Isztambul a felhőkarcolókról

Oké, megjöttünk Isztambulba!

Felmásztunk az első dombra. Aztán a Galata-toronyba is. Majd egy még nagyobb dombra. Majd egy kilátóba is. Itt az ideje, hogy felmenjünk Isztambul legmagasabb pontjára is! A Sapphire-toronyba!

Válassz egy emeletet 1-54 között
Válassz egy emeletet 1-54 között

A Sapphire-torony hivatalosan Isztambul legmagasabb felhőkarcolója (Európában pedig a hetedik). Ennek majdnem a tetején található egy kilátó.

A torony hivatalosan 261 m magas. Antennák nélkül 238. Ez azt jelenti, hogy kb. kétszázvalahány méteren (szaknyelven: fent a magasban) van az a hely, ahonnan rácsodálkozhatunk Isztambulra. (A hivatalos weboldal szerint 236 m magasságban lehet állni, ülni, teát inni, és természetesen kebabot enni).

Ehhez még hozzájön a domb is, ami kb 150 m-el van a tengerszint felett. Azaz összesen majdnem 500 m-el lehetünk magasabban, mint azok a halak, akik a Boszporuszban úszkálnak. No, innen pedig tényleg jó a kilátás!

Kilátás a Sapphire-toronyból
Kilátás a Sapphire-toronyból

A Sapphire-torony Isztambul 4. Levent kerületében található (eléggé könnyű megtalálni, tekintve, hogy kilóg a tömegből). Itt több híres irodatorony nyújtózik az ég felé. Csakhogy eddig nem volt olyan könnyű idáig eljutni.

Mióta viszont a Marmaray és az Aranyszarv-feletti metró is elkészült, azóta nagyon egyszerűen meg lehet közelíteni. Mégpedig így:

Sirkeci megállóban felszállunk a Marmaray-ra. De vigyázzunk, hogy jó fele menjünk. Itt könnyű elvéteni a kontinens! Nekünk a Yenikapı megállóra lesz szükségünk, ahol mindjárt átszállhatunk a másik metróra (M2 – zöld). Ezen utazgatunk egy jó darabig. Ha kedvünk van, akkor az Aranyszarv-öböl feletti megállónál ki is szállhatunk, hogy egy kicsit szokjuk a magasságot (két földalatti alagút között). Majd a 4. Levent megállónál kiszállunk. Itt kicsit visszafele érdemes menni, mert Isztambul és Törökország legnagyobb épületébe a föld alól is be lehet jutni. Tiszta romantika! 🙂

Kilátás a Sapphire-toronyból
Kilátás a Sapphire-toronyból – Az İş Bank épülete

Belül már kicsit nehezebb, mert a lift azért mégsem a metróból indul. Hanem a második (?????) emeltről. A legfelsőtől, ami még a pláza szinthez tartozik.

Tehát megnyugtatunk mindenkit. Nem kell sem mozgó, sem álló lépcsőn felmenni a több száz méteres magasságba. És még közvetlen lift is van, így senki hálószobáján sem kell átgyalogolni.

DE!

A lift előtt még jegyet kell venni!

Ez pedig 18 TL. Ami kb. ugyan annyi, mint a Galata-toronyba (6,5 Euro). Itt azért magasabban vagyunk, és a sirályok sem akarnak felfalni minket. És még a szél sem fúj le. Hála az üvegablakoknak. Cserébe minden fénykép úgy néz ki, mintha éppen UFO-támadás lenne Isztambulban… Mert tele van fekete pöttyökkel. Ebből arra is következtettetünk, hogy a bunglee jumping és base jumping is kizárva. Feleslegesen ne vigyünk ejtőernyőt.

Isztambul "makett"
Isztambul „makett”

Ha felértünk, és indulás előtt megnéztük az időjárás jelentést is, és éppen nem a felhő közepén vagyunk, akkor csodás kilátás fogad minket. Egyik irányba még a város széléig is el lehet látni! A másik irányba nem. Annál azért nagyobb Isztambul.

Még az AyaSofya sem látszik.. Helyette viszont mind a három hidat, az Aslantepe (Galatasaray) stadiont, és számtalan felhőkarcolót láthatunk felülről. Igen, ez egy kicsit másabb Isztambul, mint ami a katalógusokban van.

Mielőtt még feljövünk a lifttel, vehetünk egy jegyet az exluzív 4D-s virtuális helikopterezésre is. A fenti moziban berepülhetjük Isztambul fontosabb látványosságait. És ha jól értem, akkor van hideg zuhany is (ez a negyedik D. D, mint de jól esik! De mégse…!).

Tehát szuper kilátás, frizuraigazító szél (fakultatív hidegzuhany) és egy a felhők között eltöltött teázás (ami meglepő módon nem is olyan drága). Mindez pedig most már egy kis átszállással és kb. 40 perc utazással elérhető a történelmi városrészből is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Isztambul a felhőkarcolókról, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

5 Replies to “Isztambul a felhőkarcolókról

 1. Nagyon klassz volt, köszönjük, hogy elnavigáltál minket ide a szavazás után! (képeket az FB-re töltök fel)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nagyon szívesen! 🙂
   Én is örülök, hogy a dzsámi-bazár-dzsámi-bazár sorozatból egy másik részt tudtam mutatni Isztambulból. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez nagyon szép! Mekkora ez a város! Wow! 😀 A hidat és az Aranyszarv öblöt nem fotóztad le? Töltsél még fel képeket! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az első panorámás képen rajta van.
   Talán ezen jobban látszik: https://www.flickr.com/photos/cybermacs/14249655026/
   Ott van a legvégén, messze. 🙂
   Nagyon kint voltunk a város szélén. Már amennyire a szélének lehet nevezni, mert még 30-40 km-t folytatódik. Úgy képzeld el, mintha Bp-en a Békásmegyeren lennénk. Innen már csak Szentedre van. A különbség annyi, hogy a „mi Szentendrénk” is a városhoz tartozik.
   Amit innen látsz, az az európai oldal. Az ázsiai kb. kétszer nagyobb.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .