Szavazz rám! – projekt (1. rész??)

-Drágám! Mi lenne, ha én lennék a miniszterelnök?
– Most ne, fáj a fejem…

2014. március végén voltak az önkormányzati választások Törökországban. Az eredményeket nézegetve feltűnt, hogy a lista végén olyan emberek is szerepelnek, akik csak 7-8 szavazatot kaptak. Ezen mindjárt el is gondolkoztam.

Ugyebár Magyarországon úgy megy a dolog (de javítsatok ki, ha tévedek), hogy ha valaki szeretne a Parlamentbe bekerülni, akkor ahhoz előtte aláírást kell gyűjtenie. Hogy valóban vannak-e olyanok, akik támogatják a rokonokon kívül.

Megkérdeztem erről Semát, hogy Törökországban is van ilyen kitétel? Mert ugye ha valaki összeszedett több ezer, tízezer aláírást, akkor azért több szavazatot kell kapnia, mint 7-8-at. De Sema úgy tudja, semmilyen feltétele nincs annak, hogy valaki induljon a választásokon.

Ez gondolom azért túlzás, mert legalább török állampolgárnak kell lennie, nem ülhet éppen a börtönben, meg talán az se baj, ha már elmúlt 18 éves. De ha tényleg nem kötik semmi különösebb feltételhez, akkor végül is, miért ne? 🙂

Augusztusban lesz a következő választás. Mégpedig egy új rendszer, ahol is a nép közvetlenül szavazhatja meg az ország vezetőjét. Ez a jelenlegi miniszterelnöknek azért is, mert biztosabban nyer, hiszen a győzelemhez az is elég, ha ők kapja a legtöbb szavazatot (matematikailag ez azt jelenti, hogy akár a lakosság 5% is elegendő, ha a többiek még nála is kevesebbet kapnak), míg egy parlamenti választásnál a pártjának döntő többségűnek kell lennie. És még akkor is mondhatja a pártja, hogy inkább mégse.

E mellett, mivel új rendszer kezdődik, az eddig max 3 alkalommal lehet miniszterelnök egymás után lenullázódik, így újra háromszor lehet az ország első embere.

Kivéve, ha én nyerem meg a választást! Hehehe. 😀

Mert ha jól értem, semmi akadálya nincs annak, hogy jómagam is induljak az elnöki székért folyó versenyben (hiszen az állampolgárságom már megvan). Ennek azért még utána kell járni (és az idő is kevés), de tegyük fel, hogy sikerült, és én is jelentkezem.

Ezzel pedig, ha mást nem is, de annyit mindenképpen elérek, hogy a nevem ott lesz Törökország összes falujában, az összes választási helyiségben. Legalább ötvenmillió példányban kinyomtatva. Már csak a matematikai hibaszázalék miatt is jelentős szavazatra számíthatok.

Ha pedig nyerek, akkor….

öööö…. nos….

Ingyenes vízumot már nem tudok adni a magyar turistáknak. A magyar nyelv bevezetése meg azért elég kemény húzás lenne (bár ha rossz kedvem van, kötelezővé teszem a magyar helyesírást, kifejezetten a kötőjeles részt). De egy magyar nyelvű TV csatorna már belefér.

No meg leülhetnék a mindenkori magyar kormánnyal is tárgyalni. Ami azt hiszem, eléggé meglepő fordulat lenne az otthoniaknak.

Aztán még … Sema azt mondja, ne parazoljam ilyesmire az időmet. És meg ne próbáljam, különben zsákba tetet, aztán irány a Boszporusz!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Szavazz rám! - projekt (1. rész??), 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Szavazz rám! – projekt (1. rész??)”

  1. Most akkor ezzel kiszabadítottad a szellemet a palackból,innen kezdve MEGTILTOM,hogy ne indulj el a választáson!! 🙂
    És majd folyamatosan kérjük a helyzetjelentést,hogy mi hogy áll éppen!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .