Mobil fax

A fax régi, mára elavult technológia. Régi, no meg elavult, nem is színes (bár van olyan), nem is digitális, a felbontása is kicsi, meg amúgy is.

Ennek ellenére csak nem megy ki a divatból. Főleg Törökországban élvezi a nagy népszerűséget.

A faxok fénykora lejárt. Ma már nehéz olyan laptopot találni, amiben egyáltalán van modem. De még a digitális fax programot is nagyon kell keresni.

Kb. 10 éve még rengeteg jobbnál jobb fax program létezett a számítógépekre, hogy így gyorsítsuk a munkát, mentesítsük a céget a papírhalmoktól, központosítsuk, stb.. Ma viszont már alig találni, és amik vannak, azok is problémások. Nem lehet rájuk azt mondani, hogy nem fejlődtek az elmúlt 10 évben. Csak azt, hogy még rosszabbak, mint amik korábban léteztek.

De nem is nagyon tudjuk hova feltelepíteni a fax programot. A cégbe is csak egy számítógépet találtunk (világháború előttről), amibe bele lehet dugni a telefondrótot.

Érdekesség, hogy az okos telefonok, telefon lévén, alkalmasak lennének faxként is működni. Mégse találni olyan programot, amelyek valódi faxként használják a telefont. Mindegyik az interneten elküldi a kért dokumentumot egy központi faxra, és az küldi tovább. Természetesen ezek a gépek az USA-ban vannak, így meglehetősen drága okos telefonon keresztül faxolgatni…

Holott a fax továbbra is él. Óriási az igény rá. És vannak olyan tulajdonságai, amelyek a modernebb e-mail esetében nem, vagy csak nehezen megoldhatóak. Bár tegyük hozzá, hogy pl. fax esetében egy könnyen hamisítható aláírásnál senkinek nincs kétsége a hitelességről, míg egy digitális aláírásnál (PIN-kódos, ujjlenyomatos, hangazonosítós, időbélyeggel ellátott, dokumentum változatlanságát garantáló, másolásvédett stb..) az emberek kételkednek az eredetiségében.

Tehát a faxra szükség van. Nagyon is. Törökországban e mellett a mobilitásra van nagy szükség. Ami nem csoda, mivel a lakosság nagy része több időt tölt utazással, mint az egy helyben maradással. Viszont a fax gépet és a telefondrótot nem tudjuk mindenhova magunkkal cipelni.

De nem is kell! A törökök megoldották, hogyan is lehet egy fax mobil!

Az ötlet roppant egyszerű. Azon alapul, hogy egy ekkora városban, mint Isztambul, mindenhol vannak cégek. Főleg éttermek, és fénymásoló szalonok. Ezekben pedig kivétel nélkül van fax. Éppen ezért nekünk nem kell a faxot magunkkal vinni. Egyszerűen ha faxolhatnékunk van, bemegyünk a legközelebbi fénymásoló szalonba/étterembe, majd megkérjük a tulajt, hogy küldje el a dokumentumunkat.

Egy fénymásoló szalonnál ez természetes, hiszen ők eleve erre rendelkeztek be. Egy étteremnél azért már kissé furcsának tűnhet. Holott aki faxolni akar, az enni/inni is fog. Azaz ügyfél lesz belőle!

Ráadásul nemcsak faxot küldeni, hanem fogadni is lehet az éttermekbe. Gyakran előfordul, hogy valaki úgy állít be egy a gyomrának is kedves helyre, hogy Egy teát és egy fax számot kérek!

Nálunk az Apuka az, aki a legtöbb időt távol tölti az irodájától. De ellentétben a modern kor felfogásával, ő nem is akarja magával vinni.

Helyette az aktuális munkahely közelében keres egy kellemes éttermet, és oda rendezkedik be. Az lesz a HQ. Itt található fax, tea, kebab, meg az Apuka is. És bár azt gondolnánk, hogy mindez terhére van az étterem tulajdonosára, helyette pont ez lesz az az időszak, amikor fellendül az üzlet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Mobil fax, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .