Európai Parlament tagjainak 2014. évi választása külföldről

Ismét jönnek a választások. A változatosság kedvéért, most az EU nagy asztalhoz leülő képviselőkre tudunk szavazni. Így mi újra bevonulunk az isztambuli hatodik emeleti urnákhoz (ízlés szerint lehet menni Ankarába is, vagy más külföldi képviseletre).

Megkaptuk a Levelet a konzulátustól, hogy az áprilisi választásokhoz hasonlóan a májusiak (2014. május 25.) is pontosan ugyan ott, és ugyan úgy fognak működni (ennek Árpi fog a legjobban örülni, aki megint lát majd pár markolót a szomszéd építkezésen, a biztonsági őrtől pedig megint elkérhet egy szép nagy fehér követ – Apu meg majd cipelje..).

Ezúttal még néhány képernyőképet is kaptunk a konzulátustól, segítségképpen. Köszönjük nekik! 🙂

Mivel egy átjelentkezés tényleg csak 2 percet igényel (szemben egy 20-300 perces markolónézegetéssel), így érdemes ezt elvégeznünk. Persze majd még a választási helyszínre is kell menni, amiből nincs túl sok külföldön. Így aki éppen a választási időszakban (2014. május 25.) tartózkodik külföldön, mindenképpen kérdezze meg kedvenc pártját, hogy mit ad cserébe, amiért a drága szabadságot a rájuk szavazással töltjük a tengerparti henyélés helyett.

Na tehát, kezdődjék az átjelentkezés!

Legegyszerűbben a www.valasztas.hu weboldalon tehetjük ezt meg. Ne kezdjük el a címet begépelni, kattintsunk a linkre, az úgy még egyszerűbb. 🙂 Persze aki szereti a kihívásokat, vagy csak 5-ös volt fogalmazásból, az levélben is megírhatja a kérelmet (ennek előnye, hogy lepréselt rózsát is tehetünk a borítékba, nem is beszélve a Törökországban oly népszerű rózsa parfümről, amiben jól megmártogatjuk a papírosunkat), vagy pedig személyesen is bemehetünk a helyi jegyzőhöz (ebben az esetben pedig magunkat mártogathatjuk meg a rózsaolajban). És még ott van a www.magyarorszag.hu is. Szóval lehet választani! 🙂

Mindjárt az első oldalon egy kék EU zászló fogad minket. El se lehet téveszteni. Így kattintsunk is rá mindjárt!

EP választás 2014
EP választás 2014

Ezután kapunk egy csomó gombot, amire lehet kattintani. Tanácsos végigolvasni, de ha lusták vagyunk, akkor kattintsunk a legfelsőre.

EP választás 2014
EP választás 2014

Majd lépjünk be az ügyfélkapus jelszónkkal. Itt ismét jelzem, hogy aki sokat van külföldön (illetve a fürdőkádból szereti az ügyeket intézni), annak érdemes az Ügyfélkapuba bejelentkeznie, ha eddig nem tette volna.

EP választás 2014
EP választás 2014

Ezután pedig válasszuk ki az átjelentkezést!

EP választás 2014
EP választás 2014

A továbbiakban a logikát kell követni, de ha nehezen menne (mert megint egy buliból jöttünk haza, ahol mindenki japánul beszélgetett), a korábbi választásos bejegyzés segíthet.

De nem kell az egésztől megijedni, mert tényleg nagyon könnyű a kitöltése! 🙂

Átjelentkezési határidő: 2014. május 17, 16:00

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Európai Parlament tagjainak 2014. évi választása külföldről, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

4 Replies to “Európai Parlament tagjainak 2014. évi választása külföldről

 1. Jó, hogy emlékeztetsz rá, bár annyira ebben az esetben már nem hajt a láz, hogy megint ezért elutazzak Londonba. Csak úgy vagyok vele, hogy ha már szavazás van, akkor részt kell benne venni. Így is milyen szép lenne, ha egy nap lenne egy 90%-os részvételi arány? Akkor utána senki nem nyafoghatna, hogy nem hallathatta a hangját. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. No igen. Míg otthon kb. 10 perces séta volt egy ilyen szavazósdi, addig külföldön nem ritka a 100 km feletti utazgatás. Nálunk is rengeteg magyar él délen, Antalyaban. De ott csak formális követség van, ott pedig nem lehet szavazni.
   Nem lett volna baj, ha ezt a két szavazást egyben meg lehetett volna tenni..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Arról szólt a történet, hogy mindenkinek a saját választókörzetéhez tartozó lapon kell szavazni, így amikor Londonba odaértem röpke 2 óra vonatozás és 45 perc metrózás után, akkor a megyék szerinti asztalokhoz kellett beállni. Na most azt nem értem, hogy ha előre regisztráltam, akkor olyan nagy kunszt lett volna egy dupla válaszborítékos levelet mindenkinek kipostázni? Hiszen küldtek mindenkinek kampányleveket is, így a büdzsébe ennek bele kellett volna férnie, de a 19 fontos vonatjegyem árából még akár saját pénzen is feladtam volna. Arról nem is beszélve, hogy manapság van internet, bár valóban tisztább, ha van azonosított szavazó és akkor nem vádolhatják egymást a felek, hogy ki svindlizik. Bár erre lenne ugyebár az ügyfélkapu is…

    Így is rengeteg határon túli magyar szavazata érvénytelen volt, mert állítólag a szavazólapot egy kisebb borítékba kellett volna tenni, majd aztán egy azonosítóval egy nagyobb borítékba és úgy feladni, hogy ne derülhessen ki, hogy ki kire szavazott. Na most ez nem volt jól lekommunikálva, ha egyszer kb. 50 ezer emberen kifogott, mert így csak az ellenzék vádaskodhatott megint egy sort…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Nálunk egy asztal volt. Bár Isztambulban jóval kevesebb magyar él, mint Angliában.
     De ha nézted a híreket, akkor láthattad, hogy odahaza még komolyabb fennakadások is voltak. Mert bár hiába volt meg a lista hónappal korábban, hogy ember is fog az adott helyen szavazni, mégis meglepetést okozott, hogy ezek el is mentek.

     Törökországban egyébként több, mint egymillió érvénytelen szavazat volt a választásokon!
     Ezek egyébként legtöbb esettben csak szőrözések a törvénnyel. Az esetek 99%-ban egyértelműen látszik, hova is akarták tenni az x-et..

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .