Akarsz dolmuş-t vezetni?

Törökország egyik egzotikus közlekedési eszköze a dolmuş. Ez az, amit inkább az extrém turistáknak ajánlunk. Viszont aki egyszer kipróbálta, annak felejthetetlen élményben lesz része.

A sok furcsaság között, ami ezzel a járművel jár, egyik az, hogy a sofőr hátulján egy reklámot láthatunk: egy címet és egy elérhetőséget ha esetleg mi is szeretnénk megtanulni autót vezetni (erről majd egy későbbi bejegyzésben fogunk elmélkedni).

Igen, végül is… miért is ne? Próbáljuk ki, milyen is lehet dolmuş-t vezetni! Android telefonon megtehetjük!

Dolmuş driver
Dolmuş driver

A dolmuş szabad fordításban iránytaxit jelent. Nem szabad fordításban pedig azt, hogy megtelt. Ez egy speciális tömegközlekedési eszköz, amit Törökország minden nagyobb városában megtalálunk. Valahol a busz és a taxi között van félúton. Ha viszont szigorúan nézzük, akkor általában a szembejövő busz, és a jobb oldali járdasziget között van. Valahol félúton.

A busszal szemben a dolmuş-ban mindenki ül. Jobban is teszi, mert úgy biztonságosabb. Állítólag. De a lényeg akkor is az, hogy míg a csuklós buszokon előfordul, hogy az emberek szardíniaként egymáshoz préselődve állnak, addig a dolmuş-ban mindenkinek jut ülőhelye. Lehet, hogy csak a kiegészítő puffon, de akkor is garantáltan ülőhellyel rendelkezünk.

Amiben viszont hasonlít a buszhoz, hogy van kiinduló pontja, és végállomása. Bár ez az utóbbi sem minden esetben biztos. Egyszerű 2/3-os többségi szavazással megkérhetjük a sofőrt, hogy máshova menjen.

Megint nem hasonlít a buszhoz abban, hogy sem pontos útvonala nincs, sem pedig menetrendje. Akkor indul, amikor megtelt. És arra megy, amerre éppen kisebb a forgalom. A megállókról meg jobb nem is álmodozni. A dolmuş bárhol megáll, ahol az utas kéri. És bármelyik utast felveszi, amelyik kiáll az út szélére.

Mi pedig most ezt az izgalmas játékot próbálhatjuk ki. Letöltés itt, a Google Play-ről.

Dolmuş driver
Dolmuş driver

A játék szabályai a fentiek alapján működik. Minél több utast kell felvenni, és minél többet elvinni a célállomásra.

Szerencsére az utasok nem kérdeznek semmit, így az se baj, ha a szembejövő buszmegállóból szedjük össze a kuncsaftokat. Pedig ők biztosan nem oda akarnak menni.

Ebből az is látszik, hogy gyakran érdemes átmenni a szembejövő oldalra. Nemcsak utast gyűjteni, hanem a forgalom elkerülése véget. Hol is láttam ilyet?

Az utasok összegyűjtése mellett sok mindenre nem kell figyelnünk. Van buszsáv is, ahol ugyebár tilos közlekedni. Ezt a szabályt a rendőrök próbálják betartani gyakori ellenőrzéssel. Őket azért ki lehet kerülni. Az autókat viszont nem szabad összetörni. Az automatikusan a játék végét jelenti.

Ami viszont nagyon sokat dob a játékon, a valóságszerű hangok. Mind az utasok, mint a sofőrök részéről. Így játékos formában a török nyelvet is tanulgathatjuk. Meg a közlekedést Isztambulban is. Hiszen a helyszín Isztambul, a járművel is isztambuliak. De még a dolmuş rendszáma is 34-el kezdődik. Tehát minden megvan ami szükséges a világ egyik legnagyobb városának a hangulatához.

A program ingyenes. Cserébe néha idegesítőek a reklámok, de egy idő után rá lehet érezni a kikapcsolásukra. Jó vezetést!

Letöltés itt, a Google Play-ről.

Ui: aki megtalálta a dudát, léci szóljon!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Akarsz dolmuş-t vezetni?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Akarsz dolmuş-t vezetni?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .