Még a Ramazan előtt összeházasodunk

Az Iszlám naptár egyik különlegessége, hogy a Föld mozgása helyett a Holdat veszi alapul. E miatt az évek kb. 10-11 nappal rövidebbek, mint a „hagyományosak”.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ünnepek 10 nappal korábban érkeznek minden évben. Másképpen mondva míg a keresztény gyerekeknek 365 (pontosabban csak 362) napot kell aludniuk a következő karácsonyig, addig az muzulmán gyerekeknek csak 355-öt!

Ebből adódóan nincsenek nyári vagy téli ünnepek. Az ünnepek jönnek, meg mennek, de leginkább közelebb jönnek (íme a Matematikai Határérték a gyakorlatban! Az ünnepek mindig közelebb vannak, de annyira nem, hogy végül találkozzanak. 🙂 – persze ez nem így van, de legalább példának is rossz! ).

Idén a Ramadán (Ramazan) pont a nyár közepére esik.: június 29. – július 27. És ez a fő esküvői időszak is! Márpedig a Ramadán (Ramazan) alatt nem lehet házasodni.

Egy 2011-es statisztika szerint Isztambulban 105 680 házasodtak össze (mintha mondjuk egész Székesfehérvár az oltárhoz állt volna). Teljes Törökországban pedig több, mint félmillióan mondták ki az IGEN-t (pontosan 592 775-en, ami kb. Debrecen, Miskolc és Szeged együtt + még néhány falu).

Ez is olyan igen, mint a választásoknál. Itt is egy kérdés van, majd vállaljuk a következményeit. Csak macerásabb a négyévenkénti csere…

Bár azért egy ekkora városban a cserére hajlomos emberekből is van bőven. 2011-ben 25 884-en váltak el.

Egy dolog nem derült ki a statisztikából, hogy ezek a számok a esküvőket, vagy a házasodni vágyókat jelenti. Meg ugye ha ennyi esküvő zajlott, akkor mindjárt kétszer ennyi emberrel kell számolnunk.

De akárhogy is, a lényeg az, hogy sokan vannak.

Egy esküvő esetében pedig a törökök szeretik a szabadban tartani. Nem is beszélve, egy jó kis Boszporusz parti partival! Viszont Isztambul hiába Mediterrán város (vagy pont azért), ez nem jelenti azt, hogy az év 365 napjában süt a nap! Erre garancia (már amennyire lehet ezt garantálni), csak a nyári hónapokban lehet. Szeptemberben jellemzően szakad az eső. És májusban is. Idén még júniusban is…

Tehát jóformán csak 3 hónap van egy jó kis nyári esküvőre. Ebből viszont 1 hónap a Ramadán (Ramazan), amikor nem lehet házasodni. Maradt 2 hónap!

Így bizony nagyon felgyorsultak az események. Aki még az idén házasodni akar, az megpróbálja még a Ramadán (Ramazan) előtt lerendezni. Így az ünnepek utánra még belefér egy nászút is. Isztambul pedig megtelt menyasszonyi ruhákban rohangáló nőkkel, akiket a fotós meg a férjjelölt próbál követni. Ráadásul minden évben vannak divat helyek, ahol a legjobb lesz a kép: naplemente, háttérben a X épület. Előtte pedig az ifjú párok, akik sorban állnak.

Ilyenkor a házasságkötő termek is futószalagszerűen üzemelnek. A kapun egy lista található, melyik pár mikor fog egybe kelni. Mint egy vasúti menetrend. A hasonlóságot fokozza a hangosbemondó is, amelyik kint várakozó násznépet hívja a terembe.

Figyelem, figyelem! Ali és Ayşe házassága következik a 2-es szobában 3 perc múlva. Kérjük, a 2-es szoba mellett vigyázzanak!

Mindebből az is látszik, hogy a jó helyeket (meg a kevésbé jókat, meg a közepeseket, de még a nem túl rosszakat is) jó előre le kell foglalni. Az éttermek pedig pont a túlterhelés miatt igencsak magas összegeket kérnek foglalónak. Úgyhogy nem ajánlott az utolsó pillanatig várni a szervezéssel.

Aprópó, szervezés!

Természetesen Isztambulban esküvői bazár is található. Legismertebb a Magyar Testvérek Útja (Macar Kardeşler Cd), ahol néhány kilométeren keresztül kétoldalt láthatjuk az esküvői ruhákat. Ennek kicsit modernebb változata pedig a Wedding World, ami egy komplett bevásárló központ, ahol mindent megtalálhatunk, amire csak szükségünk lehet a Nagy Napon. Kezdve a ruhától és a fodrásztól. No meg az ügynökségektől. A felszerelésen keresztül (autóbérelés, ajándékok, kozmetikumok és természetesen a gyűrűk) egészen a majdani lakás megvásárlásáig, berendezéséig. De még biztosító társaságot is találhatunk! Úgyhogy lehet válogatni bőségesen.

És képzeljétek! Nem rózsaszín! 🙂

Wedding World
Wedding World – Forrás: Wedding World

Aki pedig tényleg komolyan gondolja a házasságot, annak előtte ajánlok pár tapasztalatot adminisztrációs téren. Házasság Törökországban 🙂

ui: a cím lehet, hogy félrevezető (szándékosan persze). Nem mi házasodunk. Mi már megtettük! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Még a Ramazan előtt összeházasodunk, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .