Belépő jegyek árai Isztambulban és Törökországban (+zárvatartás)

Szerencsére ma már van internet. Sőt! Igencsak azt mondhatjuk, hogy a mindennapok része lett (egyeseknek pedig a valódi világ lett az a hely, ami egzotikum). Így nyaralás előtt egyre több és több információt szedhetünk össze az útról.

Aki szeret előre tervezni, biztosan kíváncsi arra is, hogy mennyibe is fognak kerülni a belépőjegyek. Nem túl kellemes élmény, hogy miután felmásztunk a hegyre, akkor derül ki, hogy a látnivaló túl drága, nem hoztunk elegendő pénzt, vagy csak egyszerűen zárva van.

Úgyhogy mielőtt még indulunk, szedjük össze a listát!

Ma már szerencsére minden magára valamit is adó látnivaló, múzeum, épület… tart magáról egy weboldalt az interneten. Ez ezért is érdeke, mert ugyebár így több látogatója lesz (lehet).

És persze az ilyen oldalakon mindig fel van tüntetve a hely megközelítése, és a belépő ára. Na jó, nem minden esetben, de azért az árat szeretik kiírni.

Így nincs is más dolgunk, minthogy nekiinduljunk A-tól és végignézzük a múzeumok oldalait.

Ma már ez se nagy kaland, mert ha eredeti nevén beírjuk a Google-ba a látnivalót, akkor mindjárt ott lesz az első találatok között. Aztán majd az oldalon megkeressük valahol az árat is. Lustábbak mindjárt a látnivaló angol nevét írják be a keresőprogramba, mellé pedig azt, hogy ticket.

Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a nem angol nyelvű országokban nem ritka az, hogy az angol nyelvű oldalt elfelejtik frissíteni pár évig, így a belépő ára a régi marad… Ennek a kiküszöbölése érdekében az Isztambul Enciklopédiában mindig feltüntetjük, hogy az árak melyik évből származnak.

Így érdemes az anyanyelvű oldalakon is megnézni az árakat.

Viszont milyen jó is lenne, ha ezek az árak mind egyben meglennének, frissen ropogósan!

Ha nem is száz százalékosan, de Isztambulból 14, egész Törökország területéről pedig 308 múzeum belépőjegyét láthatjuk egy szép fekete-fehér listában (ebből is láthatjuk, hogy a lista készítője a Beşiktaş focicsapatnak drukkol).

A lista pedig itt található!

Frissítés: A fenti lista megszűnt. Egy szűkebb, csak belépőjegyes lista itt található.

Isztambul a 130-144-es listagokban található. Szigorúan nem ábécé sorrendben, hogy azért legyen benne valami kihívás is. 🙂

Meg azért oda kell figyelni, mert a török adminisztrációban a megye és a város ugyan azt jelenti. Így pl. Bursa-hoz lett beírva az Izniki Múzeum. Holott a kettő között 85 km van (75, ha a bokrokon megyünk keresztül).

No, tehát itt láthatjuk a teljes árakat, török lírában (TL). Gyereknek, diáknak lehet kevesebb. Külföldinek pedig lehet több. Ráadásul bizonyos helyeken Euróban számolják az árakat (eddig ilyen helyet a listában még nem láttam, de lehetséges).

Ahol pedig ücretiz feliratot látunk, ott ingyenes a belépő.

A múzeumok mindegyike a Kulturális és Turisztikai Minisztérium tulajdonában vannak. Ezért találunk ilyen keveset, mert a többi magán kézben van. És ezek azok, amikre esetleg találhatunk kedvezmény kártyákat is, mint a Müzekart.

A listában még egy fontos dolgot láthatunk! Azt, hogy mikor van zárva (5. oszlop, pirossal)! Itt azért jó, ha tudunk egy kicsit törökül (vagy bedobjuk egy fordító programba), mert nem minden zárás jelent tényleges zárást. Lehet, hogy csak az egyik részleget újítják fel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (13 votes cast)
Belépő jegyek árai Isztambulban és Törökországban (+zárvatartás), 6.7 out of 10 based on 13 ratings
 

2 Replies to “Belépő jegyek árai Isztambulban és Törökországban (+zárvatartás)

 1. Köszi!!!
  Most tervezünk a nyáron Isztambulba menni és rábukkantam az oldaladra, hát nagyon hasznos. Szóval ezer köszi ezekért az infókért! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
 2. Köszönjük szépen az eddigi sok érdekes infot. Áprilisban voltunk Istanbulban, többek közt megnéztük a kedvenc helyem a Sariyerben lévő Koc yalisit / Ziyagil mansion /. Ettől egy ugrás csak Behlül rivai háza. Ott nem voltunk. Legközelebb Rivában töltenénk el egy hetet.

  Tudnál e abban segíteni, hogy a riva plazs ingyenes-e?

  Ugyanis Kiliyosban talált beachek mind szép árú belépőt kérnek. Riváról nem találtam olyan infot, hogy szabadstrand e a rivai plazs? Köszönettel Jutka

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .