Mit csináljunk a macskákkal

Isztambul tele van macskákkal. Mondhatnánk azt is, hogy Isztambul a macskák városa.
Sőt! Jobban tesszük, ha ezt mondjuk, mert tényleg ők uralják a várost. Mi csak amolyan kiszolgáló személyzet vagyunk.

A kukák Urai

Isztambulban kb. 13-15-17-20 millió ember lakik (plusz-minusz néhány országnyi ember mit sem számít…) Ha csak 3 macska jut minden emberre, akkor is rengetegen vannak. És ezt ki is használják, visszaélnek vele.

No meg velünk is, kétlábúakkal.

Használják a mi cuccainkat. És itt most nem a kukákra gondolok. Azt talán mindenki (de legalábbis a nagy többség) szívesen megosztja velük. No de előfűtött ágynak használják az autókat. De ugyan így az éttermi székeket is.

Utazgatnak a hajókon. Ingyen. Sőt! Még ételt is kapnak mellé. Teljes kiszolgálást. A pincér a végén meg is kérdezi, hogy megvakarjam-e a füled tövét? Mintha csak azt kérdezné, hogy Macska Uraság kér-e masszást?. Mindezt egy dorombolásért cserébe.

Terry Pratchett jól leírta, mikor a macskákat beszélte el. Ők az evolúció győztesei. Bármit megkapnak, cserébe egy hangért. Egy hangért, ami azt mondja, hogy de jól érzem magamat. A turista pedig azt mondja, hogy Jaj de cuki! Majd lefényképezi, és már rakja is fel a Facebookra.

Csakhogy az isztambuli macskáknak is megvan a saját hálózatuk. Az ilyen Jaj de cuki! felkiáltások, történjenek bármilyen nyelven is, nagyon gyorsan terjednek a CatNet-en, így hamarosan tíz-húsz macska is megjelenik a környéken. Természetesen csak akkor, ha van valami harapnivaló is a láthatáron. Egy sima simogatásért egyetlen macska sem adja a bundáját.

No de ha ott van az a bizonyos harapnivaló a láthatáron! Ott, éppen nálunk, no akkor minden macska a legcukibb lesz a világon. Mert ők ezt tudják. Szépen, aranyosan somfordálnak az étel tulajdonosa felé. Közben pózolnak, mert tudják, hogy a világ szeme rajtuk van. És beleadnak mindent, hogy bekerüljön a hasukba az, ami éppen nálunk van. És persze ki ne adná oda a frissen rendelt kebabját ennek a cuki macskának?

Természetesen a cukisági akció eredménye is mindjárt felkerül a CatNet-re, így 5 km-en belül (amolyan 50-80 000 macska) minden szőrös állat a helyszínre siet.

Ha viszont mi nem szeretnénk a címlapra kerülni (Felfaltak a macskák egy turistát), bár félmillió like-ért miért is ne?, akkor még időben akadályozzuk meg a szőrös kommandósokat. Akik egyébként roppant kitartóak, így nem használ a sicc!, dobálózás, kutyaugatás, stb… Helyette foglyuk meg a legközelebbi sótartót, és egy kicsit hintsünk belőle a macskára. Közben mondhatunk olyat is, hogy nyami nyami, vagy hasonlót. Mivel minden macska rémálma, hogy egy kínai konyhán köt ki, a fűszerezés hatására pillanatok alatt eltűnnek…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Mit csináljunk a macskákkal, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

5 Replies to “Mit csináljunk a macskákkal

 1. Lehet nem fog tetszeni, de egy masszív ingyenes ivartalanítási kampányt kellene kezdeniük, mert így csak szaporodnak. Fogják be őket, aztán műtét után mehetnek a dolgukra. Ez még mindig kegyesebb lenne, mint elaltatni őket.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A múltban több hasonló kampány volt már. Pl. amikor a kutyákat szedték össze, és vitték ki egy szigetre, hogy ott kutyaállamot létesítsenek. Ez azért elég humánus ötlet.
   Csakhogy nemsokkal utána volt egy földrengés, mire mindenki úgy érezte, az égieknek nem tetszett. Így visszahozták őket.

   De az igazság az, hogy az, hogy ennyi állat él Isztambulban az valaminek az eredménye. Mondhatjuk úgy is, hogy a „betegség tünete”. Az egy dolog, hogy sokan etetik a macskákat, sokaknak van is, de valójában ők a városban található dolgokat eszik meg. Ha a macskák eltűnnének, valami sokkal rosszabb és kevésbé aranyos kerülne a helyére.
   Ha pedig egy steril tiszta városunk lenne, nem biztos, hogy jobban járunk. Most megvan az egyensúly, hogy a nagyobb mindig megeszi a kicsiket. Ha nincs nagy, több lesz a kicsi. Meddig lehet a kicsiket eltüntetni? És azt mivel? Egészségesebb egy olyan környezet, ahol állandóan permetezni kell a szúnyogok miatt? Ahol viszont macska van, kevesebb a szúnyog. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Az ivartalanítással a meglévő állomány nem csökkenne, csak a lehetséges köv. generációt korlátoznák. Azt is megértem, hogy a kóbor macskák lerendezik az egereket és az egyéb rágcsálókat, de azért x millió gazdátlan macska túl sok… Arról nem is beszélve, hogy akkor mennyi elpusztulhat közülük? Ugyanakkor arra is gondoltam, hogy nem is lenne egyszerű ennyi nyivákoló cicát összefogdosni a műtét kedvéért, mert utána ki foglalkozna azzal, hogy melyik volt már korábban befogva? Chipet se fognak beléjük rakni. A galamboknál bevált a fogamzásgátlós kaja, de a cicáknál kétlem, hogy ez működne, ha egyszer mindenki házi koszton tartja őket. Szóval megválaszoltam a saját felvetésem, hogy a macskátlanítás miért nem fog bekövetkezni. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A kutyák kapnak védőoltást. Mindegyiknek van a fülében egy biléta. Annak a színe jelzi az oltást.
   Csak persze a kutya nagyobb, meg kevesebb van belőle.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .