Közeleg a Ramadán (Ramazan)

Nyakunkon a Ramadán (Ramazan). Már csak alig több, mint 1 hónap van addig.

Ideje leporolni, és átnézni a fontosabb tudnivalókat.

Elsősorban azoknak, akik ebben az időben látogatnak el Törökországban.

Kezdjük az elején. A Ramadán (Ramazan – ez a török neve) 2014. június 28. – 2014. július 27. között tart.

Ez tulajdonképpen az Iszlám holdnaptár egyik hónapja, amit böjttel töltenek a hívők.

A böjt azt jelenti, hogy napkeltétől napnyugtáig semmiféle élvezeti dolgot nem lehet csinálni. Sem enni, sem inni. Sem pedig dohányozni, vagy házassági (hazásságon kívüli) életet élni. Meg ha élvezeti, akkor a taxisoknak tilosnak kellene lennie a dudálás. Ahogyan elvileg a zene is, de a törökök nem tudnak zene (és dudálás) nélkül élni, így ez a kettő azért megmarad nappal is.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a böjt időszaka kb. reggel 3-tól este 9-ig tart. De majd lesznek konkrét időpontok Isztambulra. Meg más egzotikus helyekre is, mint pl. Stockholm. 🙂 Ez az a város, ahol az éjszaka csak 3 órát tart, és ebbe kell, hogy beleférjen a reggeli és a vacsora is.

Mindez a turistákra is kihat, akik éppen ebben az időszakban látogatnak Törökországba. Csak nem úgy, ahogyan várnák!:

Egyik részről nincsenek az éttermek napközben bezárva. Éhen halni nem fog senki. Ez azért Isztambulban eléggé elképzelhetetlen. 🙂 Bár tényleg nagyon sok zárva lesz, de a nagy többségben ilyenkor is lehet ebédelni. És még helyet is könnyen találunk. Legfeljebb egyes nagy tömegeknek készült ételek, mint a döner (görögül gyros) nem kaphatóak.

Ugyan úgy napközben vizet is könnyen tudunk venni.

Más lesz a helyzet este 8 után, amikor is kezdenek az emberek gyűlni, hogy az ismerőseikkel együtt töltsék a vacsorát valahol, miután lement a nap. Ilyenkor minden tele van. Elsősorban az éttermek. Jó idő esetén a parkok is. Előtte pedig az utak, és a buszok. Legjobban tesszük, ha olyan 4-5 körül jól teleesszük magunkat, és este 10-ig nem is megyünk étteremnek a közelébe sem.

E mellett ezen a 30 napon keresztül fokozottan előtérbe kerül a vallás. A hívők gyakrabban járnak mecsetekbe, és más szent helyekre. Így itt a megszokottnál jóval nagyobb tömeggel találkozhatunk. Próbáljunk meg minél inkább a háttérben maradni.

Ne feledjük el azt se, hogy a böjt eléggé fárasztó. Ilyenkor az emberek sokkal ingerültebbek.

A Ramadán (Ramazan) 30 napig tart. Utána kezdődik a háromnapos Cukor Ünnep (2014. július 29-30).

Ez arról szól, hogy véget ért a böjt, lehet enni. Amit természetesen édességekkel ünnepelnek meg. Leginkább az ifjúság, aki egyébként kimaradt a böjtből.

Ilyenkor az emberek meglátogatják a rokonokat. Mindig a fiatalabbak mennek az idősebbekhez. Ami azt jelenti, hogy kb. 12 millió ember elhagyja Isztambult három napra.

Vagyok egyik részről az út tele, míg a város üres lesz. Ilyenkor sok mindent nem lehet csinálni Isztambulban. Feküdjünk ki a tengerpartra! És kész. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Közeleg a Ramadán (Ramazan), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

12 Replies to “Közeleg a Ramadán (Ramazan)

 1. Szióka !

  Már megrémültem, hogy épp Ramazankor érünk Isztambulba, de nem. -:)
  Nagyon sok okosságot olvastam már a blogodon ! Jókat derülök olvasás közben -:))
  Múlt hétvége óta tanulmányozom, kár, hogy nem előbb fedeztem fel.
  Szombaton utazunk ugyanis – nagyon várjuk !!! – , izgulok, de teljesen kellemesen, mint ahogyan egy megvalósulófélben lévő álom előtt szokás. -:).
  Néztem a képeidet is, (meg még fogom is nézni őket, mert „nem végeztem” )
  meghallgattam Isztambul hangjait is – mekkora király dolog, hogy ilyet is lehet! –
  Szép napot!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. én köszönöm !
  A hasznos linkeket is. Az Isztambul wikit már néztem múlt héten is, de ezen a héten is lesz mit néznem rajta -:)) . Úgy érzem most magam, mint érettségi előtt. -:)
  Van még mit tanulnom…
  Igyekszünk jól érzeni magunkat majd – nanáhogy!! -:)))
  Ma este azon gurultunk a nevetéstől, hogy mekkorákat fogunk majd veszekedni, hisztizni, nyafogni.
  Annyira nyihogtam, hogy a legkisebb cicánk komolyan aggódott értem . Nem mondta, csak a szemén láttam- -:)))))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Köszi az összefoglalót. Majd lélekben támogatlak, mert ezt egy hétig nem bírnám tartani, nem hogy egy hónapig. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük!
   De csak az első 3 nap nehéz. A 4.-től könnyebb. A 7-től már megszokás. A 14-től már mindennapos. A 21-től már észre se veszed. És ha végére érsz, rájössz, hogy eddig milyen pazarlóan is éltél. 🙂
   Aztán 1 hónap múlva újra visszaállunk rá, és nem zavar, ha több liter víz kifolyik a feleslegbe. Míg Ramazan alatt minden elveszett cseppet sajnálunk…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Üdv!
  A leírtak szerint mi pont a Ramadan végét és a Cukor ünnepet fogjuk átélni Isztambulban! 🙂
  Olvastam már a turistáknak szóló Ramadan útbaigazítást. Cukorünnepkor mennyire készüljünk fel? Lesznek nyitva üzletek? Étterem?
  Melyik tengerpartot ajánlod? A Kék Mecset Környékén fogunk megszállni. Hol van oda legközelebb strand és mennyire könnyen tudunk oda eljutni? Olvastam a strandokkal kapcsolatos bejegyzést de nem egyértelmű szmomra, hogy tudunk eljutni a partokra! 🙂
  Előre is köszönöm a választ! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Bár én nem lakok ott, de emlékeim és a Google Earth alapján is a város elég nagy, tehát a közelben strand nem nagyon lesz. Furcsán is venné ki magát, ha a mecset árnyékában fürödnétek. Ráadásul főleg kikötők vannak ott, tehát szerintem inkább menjetek hamamba. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Kedves Emese!

   A Cukor Ünnep első napján szinte minden zárva van. Olyankor a város is kiürül. Kb. 10 millió ember elutazik, így érdekes hangulata lesz.
   De persze ahogyan sokan a rokoni látogatás helyett inkább külföldre menekülnek, úgy másnak a külföld pont Isztambul lesz. Így a turista részek többnyire zavartalanul működnek majd (a múzeumok között lesznek olyanok, amelyek zárva vannak, de pl. a BurgerKing nyitva lesz).

   Isztambulban a strandot úgy kell elképzelni, mint Budapesten is. Otthon van a pl. a Római Part, ami még Budapest. De kijutni már nem olyan egyszerű, ha valaki a belvárosban turistáskodik. A Parlament előtt meg nem jó fürdeti.
   Isztambulban is hasonló a helyzet, csak a távolságokat lehet 10-el szorozni. Vannak strandolós helyek, de az egész nap elmegy rá, mire kijut oda az ember. Talán legkönnyebben a Szigetekre tudtok kijutni:
   http://isztambul.info/forum/isztambul/kikapcsolodas/msg1364/#msg1364
   Mi, ha tengerre szeretnénk menni, akkor mi is repülőre ülünk. 🙂
   Jó készülődést! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Természetesen nem a mecset árnyékban gondoltam csak a legközelebbi fürdőhelyet kerestem! A lakóhelyünket próbáltam tájolni. De úgy olvastam, hogy akadnak szép partok és ha mégis kedvünk támadna fürdeni van rá mód, meg pont ezt volt a javaslatod az ünnep idejére. Ezért gondoltam van valami jó tipped. 🙂
  Köszönöm a segítséget és a válaszokat!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szép partokat sokat találni, ahova ki lehet ülni, feküdni. Élvezni a kilátást, a tengert. Sajnos bemenni nem lehet/nem ajánlott. Bár minden évben megrendezik a Boszporusz-átúszást. 🙂

   Én inkább egy egész napos Boszporusz túrát javasolnék. Hasonló, mintha kiülnénk a partra, de legalább mozog a táj. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .