Ránk esett az ég!

A telefonom jelzett, hogy „light rain” következik. Nem diétás vonat, hanem egy kis eső. Amolyan szemelkélő. De aztán kiderült, hogy az egész ég leszakadt.

Leszakadt egy felhő
Leszakadt egy felhő – Forrás: ismeretlen

Sokat szoktunk viccelődni azon, hogyha Isztambulban az eső esik, akkor komolyan gondolja. És jobb ha a cipő helyett mindjárt a standpapucsot húzzuk. Taxi helyett pedig hajóba szállunk. Erre tényleg megtörténik.

Eddig is rengeteg víz érkezett eső formájában, amely akár napokig is eltartott. De azért ennyi még nem volt. Most tényleg érdemesebb volt hajóba szállni busz helyett.

Kiöntött a tenger
Kiöntött a tenger – Forrás: Hürriyet

A fenti képen kivételesen nem egy még rövidebb úton próbál a minibusz idő előtt célba érni. Ez itt a főút. És a hajó is szabályosan közlekedik. Az ott meg már a tenger. Csak kicsit sok eső esett hirtelen Isztambul Üsküdar városrészére. Normál esetben a Boszporusz 3 méterrel mélyebben szokott lenni.

Isztambul földrajzilag jól helyezkedik el. A ár-apály mértéke elhanyagolható (pár cm), és a tavaszi áradások sem szokták a vízszintet befolyásolni. Így állandónak mondható. A város pedig jól megtelepült ehhez a változatlan vízszinthez: nincsenek gátak, stb… Most viszont hirtelen túl sok eső érkezett.

A tenger és a szárazföld egybeér
A tenger és a szárazföld egybeér – Forrás: Hürriyet

Kedden 17:30-kor kezdett az eső esni. És kb. 15 perc alatt 50 mm víz érkezett az égből. Isztambul hegyes-völgyes topográfiájának köszönhetően egyes részeken ez mindjárt másfél méteresre duzzadt.

Majd amilyen gyorsan jött, tovább is ment.

Eső után
Eső után – Forrás: Hürriyet
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ránk esett az ég!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Ránk esett az ég!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .