Április 23, Nemzeti Gyereknap és a Függetlenség napja

Nagy nap a gyerekeknek minden évben az április 23. Mivel ilyenkor nincs iskola!

Egész nap csak játék és zászlólobogtatás. Sőt! Még akár új barátot is szerezhetnek. Olyat is, akinek máshogy áll a szeme, más ruhát hord, és más bőrszínt.

1920. április 23-án összegyűlt a török nemzet. Mivel nagyon összegyűltek, elnevezték Nagy Nemzetgyűlésnek. Majd ittak egy teát. Utána pedig megbeszélték, hogyan nyerhetnék meg a háborút.

Ekkoriban már hivatalosan vége volt az I. Világháborúban, amit a törökök elvesztettek. A szultán kénytelen volt az angolokat megvendégeltetni a palotájában, akik még egy csatacirkálót is odaállítottak az ablaka elé. Gondosan ügyelve arra, hogy a kilátás egyben belátás is legyen a hajó legnagyobb ágyújába. De a biztonság kedvéért a Boszporusz is telepakolták hajókkal. No nem mintha a szultánnak túl sok esélye lett volna, mivel az összes fegyver rejtélyes módon eltűnt. Úgyhogy maradt a teázás. Angol teával természetesen.

Több se kellett a nemzetieknek, akik Törökország függetlenségéért harcoltak, mindjárt kikiáltották, hogy a szultán nincs beszámítható állapotban, hiszen az angol tea egyértelműen káros hatással van rá. Úgyhogy inkább Ankarában gyűltek össze, hogy innen irányítsák az országot. Volt itt török tea is, meg valaki módon szerzett fegyvert Isztambulból is. Egyik-másik nagyon hasonlított a szultán személyes puskáira. De mivel már akkor is léteztek kiváló utánzatok, a puska pedig működött, ez annyira nem zavart senkit (a történelem könyvek nem említik, de volt egy bizonyos Ali, aki ezekről a hitelesnek látszó másolatokról készített néhány még hitelesebbnek látszó másolatot (összesen 60 darabot), amit a későbbi csatákban árult az angol turistáknak. Természetesen, mint egyedi és eredeti daraboként).

A Nemzetgyűlésen további kikiáltások is történtek. Köztük a függetlenségi háborúra vonatkozóak (miszerint nem fogadják el a szövetségesek békefeltételeit). E mellett megígérték a szultánnak, hogy kiszabadítják az angol katonák és az angol tea fogságából. Nem számít, hogy ezért hány angol katonát kell lelőni. Az se baj, ha más szövetséges is bekerül a tűzvonalba.

A mentőakció nagy kerülővel járt, miközben véletlenül a függetlenséget is sikerült kiharcolni. Oly módon, hogy lelőttek minden szembejövő gyanús szövetségest, hátha éppen ő tartja sakkban a szultánt. Mire eljutottak őfényességéhez, megállapították, hogy sokkal jobban vezetik az országot. Így ő-ex-fényességét felrakták egy Máltára menő hajóra. Ő-nemtöbbé-fényessége a hajón, majd a szigetországban is sokáig élvezte az angol teát. Később átköltözött Sanremo (Olaszország) városába, ahol pizzériát nyitott.

A függetlenség elérése után Atatürk azt mondta, hogy az országot a jövő nemzedékért szabadították fel. Így a Nemzetgyűlés napja legyen a gyerekek napja. A világon elterjedt Gyermeknap innen származik. De azt később, amikor jobb idő van (június elején) tartják. Az ENSZ 1954-ben fogadta el Egyetemes Gyermeknapnak.

Ma hatalmas bulival és iskolaszünettel jár a Gyereknap. Mindenhol dalokkal, táncokkal és különböző műsorokkal készül az ifjúság. Az ünnep tetőpontja pedig az, amikor megérkeznek a gyerekek a többi országból, köztük Magyarországról is.

Magyar táncosok (szerintünk) a Gyereknapon (2012) - Forrás: Kadıköy Gazetesi
Magyar táncosok (szerintünk) a Gyereknapon (2012) – Forrás: Kadıköy Gazetesi

Otthonról a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szervezi a gyerekek kijuttatását. Az idei helyszín Ankara lesz, az Atı Koleji. Itt fognak a magyar gyerekek néptánc és népdal bemutatót tartani. Majd lesz egy rövid városnézés. Ezt követi a legizgalmasabb rész, amikor is a külföldi (jelen esetben a magyar) gyerekek megismerkednek a török befogadó családdal. A következő napokat velük együtt töltik, így jól megismerik egymás kultúráját. Cserébe később a török gyerekek fognak pár napot a magyar családnál eltölteni.

Mindeközben a török parlamentben zajlik a gyerekgyűlés. Ezen a napon a gyerekek tehetnek fel kérdéseket a minisztereknek, majd ha sikerül őket jól megizzasztani, akkor akár szavazhatnak is.

Gyerek a legfontosabb székben (2011) - Forrás: TCCB
Gyerek a legfontosabb székben (2011)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Április 23, Nemzeti Gyereknap és a Függetlenség napja, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .