Kiülök az erkélyre teázni. Ide a szédítő magasságba

A törökök szeretnek a szabadban ülni és teázni.

Főleg most, hogy tombol a nyár.

Mondjuk télen is szeretnek kiülni a szabadba teázni, ahol szabadon tombol a hóvihar. Olyankor infra-sugárzókkal, nejlon falakkal és madárcsicsergős tv-adásokkal veszik körbe magukat, hogy úgy tűnjön, a tél csak olyan valami, amit rossz időben vetítetenek a tv-ben.

A probléma inkább akkor van, amikor nincs hely. Nincs hely erélyre, vagy nincs meg az a magasság, amiért az erkélyt erkélynek lehet hívni, és nem mondjuk metró megállónak.

Vagyis probléma nincs. Csak megoldások. 🙂

A törökök híresek a probléma megoldási képességükről. Ők sosem kerülik meg a problémák, inkább elijesztik vagy megbotránkoztatják oly annyira, hogy az inkább más kuncsaftot keres. Persze mielőtt odébb állna, a törökök még eladnak neki gyorsan egy szőnyeget, ezzel is garantálva, hogy a probléma ne akarjon még egyszer a dolgok közelébe menni.

Ilyen általános probléma (megoldott probléma) az úgynevezett n+1. Amikor is a hivatásosan előírt, és a fizikai törvényeknek megfelelő számú embernél (n) többet (+1) akarunk leültetni valahova. Mondjuk egy személyautóba.

Mivel Törökország majdnem nyolcvanmilliós lakosa között kevés a matematikai és fizikai professzor, így a nagy többség nem igazán szokott azzal törődni, hogy mi lehetséges, mi nem. Bármely 6. életévét betöltött török állampolgár legalább 8 felnőtt méretű embert be tud zsúfolni egy ötszemélyes autóba.

Nemrég pedig volt egy olyan tv-játék, ahol az nyerte aki több embert tudott berakni az autóba.. Ha jól emlékszem, egyszer a nyertes 28 embert rámolt be. Ez persze nem a világrekord, ez csak az, amikor sok rokont kell elvinni az esküvőre.

Hasonló szituációk vannak az éttermek esetében is. Persze nagy különbség, hogy az nem szokott mozogni, neki is van egy fizikai határa. De mint fent említettük, a fizika…nem az a kategória, amivel foglalkozni kell.

Szóval egy étterem is egy olyan hely, ahova minél több embert rakunk be, annál jobb. És bár az épület nem bővíthető a végtelenségig, de azért lehet arra törekedni. A falat pl. ki lehet venni. A lukakat fel lehet tölteni. Majd pedig az utca felé lehet tovább terjeszkedni. Ha jól csináljuk, a vendég észre se veszi, hogy beült a kávézóba, amikor elsétált előtte.

Legkedveltebb módszer természetesen az erkély. Hiszen oda kiülve élvezhetjük a hegyi levegőt, a csodás kilátást, és persze a friss török kávét, ami a héten akciós…

Hű de magas erkély
Hű de magas erkély

Azt azért vegyük észre a képen, hogy ez fix erkély. Nem az a típus, amit be kell hajtani, ha jön a kamion.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Kiülök az erkélyre teázni. Ide a szédítő magasságba, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “Kiülök az erkélyre teázni. Ide a szédítő magasságba

  1. Szükség törvényt – erkélyt – bont. Alattam lehet beszakadna. 😀 Egyébként lehet van ennek egy pszichológiája, hogy szeretne mások felé helyezkedve emelkedett légkörben eszegetni. Vagy csak a kunyeráló macskákat lehet így elkerülni. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .