Így kell vezetni

Isztambulban hagyomány, hogy a minibuszokban a sofőr székének a hátulján egy hirdetés van: autóvezetői tanfolyam.

Ez azért elgondolkodtató…

A minibusz, a dolmuş és a taxi sofőrök a példa arra, hogy igenis van élet a Földön kívül. Kár pénzt költeni a hatalmas teleszkópokra, elég csak eljönni Isztambulba. Ezek a lények vagy egy másik bolygóról jöttek, vagy egyenesen egy másik dimenzióból. Jellemzőjük, hogy 360 fokban tudnak látni, legalább négy kezük van, amiből hárommal dudálnak, egyel telefonálnak, kettővel meg a viteldíjat intézik. És hat lábuk. Ebből négy nyomja a gáz pedált, és kettő a féket.

Szóval ők a vezetésre specializálódtak.

Mégis mindegyiknek az ülésének a hátulján ott van egy reklám, hogy mi utasok kihez forduljunk, ha szeretnénk megtanulni autót vezetni. Végül is a jelenlevők közül senki sem ül a saját autójában, és nem vezeti azt. Így akár ők lehetnek az ideális célcsoport a hirdetésre.

Na de mégis, miért tenne ki egy sofőr egy táblát a hátára azzal a felirattal, hogy Tanulj meg vezetni te is! ? Leszámítva persze, hogy az űrlényeg így toboroznak új tagokat a csapatukba.

Mielőtt bármire is gondolnánk, nézzük meg a sofőrt. Meg ahogy vezet. Egyértelműen földönkívüli mutatvány földönkívülieknek. Hat lábbal kell állnunk, és négy kézzel kell kapaszkodnunk, hogy ne essünk ki a járműből ami egyszerre próbál meg gyorsítani és megállni és utasokat felvenni és lerakni és sávot váltani és dudálni és megérdeklődni melyik csapat nyert a tegnapi mérkőzésen.

Tehát feltehetnénk a kérdést a sofőrnek, hogy hol is sajátította el ezt a fizikán kívüli vezetési gyakorlatot. De persze nem tesszük, mert akkor a következő kanyarban elharapnánk a nyelvünket. De nem is kell kérdezni, hiszen ott van a sofőr hátuljára írva. Aki pedig nem hiszi, járjon utána! Azért van a tábla.

Én is itt tanultam és még mindig élek! – lehet a reklám és a tevékenység forradalmian új marketing összeköttetése. Végül is, ki ne akarná az autóvezetés fortélyait egy ilyen megbízható helyen elsajátítani? Bár a kamion csak 3 mm-e húzott el mellettünk, de elhúzott. Ez is azt igazolja, hogy a referencia személyzet tényleg jól végzi a dolgát. Hasonlóan a tablettához is, ami a patikában adtak és azt ígérték, lent tartja az ebédet. Tényleg, ilyen reklám miért nincsen?

De persze az is lehet, hogy akinek nem tetszik a sofőr vezetési stílusa, az elmehet ide, és legközelebb majd ő irányítja a szekeret. Minden esetre a sofőrt ne zavarjuk ilyen felesleges kérdéssel, hiszen jól láthatóan nem ér rá. Éppen koncentrál. Vajon elfér a két busz között?..

Egyébként, aki akarja, már kipróbálhatja, milyen is dolmuş-t vezetni. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Így kell vezetni, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Így kell vezetni

  1. Hogy is írta valaki múltkor? A KRESZ az nem kötelezően betartandó, csupán irányadó. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .