új földterületről is van szó.

Elsőnek a kormánypárt próbálta ki, 2014. márciusában, az önkormányzati választások küszöbén. Szerinte jó volt, amit mi sem mutat jobban, hogy még delfinek is szavaztak rá (egész pontosan 83-an). Ráadásul kétmillió embert sikerült odahívni. Az ellenzék szerint viszont az egész digitális trükk volt csak, és a delfinek sem szavazhattak volna, mert nincs bejelentett lakcímük, és az egész úgy ahogy van csalás.

One Reply to “Kampánysziget”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük