Törökországi tartózkodási engedély – 2014

Törökországban a tartózkodási engedély olyan, amibe előbb-utóbb mindannyian belebotlunk.

Néhányan pedig beleesünk. De olyan is van, aki egész egyszerűen belezuhan. Jó hangosan.

Egyébként nem olyan ördöngösség. Csak kevés róla az információ. És nehéz naprakészen tartani, hiszen azon valamelyikünknek el kell mennie a hivatalba, és kérni egy tartózkodási engedély hosszabbítást.

Más szóval bele kell néznie a gödörbe. És reménykedhet, hogy senki se fogja belelökni.

Ismét van valaki, aki nekiindult a hivatalok útvesztőjének, így ismét van némi tapasztalatunk, hogyan is zajlik a török tartózkodási engedély kérése 2014-ben!

Íme!

Megjegyzés 1.0: Ez egyik magyar állampolgártársunk élménybeszámolója alapján készült. Semmi nem garantálja, hogy tőled is ugyan ezeket fogják kérni, és ugyan ennyibe kerül. Minden információ tájékoztató jellegű. Ne menj fejjel a falnak, inkább érdeklődj a helyi hatóságoknál, hogy ŐK mit kérnek TŐLED!

Megjegyzés 2.0: Igen! A turisták ingyen kapják a vízumot 90/180 napra. Neked viszont tartózkodási engedélyre van szükséged. Ez pedig nem lesz olcsó.

Megjegyzés 3.0: Az alábbi írás a NEM dolgozó, NEM tanuló, NEM házas (török állampolgárra) tartózkodási engedélyre vonatkozik.

No, akkor lássunk is hozzá!

Elsőnek a hol-mit?

A tartózkodási engedélyt a helyi rendőrségen tudod kérni. Ez jó dolog, mert régebben be kellett menni a központba, amiből csak néhány volt országszerte. Kevésbé jó, hogy egyes kerületekben olyan kicsi a rendőrség, hogy zsebben is elfér. Pl. Beşiktaş-ban csak 1 ember foglalkozik a külföldiekkel, míg a kerület tele van olyanokkal, akik szeretnének tartózkodási engedélyt kérni. Így nem ritka, hogy randevút csak 6-7 hónap múlva tudnak adni. De igazándiból ez a ritka eset. Leggyakrabban 6-7 hónap múlva sincs hely…

Tehát

1. lépés: keresd meg, keresd fel a helyi rendőrkapitányságot. Ha nem tudod, hol van, az utcán biztosan hamar találsz egy rendőrt. Főleg a mostani időszakban. Kérdezd meg őt!

2. lépés: irány az internet, és kérjél időpontot. Ezen az oldalon teheted meg.
Nem írom le tovább, mikor mire kell klikkelni. Ez a művelet legkönnyebb része. Ha már itt elbuksz, akkor komoly gondok vannak. Vegyél magad mellé 1-2-3-4-5-6 törököt, akik segítenek.

Választhatsz angol nyelvű menüt is. De jobban jársz a törökkel, mert akkor a papíroknak is a török nevét fogod megkapni. Meg a hivatalban is csak törökül fogsz tudni beszélni. Neked nem kell tudnod, mit jelent pl. a nüfüs cüzdanı.  Elég azt tudnod, hogy kitől kell kérni. De ha ennek a nevét angolul kapod meg, akkor még le kell fordítanod törökre, hogy valaki is megértse, mi is az. Ez meg nem biztos, hogy sikerül.

Továbbá érdemes tudod, hogy hónapokra előre foglaltak a hivatalok. Ha kezd lejárni a tartózkodási engedélyed, akkor 2-3 hónappal előbb kezd el időpontot keresni. Különben könnyen kicsúszol az időből.
Ha nincs szabad hely, akkor reggel, ebéd után, és estefele érdemes próbálkozni. Hátha lesz.

Amennyiben időpontot kértél, de nem tudsz elmenni, akkor azt le kell mondani. Különben egyik este bekopognak majd hozzád. A lemondás két részes: először az interneten kell lemondani, utána személyesen kell bemenni a rendőrségre (ez azért van, hogy ne foglaljon le mindenki 20-30 időpontot feleslegesen).

A sikeres időpont kérés végén kapsz egy listát, mit kell magaddal vinned:

 • Fénykép
 • 6000 USD (bemutatni)
 • Magánbiztosítónál (özel sigortacı) biztosítottnak kell lenned. Ehhez a limitsiz genel sigorta-t kell kérned. Legolcsóbb 3450 TL/év (lehet kérni 8 havi taksitit, de te külföldi vagy, így nem biztos, hogy neked is adnak)
 • Az albérletednek a neveden kell lennie (kıra sözleşmeşe), erről pedig egy papír kell. Noter-től (közjegyző). Ilyen van minden sarkon. A papír már nehezebb ügy. Részletesebben mindjárt.

Ennyi.

Elsőre ijesztőnek tűnik. Másodjára még inkább. De csak akkor érdemes izgulni, amikor már meg is értjük, mi mindenre van szükség pontosan. Ezt pedig mindjárt leírom.

De valójában minden logikus, érthető. Nem kérnek olyat, amit egy józan ember nem kérne egy váratlanul a lakásába betoppanó vendégtől: legyen pénze (hozzon magával bort és süteményt), legyen biztosítva (ne törtje össze a lakást), legyen hol aludnia (estére menjen haza, ne nálam aludjon). A fénykép az extra. De ma már minden házibulin készül pár fénykép a Facebook-ra… Tehát ez is megvan.

És akkor lássuk részleteiben!

Fénykép

Ez a legkönnyebb. Kb. 50 TL, vagy még olcsóbban bárhol tudsz csináltatni. A kérdés inkább az, hogy 16, 32, 64 vagy 128 darabot szeretnél. A hivatalban azt hiszem összesen 4 darabot használunk el. Úgyhogy a 16-os elég. De a mai facebookos világan minden ismerősünk boldog lesz a vigyorgó (döbbent/ijedt, stb… ahogy az igazolványképeknél szokásos) fizikailag megfogható képet adunk neki ajándékba.

6.000 USD

Ez kb. 12.600 TL. De neked dollárban kell bemutatnod. Ne kérdezd miért! Bár én tudom, de a válasz nem a blog része… Dollár kell és kész.

Ezt bemutatni kell, nem pedig odaadni. Ezzel igazolod, hogy van mit enned, hiszem NEM tanuló vízumot, és NEM munkavállalói vízumot kérsz. Azok teljesen más kategóriák.

Ez a 6000 USD egy évre szól. ha csak féléves vízumot kérsz, akkor 3000 USD, stb…

Ha kiszámolod, akkor ez napi kb. 35 TL. Ez egy reggeli, egy közepes ebéd, este pedig egy olcsó iszogatás a barátaiddal. Csak tea, több már nem fér bele. Cipőt még nem is vettél. Mondjuk egy tisztességes női cipő-táska-kabát kollekcióra nem elég a teljes 6.000 USD…

Tehát ez sem egy egetverő összeg. Csak kicsit sok, ha egyszerre kell bemutatni. Megnézném azt az éttermet, ahol azt mondjuk, hogy egy egész éves ebéd adagot tegyenek ki elém, most! 🙂

A jó hír, viszont az, hogy bemutatni kell, nem pedig odaadani. Tehát kérhetjük akár kölcsön is, valamelyik ismerősünkről.

A bemutatás történhet konkrétan, hogy kézben bevisszük és megmutatjuk. De lehet egy nevünkre írt török bankszámlán is. A korábbi kétes lehetőség, miszerint egy pénzváltó 20-40 TL-ért kiállít egy nyilatkozatot, hogy beváltotta nekünk az összeget, az már nem működik (régebben se működött minden esetben). Továbbá nem fogadják el, ha Facebook-on, Instagram-on mutatjuk be. A rendőrnéni nem fogja Like-olni…

Biztosítás

Na ez már az első húzósabb dolog.

Biztosítás eddig is kellett valamilyen formában. De most úgy tűnik, hogy szigorítottak. Pontos infónk csak akkor lesz, ha legalább 4-5 állampolgártársunknak is ugyan ezt mondták.

A biztosításnak ez a neve: Özel Limitsiz Genel Sigorta. Azaz magán, és korlátlan. Vagyis ha esetleg kedvünk támadna egyik este kivilágítatlanul az autópályán futkározni, azzal nem okozunk problémát az államnak.

Viszont úgy tűnik, hogy az állami (SGK) biztosítást nem fogadják el. Erről jó lenne visszajelzés, hátha valakinek sikerült…

Magánbiztosító van, mint a tenger Törökországban. Edina azt mondja, tud egyet ajánlani, aki olcsó, jó, megbízható, stb… Erről írunk majd egy cikket. Lényeg most, hogy legolcsóbban 3450 TL/éves díjból úszhatjuk meg

Lakás

A legnehezebb része.

Az odáig rendben is van, hogy valahol lakni kell. De ezt igazolni is kell. Noter-nél. Ez a közjegyző török neve. Tele van vele a város.

Először is kell egy lakást keresni. Ez pedig nem lehet a barátunké. Hacsak ő nem ír alá egy holtomiglan-holtodiglan szerződést, hogy nála alhatunk. De azt hiszem, ezt úgy hívják, hogy házasság… De elvileg egy ismerősünk írhat egy levelet, amiben garantálja, hogy nála lakhatunk. Meg igazolja, hogy az lakás az övé, meg ilyenek. Olyan 20-22 raklapnyi papír talán elegendő is lesz. Aki csinált pár ilyet, léci írja meg, hogy sikerült! Köszönjük!

Minden más esetben nekünk kell lakást, és papírt szereznünk. Ez sem pénzben, sem időben nem kevés.

Kezdjük ott, hogy nem-luk-nem-világvége típusú lakást egy személyre olyan 1.000 TL körül találhatunk Isztambulban. De inkább 1.500 TL, mivel a lakásokat nem egy személyre szokták tervezni. Ilyenkor jó összeállni (pl. 8 ember már olcsón kivehet egy Boszporusz-parti palotát, és ott van elég szoba mindenkinek), csak ugye akkor kinek a nevén legyen a lakás?? Jó móka lehet ide-oda írogatni. De legalább összebarátkozunk a Noter-esekkel.

De ez még csak a havi díj. Gyakran előre elkérnek 2 hónapnyit is. Jön mellé a kaució, ami szintén 1 havi díj szokott lenni. És még a közvetítőnek (emlakcı – ingatlanos) is kell fizetni. Ami hivatalosan az egy éves díj 10%-a. De egyszerűség kedvéért 1 havi díjjal szoktak számolni. Vagyis összesen 3-4 havi díjat kellett egyben odaadnunk.

A közvetítői díjat a tulaj is kifizeti, így ő is legalább kétszer meggondolja, kinek adja oda a lakást. Mi pedig ugyebár külföldiek vagyunk. Még ha nem is a rosszabb fajtából. Bár ez nézőpont kérdése, mert mi meg az erkölcstelen Európából jöttünk. Volt, ahol azt mondta a tulaj, hogy tilos a lakásban alkoholt inni…

Tehát lakást nem fogunk olyan könnyen találni, ha a mi külföldi nevünkre lesz írva. A tulaj szeretne biztos lenni benne, hogy legalább 1 évig megkapja a havi díjakat. A rendőrségnek pedig olyan lap kell, ami a tartózkodási időre elegendő lakásunk van. Azaz ha 6 hónapra kérünk vízumot, nem biztos, hogy 6 hónapra lakást is találunk.

E mellett könnyen előfordulhat, hogy a tulaj a biztonság kedvéért az egész éves díjat elkéri. Vagy egy török ismerősünkkel aláírat egy lapot, hogy ő fizet helyettünk, ha mi véletlenül eltűnnénk az országból.

E mellett kérdéses, hogyha nincs még tartózkodási engedélyünk, miként tudunk egyáltalán lakást bérelni. De tételezzük fel, hogy sikerül. Többször bevált az a módszer, hogyha egy bizonyos papírt kértek, azt mondtuk, hogy a) nincs és nem is lesz, b) utólag bemutatjuk.

Mondjuk eljutottunk oda, hogy aláírtuk a szerződést, és lett egy lakásunk. Már csak a Noter kell.

Itt még egy kisebb felfedezésre, tájékozódásra várunk, hogy akkor elég csak a papírt bevinni a Noter-be? vagy a tulaj is kell hozzá? Kell-e útlevelet fordíttatni (naná, hogy kell!)? Már papír kell hozzá? Mennyibe fog kerülni?

Összegzés

Végeredményben a mérleg úgy néz ki, hogy ideális esetben van 32.000 TL-nk, ami kb. 3.400.000 forint. Ennyi kell, ha egy évig szeretnénk Isztambulban maradni. És akkor még nem vettünk cipőt…

Ebből az összegből Budapest belvárosában egy háromcsillagos szállodában tudnánk meghúzni magunkat 1 évre. Vagy négyszer körberepüljük a Földet.

Oké, de!

Mint láttuk, sok helyen tudunk ebből az összegből alkudni. A 6.000 USD-t elég csak bemutatni. Lakásból is lehet olcsóbbat találni. És talán biztosításból is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Törökországi tartózkodási engedély - 2014, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

17 Replies to “Törökországi tartózkodási engedély – 2014

  1. Nem kell magadnál hordani. Csak amikor bemutatod. Meg lehet számlán is.
   De ha belegondolsz joggal kérdezhetik, hogy ha nem dolgozol, nem is tanul, nem is háztartásban vagy, akkor mégis mit csinálsz, miből élsz?
   Ehhez hasonlót a magyar állam, és az EU is kér.

   Mindennek az a lényege, hogy ne a kéregetők jöjjenek az országba. Eléggé szigorú szabályok vannak arra is, hogy ne vegyék el a külföldiek a munkát (meg kell indokolni, miért akar a cég külföldit felvenni; legalább 5 töröknek bejelentve kell lennie a cégben; minden adó szabályosan legyen befizetni – ez utóbbi a legnagyobb kihívás. 😀 ).
   Ezek persze nem annyira a nyugatról jövők ellen van, hanem a keletiek fékezésére. Egyenlőre még nem tartunk ott, hogy az EU-ből érkeznének a vendégmunkások. Bár már közel járunk hozzá (lásd pl. Görögország)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Sziasztok!

  Köszönet a sok hasznos infoért.

  Ha én majd dolgozni szeretnék kint, akkor rám ez a procedúra vonatkozik? Munkahelyet majd csak kint keresgélek, tehát nem tudok megadni előre munkahelyet… Augusztusban mindenképpen megyek az ankarai rendőrségre… Csak már tűkön ülök…

  Köszi a választ,
  Zsuzsi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Magyon szívesen! 🙂

   Addig, amíg nincs munkahelyed, házastársad, iskolád vagy focicsapatod, addig rád is a fentiek vonatkoznak.
   Ráadásul a munkavállalói vízumhoz is szükség van a tartózkodási engedélyre. Lehet, hogy akkor adnak kedvezményeket (pl. a 6000 USD-t), de nem biztos. Annál is inkább, mert a munkavállalói vízumot csak olyan hosszan adják, ameddig a tartózkodási engedélyed érvényes.
   Pontosabb információkért fordulj a követségre. 🙂
   Sok szerencsét!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Köszi.
  Na, igen, a munkavállalói lesz a következő ügy…
  Augusztusban érdeklődni fogok tartózkodási ügyben a rendőrségen, aztán szept-októberben tervezem a kiköltözést. Megírom, ha valami érdekességet tapasztalok… 🙂

  Zsuzsi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Még lenne egy kérdésem…
  Ha októberben belépek az országba, akkor csak 90 nap múlva igényelhetem a tartózkodásit (eddig így gondoltam), vagy mire vonatkozik ez a 15 nap, amit itt írtál valahol?
  Köszi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nemnem, pont fordítva.
   A megérkezésedtől számítva 15 napon belül kell elkezdened a tartózkodásit.
   A 90 nap az, ameddig a turista vízummal az országban tartózkodhatsz.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Persze a cybermacs@isztambul.info címre lehet. 🙂
     De eltarthat pár napig, amíg válaszolok.
     Adminisztrációs kérdésben viszont jobban jársz, ha direkt a hatóságot kérdezed. Én azt tudom, hogy szerintem hogy működik a saját tapasztalatok és a visszajelzések alapján. De sajnos nem én osztogatom a pecséteket, a hivatalokban pedig tőlem függetlenül dolgoznak.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Ok, köszi. Rendben, megyek a hatósághoz, augusztusig már kibírom, így is sokat segítettél.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ez érdekes. Még senkitől sem hallottam, hogy a Criminal Reportot kérték volna..
   Van fénykép az illetőről, aki a cikket írta? 😀 Talán gyanúsan nézett ki… 😉
   Ebből is látszik, hogy mennyire fontos, hogy mi magunk is megkeressük az adott hatóságot, és tőle kérdezzük meg, mi is kell pontosan. A török adminisztrációra jellemző, hogy minden hivatalnok másképpen csinálja.
   Fordítással kapcsolatban először a Noter-be érdemes bemenni. Ők megmondják, melyik fordító irodával állnak kapcsolatban. Vagy lehet a fordítóhoz is menni, és őt kérdezni, melyik Noter-el dolgozik együtt.
   Fordításról, hitelesítésről, meg úgy az adminisztrációról ezt ajánlom bevezetőnek:
   http://isztambul.info/blog/2009/02/27/eskuvoi-papirok-2/
   És akkor majd az is látszik, hogy a tartózkodási nem is olyan bonyolult. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. A linket egy kinti, külföldiekkel foglalkozó munkaközvetítő oldalán találtam…
    Köszi az „esküvői” linket, hát no comment…:)
    Ja, és ha előre itthon lefordíttatom törökre az útlevelemet, az nem jó? Nem fogadják el??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Szia! Köszi a hasznos infókat! Azt nem tudod véletlenül, hogy ha az összeg nem dollárban van, hanem euróban, azt is elfogadják-e vagy belekötnek? A közjegyző mennyit kér a lakásbérleti szerződés hitelesítéséért? A munkavállalói vízumhoz miért van szükség a tartózkodási engedélyre? Miért nem lehet automatikusan a munkavállalóit megcsináltatni? Én dolgozni mennék ki. Találtam is munkát, de ott is azt mondták, hogy csak akkor kezdhetek el ott dolgozni, ha elintézem a tartózkodási engedélyt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szívesen! 🙂

   Az euró miatt nem szoktak panaszkodni. 🙂 Az általában jó szokott lenni.

   Közjegyzői árakat nem tudok. Az árak egyébként is sokat változnak.

   Gondolom a rendszer egymásra épül, azért kell a tartózkodási előbb, utána a munkavállalói.
   Lehet egy ilyen benne, hogy mondjuk becsődöl a munkahely, akkor is legyen biztosíték, hogy talpon maradsz, haza tudsz menni, ilyesmi.
   Biztos egybe lehetne kötni a kettőt, de így több embernek van munkája 😉

   Sok sikert!

   U.i. Ha valami változott, és megírod nekünk, azzal segítesz másoknak, mi pedig hálásak leszünk 🙂 köszi!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .