Folklór bicska

Törökország az a hely, ahol 3,5 kontinens találkozik.

És Törökország az a hely, ahol a tradíció a modern dolgokkal is találkozik.

A törökök bár imádják a modern dolgokat (főleg ha azok színesek, hangosak és még világítanak is (= az iPhone rövid marketing leírása Törökország részére)), de ugyan akkor szeretik megmutatni maguknak is, a világnak is, a szomszédoknak is, a barátoknak is, a rokonoknak is, a macskáknak is, hogy ők azért törökök. Amennyire lehet, tartják magukat a hagyományokhoz.

Legjellemzőbb példája talán a teás pohár.

Mára már biztosan a milliót is átlépte, annyiféle változatban kapható a “modern török teás pohár” (Google találatok). De az alapvető dolgokban nem térnek el a hagyományostól. Hiszen akkor már nem lenne eléggé törökös.

Modern teás pohár modellek (2014-2015-ös divat)
Modern teás pohár modellek (2014-2015-ös divat) – Forrás: Mobi Dekorasyon

Talán a török nacionalizmus, talán a törökök egyébként is ilyenek, szeretik ha a tradicionális dolgok nemcsak a múzeumokban, hanem valamilyen szinten a mindennapjaikban is megjelennek. Így lépten-nyomon találunk valami olyat, ami modern, de törökös.

Legutóbb a bicskákba botlottunk bele (még jó, hogy nem beleestünk!)

Folklór bicskák
Folklór bicskák

Teljesen érthető, hogy amikor kiülünk a Boszporusz partjára egyet piknikezni, a nálunk levő kés miért is legyen unalmas szürke? Mennyivel jobb, ha azon is a Boszporusz panorámáját láthatjuk. Így a vajas/zsíros/húsos késen könnyebben mutogathatjuk, miket is látunk a túloldalon.

Mindemellett megfontoltan kell lejárnunk. A tradicionális török virágmintás kés pl. nem a jó választás ha a virágok között szeretnénk ebédelni, hiszen könnyen elveszik.

Egyébként a jó tulajdonsága, hogy rengeteg színben és mintában árulják. Így vehetünk olyat, ami jól megy a vacsorához, az asztalhoz, a nyakkendőhöz, a cipőhöz, szomszédhoz, stb…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Folklór bicska, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Folklór bicska”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .